Χαρδούβελης: «Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στη συνταγή που μας έφερε στην κρίση»

Χαρδούβελης: «Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στη συνταγή που μας έφερε στην κρίση»

Ενιαία φωνή για τις συμφωνίες με τους εταίρους της χώρας, ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών.

«Η επόμενη μέρα μετά το Μνημόνιο για τη χώρα θα πρέπει να είναι μέρα λελογισμένης ευθύνης (…). Πολιτική υπευθυνότητα σημαίνει ότι η χώρα θα αποπληρώνει ανελλιπώς τους τόκους του χρέους προς τους θεσμικούς πιστωτές και εταίρους της ανελλιπώς. Μόνον έτσι θα είμαστε αξιόπιστοι, και θα μπορούμε να βγαίνουμε στις αγορές και να ξαναδανειζόμαστε» ανέφερε στην ομιλία του στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης.

Απέναντι στην κριτική της αντιπολίτευσης για τη διαπραγμάτευση της διαχειρισιμότητας του ελληνικού χρέους, ο κ. Χαρδούβελης διαβεβαίωσε πως «η συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους είναι μπροστά μας και θα έρθει ως αποτέλεσμα της συνέπειάς μας στους μεταρρυθμιστικούς στόχους που έχουμε αναλάβει».

Παράλληλα, ωστόσο, «στις συμφωνίες με τους εταίρους μας, η Ελλάδα πρέπει να είναι ενωμένη και η φωνή της ενιαία. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να στέλνουμε λάθος μηνύματα στους θεσμικούς πιστωτές και τους εταίρους μας, αλλά πρέπει να υπάρχει συναίνεση στα μεγάλα θέματα. Δεν είναι η ώρα του εφησυχασμού, αλλά της εγρήγορσης. Δεν είναι η ώρα των εύκολων και μη κοστολογημένων παροχών, αλλά η ώρα της ανάπτυξης του παραγωγικού δυναμικού της οικονομίας» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κος Χαρδούβελης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «για πρώτη φορά η φορολογική διοίκηση λειτουργεί βάσει στρατηγικού σχεδίου, το οποίο θέτει στόχους και δείκτες για ελέγχους και εισπράξεις φόρων, που αξιολογούνται τριμηνιαία: Έχει αυξηθεί κατά 400% ο αριθμός των φορολογικών ελεγκτών και θα αυξηθούν περαιτέρω κατά 30% εντός του 2015, μέσω νέων προσλήψεων από το ΑΣΕΠ».

Επισκοπώντας τα αποτελέσματα των παραπάνω πρωτοβουλιών, ο κος Χαρδούβελης σημείωσε: «Τα δύο μεγάλα κέντρα ελέγχου έχουν διενεργήσει μέσα στο 2014, περισσότερους από 1.400 ελέγχους σε μεγάλες επιχειρήσεις, φυσικά πρόσωπα μεγάλου πλούτου, εμβάσματα και off shore. Μέσα στο πρώτο επτάμηνο του 2014 βεβαιώθηκαν φόροι ύψους 1,6 δισ. ευρώ και μέσω των 65 τμημάτων ελέγχου του πανελλαδικού δικτύου των ΔΟΥ, διενεργήθηκαν περίπου 2.500 έλεγχοι οι οποίοι βεβαίωσαν 300 εκατ. ευρώ».

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε επίσης στην απαλλαγή από τις υποχρεώσεις του ΦΠΑ για το 2015, για περίπου 415.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, με ακαθάριστα έσοδα μέχρι 10.000 ευρώ. «Πριν από λίγες μέρες υπεγράφη η απόφαση για την επιτάχυνση της επιστροφής του ΦΠΑ στις συνεπείς επιχειρήσεις. Όσες επιχειρήσεις είναι συνεπείς στις φορολογικές υποχρεώσεις τους, θα δικαιούνται άμεση και κατά προτεραιότητα επιστροφή του ΦΠΑ» υπογράμμισε ο υπουργός.

Στο παραπάνω πλαίσιο, ο κος Χαρδούβελης εκτίμησε πως η συνέχιση της αναπτυξιακής προσπάθειας της κυβέρνησης, θα εξασφαλίσει για τους πολίτες συνέχιση της μείωσης των φορολογικών βαρών και των φορολογικών συντελεστών, καθώς και επιβράβευση των συνεπών φορολογουμένων, «τώρα που τα δημοσιονομικά αποτελέσματα σταδιακά το επιτρέπουν, πάντα βέβαια, με γνώμονα τη μη διατάραξη της δημοσιονομικής ισορροπίας».

