Χόμπι που γίνεται δουλειά; Τι πρέπει να σκεφτείτε

Χόμπι που γίνεται δουλειά; Τι πρέπει να σκεφτείτε

Σκέφτεστε να κάνετε το αγαπημένο σας χόμπι επάγγελμα; Δείτε όσα πρέπει να ξέρετε πριν προχωρήσετε. 

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην θέλει να κάνει το χόμπι του εργασία. Να ξυπνάει κάθε μέρα και να κάνει αυτό που πραγματικά του αρέσει και να βγάζει χρήματα από αυτό.

Αν και εσείς σκέφτεστε να ασχοληθείτε επαγγελματικά με αυτό που σας αρέσει να κάνετε στον ελεύθερο σας χρόνο, παρακάτω θα βρείτε μια σειρά από ερωτήματα που πρέπει να απαντήσετε πριν κάνετε το μεγάλο βήμα.

Θα σας αρέσει να το κάνετε αν υπάρχουν deadlines;
Σας αρέσει για παράδειγμα να δουλεύετε με το illustrator στον ελεύθερο σας χρόνο, θα σας άρεσε όμως ακόμα αν είχατε να παραδώσετε πέντε λογότυπα μέχρι το τέλος της εβδομάδας; Η διαφορά μεταξύ χόμπι και εργασίας είναι πως το πρώτο γίνεται όποτε εμείς το επιλέξουμε, χωρίς να μας το επιβάλει κανείς και χωρίς να έχουμε κάποια δουλειά που πρέπει να παραδοθεί.

Θα το διασκεδάζετε αν ξέρετε πως από αυτό πρέπει να βγάλετε χρήματα;
Το οικονομικό άγχος μπορεί να σκοτώσει τη δημιουργικότητα. Άλλο να σας αρέσει να ασχολείστε με κάτι, και άλλο να πρέπει να βγάζετε χρήματα από αυτό. Θα μπορούσατε να είστε το ίδιο αποτελεσματικοί αν ξέρατε πως από αυτό πρέπει να βιοποριστείτε;

Είναι το χόμπι η διέξοδος από τη καθημερινότητα σας;
Η απάντηση είναι ναι, οπότε τι γίνεται τη στιγμή που η «διέξοδος» γίνεται «καθημερινότητα». Μήπως η ρουτίνα σας κάνει να «μισήσετε» αυτό που αγαπάτε;

Είστε έτοιμοι για προκλήσεις;
Όπως είπαμε δεν υπάρχει μεγαλύτερο «δώρο» απ’ το να εργάζεστε πάνω σε αυτό που πραγματικά αγαπάτε. Αλλά είστε έτοιμοι να φορολογηθείτε, να βγάλετε αντικειμενικά κοστολόγια για την εργασία σας και να παίζεται το ρόλο του CEO; Πλέον δε θα είστε ένας απλός υπάλληλος, αλλά επιχειρηματίας.

Είστε έτοιμοι να «πουλήσετε» τον εαυτό σας;
Όπως είπαμε και θα ξαναπούμε, πλέον θα πρέπει να βγάλετε χρήματα από το χόμπι σας. Θα πρέπει να πουλήσετε το προϊόν σας και να είστε έτοιμοι να κριθείτε και να δεχτείτε, ίσως, και την απόρριψη από αυτό; Σκεφτείτε το καλά.

Διαβάστε ακόμα:

Έξι τρόποι να γίνετε ένας ονειρικός εργαζόμενος

Δουλευταράς ή εργασιομανής;

Ο δεκάλογος του «νεόφερτου υπάλληλου»