Χωρίς μεγάλες αλλαγές η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν αλλάζει το πρόσωπο στο υπουργείο Οικονομικών. Ερωτηματικό για τη στάση ορισμένων γερουσιαστών κατά την ψήφο εμπιστοσύνης.

Το πράσινο φως για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης έδωσε το βράδυ της Δευτέρας στον εντολοδόχο πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι ο Ιταλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

Υπουργός Οικονομικών παραμένει ο Πιερ Κάρλο Πάντοαν. Το υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Αντζελίνο Αλφάνο (γραμματέας της Νέας Κεντροδεξιάς, πρώην επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών), ενώ στο υπουργείο Εσωτερικών τοποθετείται ο κεντροαριστερός Μάρκο Μινίτι.

Ο Κάρλο Καλέντα παραμένει στο υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης, η Μαριάνα Μαντία στην Δημόσια Διοίκηση, ο Αντρέα Ορλάντο διατηρεί το υπουργείο Δικαιοσύνης. Η Μαρία Έλενα Μπόσκι, πρώην υπουργός Θεσμικών Μεταρρυθμίσεων, αναλαμβάνει υφυπουργός προεδρίας.

«Θα συνεχισθεί το έργο της κυβέρνησης Ρέντσι και θα διευκολυνθεί ο διάλογος των κοινοβουλευτικών δυνάμεων για τον νέο εκλογικό νόμο. Δεν αγνοούμε τις κοινωνικές δυσκολίες, ιδίως για την μέση αστική τάξη και για τον Νότο της χώρας, όπου η ανεργία είναι ένα πρόβλημα που έχει προσλάβει τεράστιες διαστάσεις», δήλωσε ο Πάολο Τζεντιλόνι.

«Στην Ευρώπη η Ιταλία δίνει μάχη για μια κοινή πολιτική στο μεταναστευτικό και για μια οικονομική πολιτική προσανατολισμένη στην ανάπτυξη. Θα καταβάλλω συνεχείς προσπάθειες για αυτά τα δυο θέματα», πρόσθεσε ο Τζεντιλόνι, ο οποίος γνωρίζει ότι «υπάρχουν δυσκολίες, ιδίως μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Σύνταγμα».

Αυτό το οποίο μένει να διαπιστωθεί είναι αν η ομάδα των δεκαοκτώ γερουσιαστών που ανήκαν στην παράταξη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και του Μάριο Μόντι, θα αρνηθούν, όπως δήλωσαν νωρίτερα, να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Σε αυτή την περίπτωση, η πλειοψηφία της κυβέρνησης Τζεντιλόνι στην γερουσία θα ήταν οριακή, ίσως και μιας μόνο ψήφου.

Σχετικά άρθρα