Χωρίς νέα κυβέρνηση πριν τα μέσα Αυγούστου το Ιράκ

Χωρίς νέα κυβέρνηση πριν τα μέσα Αυγούστου το Ιράκ

Ενώ η βία εξαπλώνεται στη χώρα και οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» διευρύνουν τον έλεγχό τους, οι ιρακινές πολιτικές δυνάμεις δεν μπορούν να συμφωνήσουν.

Ανήμπορο δείχνει το Ιράκ να λύσει τις εσωτερικές διαφορές του και να αντιμετωπίσει τις δυνάμεις του «Ισλαμικού Κράτους» που έχουν καταλάβει σημαντικά εδάφη του, αφού στη σημερινή συνεδρίαση του ιρακινού κοινοβουλίου αποφασίστηκε η αναβολή για τις 12 Αυγούστου της κρίσιμης συνεδρίασής του που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί αύριο, Τρίτη, και η οποία θα σηματοδοτούσε την έναρξη της διαδικασίας διορισμού κυβέρνησης.

Το γραφείο του προεδρεύοντος του κοινοβουλίου Μέχντι αλ Χαφίντ επιβεβαίωσε πως η συνεδρίαση αναβλήθηκε, αλλά δεν έκανε γνωστές άλλες λεπτομέρειες. Πρόσθεσε πως το κοινοβούλιο θα εκδώσει σύντομα μια δήλωση. Από βουλευτές έγινε πάντως γνωστό πως η αναβολή της συνεδρίασης αποφασίσθηκε επειδή δεν υπάρχει συμφωνία σχετικά με το πρόσωπο του μελλοντικού προέδρου του σώματος.

Την ώρα που οι ιρακινές πολιτικές δυνάμεις μοιάζουν ανήμπορες να βρουν κοινό έδαφος, η βία στη χώρα δεν σταματά να εξαπλώνεται. Τουλάχιστον 7 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα, εκ των οποίων οι τέσσερις ήταν αστυνομικοί, στη βόρεια Βαγδάτη όταν ένας βομβιστής αυτοκτονίας ανατίναξε ένα αυτοκίνητο που ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά σε σημείο ελέγχου, ανακοίνωσε η αστυνομία και ιατρικές πηγές.

Συνολικά 17 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την επίθεση αυτή, σύμφωνα με τις πηγές αυτές, που έγινε σε σημείο ελέγχου στην περιοχή Καντμίγια, η οποία κατοικείται κυρίως από σιίτες.

Ο Κάσιμ Άτα, στρατιωτικός εκπρόσωπος του απερχόμενου πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι, δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής την πληροφορία για την επίθεση.

Την ίδια ώρα ο Σιίτης πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ο διοικητής της έκτης μεραρχίας του ιρακινού στρατού, ο υποστράτηγος Νατζμ Αμπντάλα Σουντάνι, σκοτώθηκε σήμερα στο πεδίο της μάχης δυτικά της Βαγδάτης, από βομβαρδισμό, καθώς ο ιρακινός στρατός αγωνίζεται να κρατήσει τους σουνίτες τζιχαντιστές που έχουν προσεγγίσει την Βαγδάτη μακριά από την ιρακινή πρωτεύουσα.

Διαβάστε ακόμη:

Κάλεσμα του «χαλίφη» του «Ισλαμικού Κράτους» στους Μουσουλμάνους

Το Χαλιφάτο, η Σάικς-Πικό και η επαναχάραξη του παγκόσμιου χάρτη

Εντείνονται οι φόβοι για διαμελισμό του Ιράκ