Ο δεκάλογος του «νεόφερτου υπάλληλου»

Ο δεκάλογος του «νεόφερτου υπάλληλου»

Είστε καινούργιος στη δουλειά; Ακολουθείστε αυτά τα βήματα και δε θα χάσετε. 

Έπειτα από καιρό ψαξίματος βρήκατε την δουλειά που σας αρέσει! Ο εργασιακός χώρος είναι, όμως, σαν το γυμνάσιο. Καταφθάνει ο «νεόφερτος» μαθητής και όλοι οι μεγαλύτεροι τον κοιτάνε περίεργα και στέκονται στη γωνία περιμένοντας να τον πειράξουν. Κάπως έτσι είναι τα πράγματα και στη δουλειά. Οι παλαιότεροι μπορεί να μην είναι τόσο θετικοί στην «εισβολή» νέων υπαλλήλων.

Ακολουθείστε τα παρακάτω βήματα εάν θέλετε να γίνει πιο ομαλή η ενσωμάτωση σας στην ομάδα και να μη σας «αφήσουν απ’ έξω».

1. Κάντε μια έρευνα για την εταιρεία
Το διαδίκτυο θα σας προσφέρει μια πληθώρα πληροφοριών για την εταιρεία που πρόκειται να δουλέψετε. Βίντεο, φωτογραφίες, σχόλια ακόμα και η θέση στη κατάταξη των πιο επιτυχημένων εταιρειών θα δημιουργήσει μια πρώτη εικόνα γι’ αυτό που θα αντικρίσετε.

2. Χαμογελάστε, κάντε ερωτήσεις, δείξτε ενδιαφέρον
Μπορεί να ακούγεται σαν συμβουλή για το πρώτο ραντεβού, αλλά στη πραγματικότητα «λειτουργεί» και στο εργασιακό περιβάλλον. Ένα χαμόγελο, ειδικά τις πρώτες μέρες, θα φανερώσει τη θετική σας διάθεση και στάση και πως δεν βλέπετε κανέναν ανταγωνιστικά. Ρωτήστε για όσα δε ξέρετε και μη προσπαθήσετε από τη πρώτη στιγμή να αποδείξετε πως τα ξέρετε όλα και σε κάθε περίπτωση να είστε ανοιχτοί στις συμβουλές.

3. Να μάθετε να λέτε «ναι»
Ναι στη βόλτα μετά το γραφείο, ναι στο φαγητό στο διάλειμμα σας, ναι σε όλα! Μη δείξετε αρνητικοί ή σνομπ τις πρώτες μέρες, Δεχτείτε τις προτάσεις των συναδέλφων σας και προσπαθήστε να δημιουργήσετε καλές σχέσεις μαζί τους. Στο κάτω-κάτω θα είναι οι άνθρωποι που θα περνάτε τον περισσότερο χρόνο μαζί.

4. Μην παραπονιέστε
Τις πρώτες εβδομάδες (για να μη πούμε μήνες) δεν υπάρχει περιθώριο παραπόνων. Όλα τα πράγματα χρειάζονται τον χρόνο τους για να στρώσουν και να συνηθίσετε σε αυτά. Προσπαθήστε να γίνει η διαδικασία ενσωμάτωσης σας στο νέο περιβάλλον όσο πιο ομαλά γίνεται. Πρέπει να μάθετε καλά τα πράγματα πριν ξεκινήσετε να δείχνετε όσα δε σας αρέσουν και πριν αρχίσετε να προτείνετε άλλες λύσεις.

5. Να σέβεστε τους πάντες
Ανεξάρτητα με τη θέση εργασίας των υπολοίπων, είτε είναι παραπάνω από εσάς δηλαδή είτε παρακάτω, δείξτε τον ίδιο σεβασμό σε όλους. Είστε ο νεώτερος εκεί μέσα και πρέπει να το δείξετε.

6. Δώστε το 120% του εαυτού σας
Η ακόμα και το 150%. Το γεγονός πως σας προσέλαβαν δεν βάζει τέλος στη προσπάθεια σας. Τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να αποδείξετε πως πήραν τη σωστή απόφαση προσφέροντας σας τη δουλειά. Σαν νέος πρέπει να δουλέψετε πιο σκληρά, ειδικά στην αρχή, ώστε να δείξετε την αξία σας.

7. Να επαναλαμβάνετε κάθε φορά το όνομα εκείνου που σας συστήνεται
Είναι λογικό τις πρώτες μέρες στη δουλειά να γνωρίσετε καινούργια πρόσωπα, πολλά καινούργια πρόσωπα. Κάθε φορά που σας συστήνεται κάποιος προσπαθήστε να επαναλάβετε το όνομα του ώστε να αποτυπωθεί στη μνήμη σας.

8. Αποδεχτείτε τις «ιδιορρυθμίες» της εταιρείας
Μπορεί να μη καταλαβαίνετε τον περίεργο χαιρετισμό που έχει η ομάδα του ΙΤ μεταξύ της ή να μπει μπορείτε να χωνέψετε γιατί κάθε Παρασκευή πάνε σε ένα συγκεκριμένο μαγαζί για ποτά μετά τη δουλειά, αλλά κάθε εταιρεία δημιουργεί «έθιμα» που πρέπει να αποδεχτείτε και να τηρείτε στο μέλλον.

9. Διαβάστε τον κανονισμό της εταιρείας
Μαζί με το συμβόλαιο σας θα λάβετε και το βιβλίο με του κανόνες κάθε εταιρείας. Ξεκοκαλίστε το. Μάθετε και απομνημονεύστε τα πάντα. Δείτε τι επιτρέπεται και τι όχι, ώστε να μη βρεθείτε ποτέ αδιάβαστοι.

10. Να είστε πρόθυμοι να βοηθήσετε
Είτε αυτό σημαίνει να μεταφέρετε φακέλους είτε να σηκώσετε το τηλέφωνο. Η προθυμία σας να βοηθήσετε θα κάνει ιδιαίτερα καλή εντύπωση στους συναδέλφους σας.

Διαβάστε ακόμα:

Τα μεγαλύτερα σφάλματα επαγγελματικής δικτύωσης

Έλλειψη συγκέντρωσης στο γραφείο; Το κλειδί για την παραγωγικότητα