Χιλιάδες χρήστες κλείνουν και ανοίγουν λογαριασμό στο Twitter μετά την είδηση εξαγοράς από τον Μασκ

Χιλιάδες χρήστες κλείνουν και ανοίγουν λογαριασμό στο Twitter μετά την είδηση εξαγοράς από τον Μασκ
MOSCOW, RUSSIA - FEBRUARY 13: The login page of Twitter is displayed on a computer's screen in Moscow, Russia on February 13, 2020. Sefa Karacan / Anadolu Agency (Photo by SEFA KARACAN / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε ότι ο Μασκ είχε συνάψει συμφωνία για την αγορά της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης, αρκετοί λογαριασμοί υψηλού προφίλ στο Twitter είδαν τεράστιες διακυμάνσεις στον αριθμό των ακολούθων τους.

της Chloe Taylor

Υπήρξε μια προφανής μαζική έξοδος – και είσοδος – των χρηστών του Twitter μετά την είδηση ότι ο Έλον Μασκ θα αναλάβει τα ηνία της εταιρείας.

Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε ότι ο Μασκ είχε συνάψει συμφωνία για την αγορά της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης έναντι 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αρκετοί λογαριασμοί υψηλού προφίλ στο Twitter είδαν τεράστιες διακυμάνσεις στον αριθμό των ακολούθων τους.

Το Twitter έχει εξετάσει αυτές τις διακυμάνσεις και δήλωσε ότι θα συνεχίσει να το κάνει.

Μπαράζ αποχωρήσεων χρηστών του Twitter μετά την ανακοίνωση εξαγοράς από τον Έλον Μασκ

Σύμφωνα με την εταιρεία, η δημιουργία και η απενεργοποιήση λογαριασμών ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τις ξαφνικές διακυμάνσεις στον αριθμό των ακολούθων που παρατηρούνται στην πλατφόρμα. Το φαινόμενο εμφανίστηκε οργανικά τις τελευταίες ημέρες και όχι ως συνέπεια του κλεισίματος λογαριασμών του Twitter που παραβιάζουν τις πολιτικές του για τους χρήστες – γεγονός που υποδηλώνει ότι πλήθος ανθρώπων εγγράφηκαν ή διαγράφηκαν από το Twitter μετά την είδηση ότι έγινε αποδεκτή η συμφωνία εξαγοράς του Μασκ.

Η μετακίνηση προς ή από την πλατφόρμα φαίνεται να αντανακλά την πολιτική τοποθέτηση, με κάποιες εξαιρέσεις.

Ενώ τα στοιχεία από το social media tracker Social Blade δείχνουν ότι πολλοί εξέχοντες αριστεροί χρήστες – συμπεριλαμβανομένων των Μισέλ Ομπάμα, Μπέρνι Σάντερς και Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ – έχουν χάσει δεκάδες χιλιάδες followers από τη Δευτέρα, ένας αριθμός συντηρητικών – συμπεριλαμβανομένων του γερουσιαστή Τεντ Κρουζ και της βουλευτή Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν – είδαν τον αριθμό των followers τους να αυξάνεται μαζικά.

Το Twitter του Έλον Μασκ αντιμετωπίζει ένα τεράστιο χρέος που περιπλέκει το μέλλον του

Ο Cruz και η Taylor Greene κέρδισαν ο καθένας από την Τρίτη περισσότερους από 100.000 οπαδούς, σύμφωνα με το Social Blade. Ο Τζο Μπάιντεν και ο Μπάρακ Ομπάμα σημείωσαν μικρότερα κέρδη.

Ο Μασκ έχει δηλώσει την πρόθεσή του να βγάλει το Twitter από το χρηματιστήριο μόλις ολοκληρωθεί η εξαγορά της εταιρείας, λέγοντας ότι θέλει να κάνει το κοινωνικό δίκτυο «μια πλατφόρμα για την ελευθερία του λόγου».

Σε έρευνα που διεξήχθη αυτή την εβδομάδα από την εταιρεία ερευνών Time2play σε σχεδόν 2.000 χρήστες του Twitter στις ΗΠΑ, το 16% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα εγκατέλειπε τον ιστότοπο εάν οριστικοποιείτο η εξαγορά του Μασκ – κάτι που θα μπορούσε να κοστίσει στο Twitter 828 εκατομμύρια δολάρια σε ετήσια έσοδα, σημείωσε η Time2play.

Γιατί ο Έλον Μασκ μπορεί τελικά να μην αγοράσει το Twitter – Ζήτημα ρευστότητας θέτει η αγορά

Η έρευνα της Time2play διαπίστωσε επίσης μια σύνδεση μεταξύ των πολιτικών τάσεων και των απόψεων για το Twitter υπό τον Μασκ. Συνολικά το 97% των τηλεθεατών του Fox News ανέφεραν στους ερευνητές ότι δεν θα διαγράψουν τους λογαριασμούς τους αν προχωρήσει η εξαγορά του Twitter από τον δισεκατομμυριούχο, ενώ σχεδόν το ένα τρίτο των τηλεθεατών του MSNBC δήλωσαν ότι θα διαγράψουν τους λογαριασμούς τους αν ο Μασκ αναλάβει την πλατφόρμα.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι ένας στους τέσσερις Αμερικανούς χρήστες του Twitter σχεδιάζει να σταματήσει να χρησιμοποιεί τον ιστότοπο εάν ενεργοποιηθεί εκ νέου ο λογαριασμός του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Το Twitter έκλεισε οριστικά τον λογαριασμό του Trump τον Ιανουάριο του 2021 μετά τις ταραχές στο Καπιτώλιο, «λόγω του κινδύνου περαιτέρω υποκίνησης της βίας» – αλλά τις τελευταίες ημέρες έχουν προκύψει ερωτήματα σχετικά με το αν ένα Twitter υπό τη διοίκηση του Μασκ θα ανέτρεπε την απόφαση αυτή.

Ο Trump δήλωσε στο Fox News τη Δευτέρα ότι δεν σχεδιάζει να επιστρέψει στο Twitter, ανεξάρτητα από το αν θα του επιτραπεί να το κάνει.

Πηγή: fortune.com