Χαραμάδα αισιοδοξίας από τις εκτιμήσεις του ΑΠΘ για τα κρούσματα

Χαραμάδα αισιοδοξίας από τις εκτιμήσεις του ΑΠΘ για τα κρούσματα
Υπάλληλος συνεργείου απολύμανσης θερμομετρείται κατά την είσοδό του στους χώρους του οίκου ευγηρίας "ΕΥ ΖΗΝ" στη Νέα Μάκρη όπου εντοπίστηκαν κρούσματα κορονοϊού, Δευτέρα 13 Απριλίου 2020. Τουλάχιστον 10 ηλικιωμένοι και 2 εργαζόμενοι βρέθηκαν θετικοί στον covid 19 στο γηροκομείο την Νέας Μάκρης, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, μετά την εξέταση δειγμάτων που ελήφθησαν από φιλοξενούμενους και εργαζόμενους στον χώρο. Μετά τα πρώτα αποτελέσματα που προέκυψαν από την ανάλυση των 122 δειγμάτων, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά, ο ανωτέρω οίκος ευγηρίας τέθηκε από χθες το βράδυ σε καραντίνα από την Ελληνική Αστυνομία και έως την ολοκλήρωση των ελέγχων. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε δύο εβδομάδες από σήμερα αναμένεται μείωση κατά σχεδόν 50% του αριθμού των ασθενών COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ της χώρας, σύμφωνα με τις προβλέψεις καθηγητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για την εξέλιξη της πανδημίας.

Όπως επισημαίνει η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, η οποία παρήγαγε τις προβλέψεις, υπολογίζεται ότι στις 14 Δεκεμβρίου ο αριθμός των διασωληνωμένων θα έχει διαμορφωθεί στους περίπου 320 ασθενείς.

Την ίδια περίοδο ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων θα έχει πέσει πανελλαδικά στα 540 και στα μόλις 110 στη Θεσσαλονίκη, η οποία αποτελεί εδώ και εβδομάδες μια από τις μεγαλύτερες εστίες SARS-CoV-2 στην Ελλάδα. Ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων, η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ εκτιμά ότι τις επόμενες ημέρες θα συνεχίσουν να μειώνονται με ταχείς ρυθμούς σε ολόκληρη την επικράτεια, με την προϋπόθεση ότι «θα διατηρηθούν ευλαβικά μέχρι τότε τα μέτρα του lockdown που ισχύουν σε όλη την Ελλάδα».

Η καμπύλη των θανάτων, δυστυχώς, δεν θα ακολουθήσει άμεσα καθοδική πορεία. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο αριθμός των θυμάτων θα συνεχίσει να αυξάνεται μέχρι και το διάστημα 5-6 Δεκεμβρίου, οπότε θα αγγίξει τη μέγιστη τιμή του – κατ’ εκτίμηση 119 νεκρούς -, και στη συνέχεια θα αρχίσει ο σταδιακός περιορισμός του. Οι επιστήμονες προβλέπουν πως στα τέλη του Φεβρουαρίου του 2021 η Ελλάδα θα μετρά συνολικά 5.166 θανάτους λόγω της πανδημίας.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως ως τότε – και με βάση την πορεία της πανδημίας – θα μπορούσαν να αίρονται σταδιακά ορισμένα από τα μέτρα σε περιοχές όπου οι λοιμώξεις εμφανίζονταν περιορισμένες το προηγούμενο διάστημα, όπως στη Νότια Ελλάδα και στα νησιά της χώρας.

«Δεν είναι ίδια η κατάσταση στην Κρήτη και στη Θεσσαλονίκη για παράδειγμα» εξηγεί ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης. «Ορισμένα καταστήματα θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σε περιοχές όπου υπάρχουν λίγα κρούσματα, υπό προϋποθέσεις, με αυστηρά μέτρα, με μετρήσεις και τεστ και με ακόμα πιο  αυστηρά πρόστιμα σε περίπτωση παραβάσεων».

Όπως εξηγεί ο ίδιος, «από τα μέσα και μέχρι το τέλος της εβδομάδας που διανύουμε θα καταγραφεί  σημαντικός αριθμός ανθρώπινων απωλειών από την πανδημία, όμως από το τέλος της εβδομάδας θα αρχίσει να μειώνεται ο αριθμός των ανθρώπινων απωλειών με γρήγορο ρυθμό».

Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές θεωρούν κρίσιμες τις επόμενες ημέρες, ώστε να επαληθευτούν οι αισιόδοξες προβλέψεις τους. «Θα πρέπει να τονιστεί» επισημαίνουν «πως οποιαδήποτε άρση μέτρου, για παράδειγμα, το άνοιγμα των καταστημάτων, θα πρέπει να γίνεται υπό πολύ αυστηρά μέτρα ατομικής προστασίας και χρήσης μάσκας παντού, ενώ απαιτούνται πολύ αυστηρή επίβλεψη, συστηματικά τεστ και μετρήσεις από τις Αρχές, ώστε στην περίπτωση που για κάποιον λόγο εμφανιστεί απότομη ή σημαντική αύξηση των κρουσμάτων να επιβληθούν τα κατάλληλα μέτρα και να αποφευχθούν φαινόμενα όπως αυτό της Θεσσαλονίκης».