Χαρδούβελης: «Ξεμένουμε από ρευστό το Μάρτιο»

Χαρδούβελης: «Ξεμένουμε από ρευστό το Μάρτιο»

Ο απερχόμενος υπουργός οικονομικών σχολιάζει τα πεπραγμένα της νέας κυβέρνησης και εξηγεί πως θα μπορούσε η Ελλάδα να σκίσει αποτελεσματικά το μνημόνιο.

Ο Γκίκας Χαρδούβελης μίλησε το πρωί της Κυριακής στην εκπομπή του MEGA και αναφέρθηκε στην πορεία των διαπραγματεύσεων και έκανε ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις για τις συζητήσεις που είχε με τους εταίρους πριν την αλλαγή εξουσίας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως ο πρώην υπουργός οικονομικών γνώριζε πολύ καλά το ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο στο οποίο θα βρισκόταν η χώρα το Φλεβάρη και το Μάρτιο του 2015, κάτι που είχε συζητηθεί στο Eurogroup που αποφασίστηκε η παράταση.

«Η επιλογή η δική μας ήταν οι τρεις μήνες γιατί έτσι σημαίνει τέλος Μαρτίου. Ήξερα ότι οι ανάγκες μας ήταν τεράστιες Φεβρουάριο και Μάρτιο. Ότι δεν είχε περιθώριο η Ελλάδα» ανέφερε ο κ. Χαρδούβελης και περιέγραψε την αντίδραση των εταίρων όταν τους ανέφερε: «Κύριοι ξεμένουμε από ρευστό το Μάρτιο. Πάγωσε η αίθουσα στο eurogroup».

Στη συνέχεια μιλώντας τους λόγους που επελέγη τελικά η παράταση δύο μηνών εξήγησε: «Μια χώρα για δικούς τους προεκλογικούς λόγους δεν ήθελε τους τρεις μήνες. Έπεφτε στην προεκλογική της περίοδο όπου θα γινόταν θέμα η Ελλάδα». Ο Μανώλης Αναγνωστάκης που συντόνιζε τη συνέντευξη τόνισε πως επρόκειτο για τη Φινλανδία.

Στο ερώτημα γιατί όχι έξι μήνες παράταση ο απερχόμενος ΥΠΟΙΚ είπε: «Εγώ δεν ήθελα έξι μήνες, γιατί ήθελα τα χρήματα. Αν κρατήσουμε τη χώρα, χωρίς τα 7 δις, θα πούμε χαιρετίσματα στην ανάπτυξη».

Το μνημόνιο δεν σκίζεται…

Όταν η συζήτηση ήρθε στην προσπάθεια της Ελλάδας να βγει από τη μέγκενη του μνημονίου, ο Γκίκας Χαρδούβελης εξήγησε πως ο μόνος τρόπος να συμβεί κάτι τέτοιο είναι με βοήθεια από άλλη πηγή. «Οι Έλληνες θα έχουμε ξεφορτωθεί τους θεσμούς, τα μνημόνια, θα έχουμε σκίσει το μνημόνιο όταν βρούμε εναλλακτική μορφή χρηματοδότησης».

Σε ό, τι αφορά στο mail Βαρουφάκη πάντως, τόνισε πως πρόκειται απλώς για έναν εύπεπτο τρόπο να πει κανείς όσα λέει το μνημόνιο.

Πηγή: news247.gr