Χάος στο δημοψήφισμα στην Καταλονία- 460 οι τραυματίες

Η δήμαρχος της Βαρκελώνης καλεί τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραιτηθεί - Δείτε τα βίντεο. 

Οι υπηρεσίες υγείας στην Καταλονία δηλώνουν ότι 460 άνθρωποι λαμβάνουν ιατρική φροντίδα εξαιτίας του τραυματισμού τους από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Ωστόσο, τα ισπανικά ΜΜΕ αναφέρουν τον τραυματισμό ενός πολίτη στο μάτι από ελαστική σφαίρα. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο (Sant Pau) στην Βαρκελόνη, ενώ βρίσκεται στο χειρουργείο. Φαίνεται, πως τραυματίστηκε από βολή αστυνομικού μετά την μετακίνηση του από το ινστιτούτο (Ram?n Llull) στο οποίο είχε οργανωθεί εκλογικό κέντρο.

Την εορταστική ατμόσφαιρα η οποία επικράτησε το πρωί μεταξύ των πολιτών στην Καταλονία, που σχημάτιζαν γραμμές για να ψηφίσουν μπροστά από τα εκλογικά τμήματα, διαδέχθηκαν σκηνές βίας, μετά τις εννέα το πρωί (τοπική ώρα) οπότε και είχε προγραμματιστεί η έναρξη της ψηφοφορίας για το σημερινό δημοψήφισμα.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας και η αστυνομία εισέβαλαν σε αρκετά εκλογικά τμήματα σε όλη την Καταλονία, προκειμένου να κατασχέσουν τις ψηφοδόχους.

Οι αστυνομικές δυνάμεις απώθησαν τους ψηφοφόρους που ήθελαν να προστατέψουν τις εισόδους των εκλογικών τμημάτων. Σε μερικές περιπτώσεις έγινε χρήση βίας.

Ο Ενρίκ Μίλο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης στην Καταλονία στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου, δικαιολόγησε την στάση των αστυνομικών δυνάμεων. (Πηγή: LaVanguardia).

Spanish riot police swings a club against would-be voters near a school assigned to be a polling station by the Catalan government in Barcelona, Spain, Sunday, Oct. 1, 2017. Spanish riot police have forcefully removed a few hundred would-be voters from several polling stations in Barcelona. (AP Photo/Manu Fernandez)
Spanish riot police swings a club against would-be voters near a school assigned to be a polling station by the Catalan government in Barcelona, Spain, Sunday, Oct. 1, 2017. Spanish riot police have forcefully removed a few hundred would-be voters from several polling stations in Barcelona. (AP Photo/Manu Fernandez)

Η δήμαρχος της Βαρκελώνης καλεί τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραιτηθεί

Η δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου κάλεσε τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι να παραιτηθεί, απαιτώντας τον τερματισμό της χρήσης βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις κατά των πολιτών που θέλουν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας. (Πηγή: The Guardian).

Πρωθυπουργός Σκωτίας: Απλά, αφήστε τους ανθρώπους να ψηφίσουν

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον ανάρτησε μήνυμα στο Twitter, σχετικά με τις σκηνές βίας που εξελίχθηκαν σήμερα το πρωί σε ορισμένες περιοχές της Καταλονίας. «Μερικές από τις σκηνές σήμερα το πρωί στην Καταλονία, προκαλούν σοκ και σίγουρα δεν ήταν απαραίτητες. Απλά, αφήστε τους ανθρώπους να ψηφίσουν» ανέφερε χαρακτηριστικά η Στέρτζον.(Πηγή: The Guardian).

barca2

Τι απαντά η κυβέρνηση Ραχόι στους επικριτές της

«Δεν θέλαμε, αναγκαστήκαμε», ήταν η απάντηση εκπροσώπου της κυβέρνησης στην Μαδρίτη, για την ωμή βία που χρησιμοποίησε η αστυνομία έναντι των Καταλανών ψηφοφόρων, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό εκατοντάδων ανθρώπων. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης υπεραμύνθηκε μάλιστα της στάσης της αστυνομίας, αναφέροντας ότι το δημοψήφισμα, το οποίο αποκάλεσε φάρσα, είχε απαγορευθεί και έπρεπε να αποτραπεί η διεξαγωγή του.
Όλοι οι αξιωματούχοι της ισπανικής κυβέρνησης στήριξαν τις αστυνομικές δυνάμεις, κάνοντας λόγο για ‘επαγγελματική στάση’, ενώ δεν παρέλειψαν να αφήσουν αιχμές και για τη στάση των Καταλανών ψηφοφόρων, με υπόνοιες ακόμη και για «προβοκάτσιες» εκ μέρους τους, προκειμένου να προκαλέσουν την αστυνομία.

Με αργούς ρυθμούς διεξάγεται η ψηφοφορία

Με αργούς ρυθμούς διεξάγεται η ψηφοφορία για το δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας στην Καταλονία, εξαιτίας των προβλημάτων στο ηλεκτρονικό σύστημα καταμέτρησης που βγαίνει εκτός λειτουργίας,σύμφωνα με τον»The Guardian».

Η κατάσταση αυτή, δημιουργεί πρόβλημα στον καθορισμό ολοκληρωμένης εικόνας, για το ποσοστό συμμετοχής.

Από την άλλη μεριά, κάτοικοι από ολόκληρη την Καταλονία στέλνουν μηνύματα δηλώνοντας ότι ψηφίζουν χωρίς την παρουσία της αστυνομίας.