Χαρδούβελης: Πιο περίπλοκες οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Χαρδούβελης: Πιο περίπλοκες οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα

«Κλειδί για την ανάπτυξη το 2015 οι εξαγωγές και οι επενδύσεις σε κλίμα πολιτικής σταθερότητας».

O υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμόαναφέρθηκε στο τι έχει πετύχει μέχρι τώρα η ελληνική οικονομία. Τόνισε πως η χώρα έχει αναδειχθεί σε μοναδικό παράδειγμα δημοσιονομικής εξυγίανσης. «Σταθεροποιήσαμε την οικονομία και την χώρα, δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά» ανέφερε ο κ. Χαρδούβελης και επισήμανε πως ο προϋπολογισμός προχωρά στη σταδιακή και λελογισμένη άρση των φορολογικών βαρών.

«Τα βήματά μας από δω και πέρα μπορούν να είναι πολύ πιο σταθερά και πολύ πιο στοχευμένα. Έχουμε αποδείξει ότι πετύχαμε μια εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή τα τελευταία πέντε χρόνια και κανείς δεν το αμφισβητεί. Η χώρα έχει εξελιχθεί από ξεχωριστό παράδειγμα δημοσιονομικού εκτροχιασμού σε μοναδικό παράδειγμα δημοσιονομικής εξυγίανσης», σημείωσε.

Υπογραμμίζοντας ότι «όλα αυτά έγιναν και με τεράστιο κόστος για τους ανθρώπους», ο Γκίκας Χαρδούβελης επεσήμανε ότι «δεν έχουμε τελειώσει, δεν μπορούμε αν επαναπαυθούμε». Ακόμη κάλεσε τους βουλευτές να δειλιάσουν και να μη λοξοδρομήσουν στο τέλος της διαδρομής.

«Η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί» ανέφερε και συμπλήρωσε πως η ελληνική οικονομία έχει μακροχρόνιο πρόβλημα προσφοράς και όχι τόσο ζήτησης.

Για τις μεταρρυθμίσεις
Ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε ότι κλειδί για την ανάπτυξη θα είναι η αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων και των εξαγωγών, με την προϋπόθεση πως θα εξαλειφθεί ο συστημικός κίνδυνος που προκύπτει από την πολιτική αβεβαιότητα. «Κλειδί για την ανάπτυξη είναι η συνέχιση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος και μετά το τέλος του Μνημονίου. Να εξασφαλίσουμε πως οι μεταρρυθμίσεις θα έχουν κύκλους ζωής μεγαλύτερους απ’ τους εκλογικούς» συμπλήρωσε.

«Μπορεί να δεσμευτεί η αντιπολίτευση στην ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων; Μπορούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις να συμβάλλουν στην υιοθέτηση και προώθηση των μεταρρυθμίσεων, ή απλώς θα κρύβονται πίσω απ’ τις παροχές;» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Χαρδούβελης.

Για την τρόικα
Για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα τις χαρακτήρισε περισσότερο περίπλοκες σε σχέση με το παρελθόν. «Οι μέρες αυτές, είναι και οι μέρες των πλέον εντατικών διαβουλεύσεων με τους εταίρους για το κλείσιμο της τελευταίας αξιολόγησης του Μνημονίου. Είναι περισσότερο περίπλοκες από το παρελθόν. Η διαδικασία περιπλέκεται ακόμα περισσότερο, διότι το 2015 η Ελλάδα θα μπει σε νέα σχέση με τους εταίρους μας και το ΔΝΤ. Η νέα αυτή, πιο χαλαρή σχέση, χρειάζεται να περάσει από γραφειοκρατικές διαδικασίες, εγκρίσεις απ’ τα κοινοβούλια χωρών κλπ. Πιστεύω πως όλες οι πλευρές έχουν αντίληψη, πως μετά τη θέση και την αντίθεση επέρχεται η σύνθεση – και πως σύντομα η διαπραγμάτευση θα οδηγηθεί σε θετικό αποτέλεσμα»  ανέφερε ο κος Χαρδούβελης.

Τέλος κάλεσε όλους να εγκρίνουν τον προϋπολογισμό του 2015. «Τελικά όλοι είμαστε στην ίδια βάρκα δεμένοι με την μοίρα του τόπου και πρέπει να δράσουμε συλλογικά, χωρίς ιδιοτέλεια, χωρίς εντάσεις αλλά με ωριμότητα και δημιουργική, όχι ψεύτικη αντιπαράθεση μέσα σε αυτή την αίθουσα, με γνώμονα την επίλυση των προβλημάτων και τελικά το δημόσιο συμφέρον», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Δείτε live τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό