Χαρδούβελης: «Επικρατεί αδικαιολόγητος εφησυχασμός»

Χαρδούβελης: «Επικρατεί αδικαιολόγητος εφησυχασμός»

«Αν δεν υπάρξει συμφωνία ως τις 28/2, η Ελλάδα θα παραμείνει εκτός χρηματοοικονομικής στήριξης της Ευρώπης», δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ.

Τις έντονες ανησυχίες του για την πορεία της οικονομίας εκφράζει ο υπ. Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, σε συνέντευξη του στην «Καθημερινή της Κυριακής».

Σύμφωνα τον ΥΠΟΙΚ, πρέπει να αρθεί το ταχύτερο δυνατό η σημερινή αβεβαιότητα, καθώς και να προκύψει «έγκαιρη συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές μας», διαφορετικά θα μπορούσε να προκύψει «νέα ύφεση της οικονομίας», ακόμα και «τελική ρήξη».

Ο κ. Χαρδούβελης προειδοποιεί ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία ως τις 28/2, «η Ελλάδα θα παραμείνει εκτός χρηματοοικονομικής στήριξης της Ευρώπης».

Οι επιπτώσεις αυτού του γεγονότος θα είναι σοβαρές, καθώς θα χαθούν τα 7,2 δισ. ευρώ των δανείων, όπου τα 1,9 δισ. είναι «καθαρή δωρεά» της ευρωζώνης, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γκίκας Χαρδούβελης, καθώς αποτελούν επιστροφή προς την χώρα μας κεφαλαιακού κέρδους και των τόκων της ΕΚΤ από την αγορά ελληνικών ομολόγων σε πολύ χαμηλή τιμή.

Ο κ. Χαρδούβελης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, αναφορικά με το γεγονός ότι «η Ελλάδα θα βρεθεί να αντιμετωπίσει μόνη της τις αγορές», τη ν ώρα που δεν θα υπάρχει προληπτικός μηχανισμός στήριξης.

Επίσης υπενθυμίζει ότι «χωρίς την ολοκλήρωση του προγράμματος, η Ελλάδα θα αναγκαστεί να επιστρέψει το ποσό των 11,4 δισ. που έχει σήμερα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας».

Αναφορικά με το θέμα της ρευστότητας προς το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, ο ΥΠΟΙΚ δηλώνει ότι η ΕΚΤ δεν θα την παρέχει, ενώ θεωρεί και «ιδιαίτερα δύσκολη» την υπαγωγή των ελληνικών τραπεζών στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα πιθανών να χάσει το τραίνο της εύκολης χρηματοδότησης, το οποίο όμως θα χρησιμοποιούν οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης».

Επίσης, ο κ. Χαρδούβελης θεωρεί ότι επικρατεί «ένας αδικαιολόγητος εφησυχασμός, ιδιαίτερα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, για τις συνέπειες της μη τήρησης των συμφωνηθέντων με τους εταίρους», ενώ η πεποίθηση του είναι ότι οι πιστωτές δεν πρόκειται να δεχθούν «κούρεμα» του χρέους, κάτι το οποίο «έχουν δηλώσει ρητά κατ’ επανάληψη».

Αντίθετα θεωρεί ρεαλιστική θέση της νέας κυβέρνησης μια συμφωνία «που θα περιλαμβάνει την επιμήκυνση της λήξης των δανείων του επίσημου τομέα», πάντα σε συνάρτηση της τήρησης των συμφωνηθέντων.