Για την παροχή ρευστότητας στην αγορά, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε πως «με την ολοκλήρωση των “stress tests” από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι από τις αρχές του 2015 θα επανέλθουμε σε ομαλούς ρυθμούς δανειοδότησης από τις τράπεζες», αναγνωρίζοντας, ωστόσο, ότι το ζήτημα των «κόκκινων δανείων» εξακολουθεί να παραμένει «βραχνάς για τα νοικοκυριά, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις επιχειρήσεις».

Σε ό,τι αφορά, τέλος, την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, ο κ. Χαρδούβελης υπενθύμισε την κατάρτιση, για πρώτη φορά, Μητρώου Ακίνητης Περιουσίας, στο οποίο τηρούνται δεδομένα για τα περίπου 105.000 ακίνητα όλων των φορέων του δημόσιου τομέα. «Παράλληλα, επίκειται άμεσα σχετική νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών για τα καταπατημένα ακίνητα του Δημοσίου. Με αυτήν, σκοπεύουμε να επιλύσουμε ένα χρόνιο κοινωνικό πρόβλημα αλλά και να αυξήσουμε τα δημόσια έσοδα, τόσο από το αντάλλαγμα εξαγοράς όσο και από την υπαγωγή στη φορολόγηση των εξαγοραζόμενων ακινήτων» ανέφερε ο υπουργός.

«Ριζοσπαστική λύση για τα κόκκινα δάνεια» υποσχέθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος
«Ριζοσπαστική λύση για τα κόκκινα δάνεια – ριζοσπαστική στην πράξη και όχι στα λόγια», ως μέρος του συμφωνημένου σχεδίου εξόδου απ’ την κρίση, υποσχέθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, σε παρέμβασή του στη συζήτηση στη Βουλή, για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Ο κος Βενιζέλος έλαβε το λόγο αμέσως μετά την ομιλία του προέδρου των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου, ο οποίος είχε καταγγείλει ότι με βάση νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης, αποφυλακίστηκε το στέλεχος των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, Σωτήρης Εμμανουήλ, «που τα ‘παιρνε και τα έδινε για τα υποβρύχια», ενώ ευνοήθηκαν και οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου της Energa – είχε δε υποστηρίξει πως οι καναλάρχες λάμβαναν αφειδώς δάνεια για να στηρίζουν την κυβέρνηση.

«Τι είναι αυτό που ενδιαφέρει τον κόσμο; Η συνωμοσιολογία, η σκανδαλολογία, ή το τι θα γίνει με το ιδιωτικό χρέος;» απάντησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην παρέμβασή του. «Εμείς θα παρουσιάσουμε ως κεφάλαιο του συμφωνημένου σχεδίου εξόδου απ’ την κρίση, λύση για όλα τα κόκκινα δάνεια, που θα είναι ριζοσπαστική στην πράξη και όχι στα λόγια. Γιατί αυτό που περιμένει ο πολίτης να ακούσει είναι το τι γίνεται με το δικό του δάνειο, τη δική του οικογένεια και τους δικούς του εργαζόμενους».

Για τα περί της ανάμειξης του επιχειρηματικού κόσμου στην πολιτική ζωή, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναγνώρισε πως υπάρχουν οι επιχειρηματίες που θέλουν το καλό της χώρας, καθώς διατηρούν τα συμφέροντά τους εντός της Ελλάδας, αλλά υπάρχει και η «ιδιόρρυθμη κατηγορία των επιχειρηματιών που έχουν τα assets στην Ευρώπη, ή σε χώρες άγνωστες, τα λεφτά τους στο εξωτερικό και τις ζημιές τους στην Ελλάδα. Αυτοί τροφοδοτούν τα μεγάλα πολιτικά παιχνίδια – και με δημοσιεύματα. Ψάξτε να βρείτε ποιοί είναι οι μεν και οι δε» σημείωσε και κατέληξε:

«Υπάρχει ευθύνη όσων εκφράζονται ως πολιτικές ηγεσίες ενώπιον του λαού. Ο λαός δεν πρέπει να προσβάλλεται στον πυρήνα της ευφυΐας και του ενστίκτου επιβίωσης που έχει. Και επειδή έχει ευφυΐα και ένστικτο, είμαι βέβαιος πως θα ανακοπεί κάθε κύμα ανευθυνότητας, τόσο μέσα στην Βουλή όσο κι απ’ έξω».