Χέρι-χέρι λιανέμποροι και προμηθευτές στο νέο «άγνωστο» τοπίο 

Χέρι-χέρι λιανέμποροι και προμηθευτές στο νέο «άγνωστο» τοπίο 
epa07311619 People pass by a sale sign on the Berlin's famous shopping street Kurfuerstendamm in Berlin, Germany, 23 January 2019. EPA/HAYOUNG JEON Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα μηνύματα από το digital talk show του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με τη συμμετοχή των P&G, AB, Alpha Bank, Nielsen και της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Καταναλωτή.

Η οικονομική κρίση που έπεται της πανδημίας αναδύει προκλήσεις τόσο για τους προμηθευτές όσο και για τα δίκτυα του λιανεμπορίου ενώ το νέο status σε επίπεδο καταναλωτή όσο θα δυσχαιρένουν οι συνθήκες διαβίωσης πιέζει για επενδύσεις και συνεργασίες.

Το περιβάλλον

Το κυνήγι της προσφοράς και του deal έχει μπει στο DNA του Έλληνα καταναλωτή, με το 50% των ταχυκίνητων κωδικών να βρίσκονται υπό καθεστώς προωθητικής ενέργειας σε σχέση με την τιμή. Πλέον η υγιεινή, η ασφάλεια, καθώς και η προέλευση θα παίζουν όλο και μεγαλύτερο ρόλο, στο πλαίσιο των νέων κριτηρίων που γεννά η νέα κρίση. Αυτό θα είναι το status όσο θα δυσχαιρένουν οι συνθήκες διαβίωσης των καταναλωτών, σύμφωνα με την Βίκυ Γρηγοριάδου, πρόεδρο και γενική διευθύντρια της The Nielsen Company, που μίλησε στην εκδήλωση του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου για τις τάσεις στην αγορά του οργανωμένου λιανεμπορίου.

Η καινοτομία στο επίκεντρο

Οι μάρκες πρέπει να είναι ενεργητικές και να αφουγκράζονται τις συνεχώς μεταβαλλόμενες καταναλωτικές τάσεις. Δεν χρειάζεται φόβος αλλά συνεργασία λιανεμπόρων και προμηθευτών στο νέο περιβάλλον, όπως παραδέχθηκε η Ερμιόνη Γεωργουλάκη, P&G Greece Country Leader. Η P&G, με ηγετική θέση στην αγορά του λιανεμπορίου, αντιμετώπισε ισχυρή ζήτηση για τα προϊόντα της, τέτοια που οδήγησε σε ανασχεδιασμό της αλυσίδας εφοδιασμού. Στις προκλήσεις που αναδύθηκαν με την πανδημία σημειώνεται η ανάγκη στήριξης ευπαθών ομάδων αλλά και τα υψηλά κόστη για να παράξει και να διακινήσει μια βιομηχανία προϊόντα σε αυτές τις συνθήκες τηρώντας τα πρωτόκολλα ασφάλειας και υγιεινής στα εργοστάσια και εν τέλει εξασφαλίζοντας ότι τα προϊόντα θα φτάσουν στην πόρτα του καταναλωτή. Εν κατακλείδι, στο νέο περιβάλλον, η βιομηχανία έχει την αποστολή να φέρει καλύτερα προϊόντα και το λιανεμπόριο να αναπτύξει καλύτερες υπηρεσίες.

Τα περιθώρια στο online

O Βασίλης Σταύρου, CEO, ΑΒ Βασιλόπουλος, μετέφερε την εμπειρία ενός μεγάλου δικτύου στις έκτακτες περιστάσεις δίνοντας το στίγμα της επόμενης μέρας. “Ο κορωνοϊός είναι μαραθώνιος και όχι αγώνας ταχύτητας”, είπε χαρακτηριστικά για να περιγράψει το άγνωστο περιβάλλον που αναδύεται μετά τις προκλήσεις του lockdown. Ενδεικτικά σημείωσε την κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης στο ηλεκτρονικό εμπόριο, όπου ο όγκος εργασιών από 0,5% με 1% του συνολικού όγκου έφτασε να ξεπερνά το 5%. Σήμερα η συγκεκριμένη αγορά κινείται πάνω από το 2,5%, ποσοστό το οποίο είναι κάτω από το μισό σε σχέση με τα μερίδια του ηλεκτρονικού εμπορίου αναπτυγμένων κρατών καταδεικνύοντας τα σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον κ. Σταύρου η ΑΒ για να ανταπεξέλθει στις νέες ανάγκες της αγοράς αύξησε τα hubs από 5 σε 9, άνοιξε υπηρεσίες click & collect, επένδυσε σε courier και συνεχίζει, καθώς στην εποχή του omnichannel τα κανάλια αλληλοσυμπληρώνονται. Επίσης, προέβλεψε περαιτέρω ενδυνάμωση της σχέσης προμηθευτών με λιανέμπορους και εμφανίστηκε αισιόδοξος παρακινώντας τους μεγάλους οργανισμούς να συνεχίσουν να επενδύουν.

Το ψηφιακό άλμα

Οι επενδύσεις βέβαια περνούν μέσα από τις τράπεζες, οι οποίες εν μέσω πανδημίας έχουν να διαχειριστούν τον αυξημένο κίνδυνο για επισφάλειες και νέα γενιά κόκκινων δανείων, όπως παραδέχθηκε ο Δαμιανός Χαραλαμπίδης, Εντεταλμένος Γενικός Διευθυντής Chief Digital Officer and Retail Banking Products Alpha Bank. Παρόλα αυτά, το μήνυμα του είναι ότι όπως κάθε κρίση έτσι και αυτή δημιουργεί ευκαιρίες, με το ψηφιακό άλμα να βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των αναδυόμενων ευκαιριών. Όπως εξήγησε, είναι άλλο να έχεις ένα κατάστημα που λειτουργεί με 10 άτομα και τελείως διαφορετικο να έχεις ένα κατάστημα που λειτουργεί με 5 άτομα προσωπικό. Αυτό σημαίνει η αυτοματοποιηση και η ψηφιοποίηση οδηγώντας δυνητικά ένα δίκτυο σε αριθμό καταστημάτων από τον οποίο δεν θα μπορεί να πάει παρακάτω αν θέλει να έχει μια επαρκή γεωγραφική παρουσία.

Οι μηχανισμοί ελέγχου

Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, με τα στοιχεία που παρουσίασε συμπλήρωσε την εικόνα με τους μηχανισμούς της πολιτείας που αναπτύσσουν δράση για την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του ανταγωνισμού. Ενδεικτικά σημείωσε ότι από τις 14 Μαρτίου και μετά έχει αλλάξει άρδην η καθημερινή ατζέντα, χωρίς να είναι εύκολο να γίνει προγραμματισμός. “Ως γραμματεία διαχειριστήκαμε 97.000 κλήσεις, διενεργήσαμε 11.000 ελέγχους στο πλαίσιο της εποπτείας της αγοράς με εστίαση σε κλάδους όπως τα καύσιμα…”, σημείωσε τονίζοντας ότι έχει τηρηθεί ισορροπία και κανονικότητα στην εξέλιξη των τιμών, συνεχίζονται οι έλεγχοι για το υγειονομικό υλικό και την καταγραφή των αποθεμάτων ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας δρομολογείται ειδική μονάδα για τον έλεγχο της αγοράς και την αντιμετώπιση του παρεμπορίου.