Το Twitter του Έλον Μασκ αντιμετωπίζει ένα τεράστιο χρέος που περιπλέκει το μέλλον του

Το Twitter του Έλον Μασκ αντιμετωπίζει ένα τεράστιο χρέος που περιπλέκει το μέλλον του
(FILES) In this file photo taken on April 14, 2022 In this photo illustration, a phone screen displays the Twitter account of Elon Musk with a photo of him shown in the background, on April 14, 2022, in Washington, DC. - Musk has lined up $46.5 billion in financing for a possible hostile takeover of Twitter and is "exploring" a direct tender offer to shareholders, according to a securities filing released on April 21, 2022. Musk's filing pointed to a $13 billion debt facility from a financing consortium led by Morgan Stanley, a separate $12.5 billion margin loan from the same bank, as well as $21 billion in equity commitments from Musk himself. (Photo by Olivier DOULIERY / AFP) Photo: AFP
Το μέσο κοινωνικής δικτύωσης δυσκολεύεται να αποφέρει κέρδη εδώ και χρόνια.

του Will Daniel

Το Twitter αποδέχθηκε την προσφορά εξαγοράς 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Έλον Μασκ τη Δευτέρα, θέτοντας τις βάσεις για μια από τις μεγαλύτερες εξαγορές στην ιστορία στο χώρο της τεχνολογίας. Αλλά μήπως ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου αναλαμβάνει κάτι πέρα από τις δυνάμεις του;

Το Twitter μπορεί να είναι μια «εκκλησία του δήμου», αλλά έχει δυσκολευτεί να σημειώσει σταθερά κέρδη τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας καθαρές ζημίες ύψους 221 εκατομμυρίων δολαρίων το 2021 και 1,14 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020, σύμφωνα με τις δημοσιεύσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

Ο Έλον Μασκ αγόρασε το Twitter για 44 δις. δολάρια

Η εταιρεία είχε επίσης πάνω από 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε μακροπρόθεσμο χρέος στα τέλη του 2021 και θα επιβαρυνθεί με επιπλέον χρέος 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων εάν ολοκληρωθεί η εξαγορά του Μασκ.

Τα πιθανά επιτόκια αυτού του χρέους, που αναφέρονται αναλυτικά στις δεσμευτικές επιστολές από διάφορες τράπεζες, κυμαίνονται από περίπου 6% έως και 11%. Αυτό σημαίνει ότι το Twitter θα αντιμετωπίσει ετήσιες πληρωμές τόκων περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων εάν «κλείσει» η συμφωνία του Musk, σύμφωνα με υπολογισμούς του Matt Levine του Bloomberg.

Οι ταμειακές ροές του Twitter – τα χρήματα που κερδίζει πριν αφαιρέσει τους τόκους, τους φόρους και τις αποσβέσεις – προβλέπεται να φτάσουν τα 1,43 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2022. Σε αυτό το επίπεδο, η εταιρεία θα είναι αναγκασμένη να χρησιμοποιεί το μεγαλύτερο μέρος των μετρητών της απλά για να εξυπηρετεί τα χρέη της.

Μπαράζ αποχωρήσεων χρηστών του Twitter μετά την ανακοίνωση εξαγοράς από τον Έλον Μασκ

Ο Joshua White, επίκουρος καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt και πρώην οικονομολόγος στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, είπε στο Fortune ότι η συμφωνία θα θέσει «σε αμφισβήτηση» την ικανότητα του Twitter να εξυπηρετεί τα χρέη του στο μέλλον.

«Σίγουρα πιστεύω ότι αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο. Και περιμένω από τους αναλυτές να υποβαθμίσουν το χρέος του Twitter εξαιτίας αυτού», είπε ο White. Μια υποβάθμιση στο χρέος του Twitter θα σήμαινε υψηλότερο κόστος δανεισμού για την εταιρεία, για να μην αναφέρουμε τον αρνητικό αντίκτυπο στον Τύπο.

Πολλοί οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας έχουν ήδη δηλώσει ότι «ρίχνουν μια δεύτερη ματιά» στην αξιολόγηση του χρέους του Twitter καθώς η εξαγορά του Μασκ προχωρά.

Η Moody’s δήλωσε την Τρίτη ότι η αξιολόγησή της για το Twitter, Ba2, η οποία είναι ήδη μόλις πάνω από τη βαθμίδα της κατηγορίας «σκουπίδια», είναι υπό εξέταση λόγω του αυξανόμενου χρέους του γίγαντα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Και η S&P Global Ratings έθεσε υπό εξέταση την αξιολόγηση BB+ για το Twitter αυτή την εβδομάδα, σημειώνοντας ότι η συμφωνία του Μασκ θα ωθήσει την καθαρή μόχλευση της εταιρείας – την αναλογία χρεών προς κέρδη – πέρα ​​από το όριο του 1,5, κάτι που θα προκαλούσε την υποβάθμιση του χρέους.

Ο Μασκ πήρε προσωπικά δάνειο περιθωρίου 12,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση της εξαγοράς, υποστηρίζοντας την κίνηση με 62,5 δισεκατομμύρια δολάρια από τις μετοχές του στην Tesla. Εάν η τιμή της μετοχής της Tesla μειωθεί κατά 40%, ο Musk θα πρέπει να βάλει μετρητά για να αποπληρώσει το δάνειο, σύμφωνα με τους όρους του δανείου.

Αυτό προσθέτει κίνδυνο για το Twitter και για τους μετόχους της Tesla, είπε ο White.

Διαβάστε ακόμη:

Sell off στις μετοχές της Tesla μετά την επιτυχημένη προσφορά του Έλον Μασκ για το Twitter

Τι αποζημίωση θα δώσει ο Έλον Μασκ στο Twitter αν «ναυαγήσει» η συμφωνία εξαγοράς

Ο ερχομός του Έλον Μασκ θα αλλάξει για πάντα τη ζωή των εργαζόμενων του Twitter

Πηγή: fortune.com