Χωρίς θεατές οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου το 2022

Χωρίς θεατές οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου το 2022
epa06567613 A Chinese flag and Olympic sign are seen on a jacket worn by a Chinese sportsman during a ceremony at Badaling Great Wall, in Beijing, China, 27 February 2018. The ceremony was organized to mark the beginning of the Olympic flag tour in China. Beijing will host Winter Olympics in 2022. EPA/ROMAN PILIPEY Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτός από Κινέζους που θα πληρούν «συγκεκριμένες προϋποθέσεις».

του Eamon Barrett

Το Πεκίνο θα απαγορεύσει στους ξένους θεατές να παρευρεθούν στους Χειμερινούς Αγώνες του Φεβρουαρίου του 2022, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), αλλά θα επιτρέψει στους φιλάθλους από την ηπειρωτική Κίνα να παρευρεθούν αν πληρούν κάποιες – προς το παρόν απροσδιόριστες – «συγκεκριμένες προϋποθέσεις».

Η απαγόρευση για τους ξένους φιλάθλους δεν είναι εντελώς απροσδόκητη. Νωρίτερα φέτος, η Ιαπωνία απαγόρευσε σε όλους τους θεατές, ξένους και ντόπιους, να παρακολουθήσουν τους αναβληθέντες θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο του 2020 τον Ιούλιο, φοβούμενη ότι τα μεγάλα πλήθη θα μπορούσαν να μετατρέψουν τη διοργάνωση σε ένα γεγονός «υπερ-διασποράς».

Εκείνη την εποχή, το Τόκιο βρισκόταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πάλευε με ένα αυξανόμενο κύμα κρουσμάτων από τον COVID-19. Η Κίνα, συγκριτικά, έχει κρατήσει το COVID-19 αρκετά υπό έλεγχο, αναφέροντας μόνο σποραδικές συστάδες λοιμώξεων από την καταστολή της αρχικής επιδημίας την άνοιξη του 2020. Αλλά για να το καταφέρει αυτό, το Πεκίνο επέδειξε μεγαλύτερη αποφασιστικότητα όσον αφορά τον περιορισμό του COVID-19 από πολλές άλλες χώρες.

Παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει επιτύχει ένα ποσοστό εμβολιασμού της τάξης του 70%, τα σύνορα της Κίνας παραμένουν ερμητικά σφραγισμένα για τον έξω κόσμο. Οι τουρίστες δεν επιτρέπεται να εισέλθουν, καθώς το Πεκίνο χορηγεί βίζες μόνο για εργασία. Ακόμα και τότε, όποιος εισέρχεται στην Κίνα υποχρεούται να παραμείνει σε καραντίνα για τρεις εβδομάδες. Οι ξένοι διπλωμάτες αποτελούν μια σπάνια εξαίρεση στην εντολή καραντίνας.

Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η σκληρή προσέγγιση της Κίνας στον COVID-19 οφείλεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες χωρίς απρόοπτα. Η διοργάνωση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων είναι ένας σημαντικός πολιτικός θρίαμβος για το Πεκίνο, το οποίο θεωρεί τους Αγώνες ως μια ευκαιρία να προβάλλει την αυξανόμενη ευημερία, την τεχνική καινοτομία και τη γενική πρόοδο της χώρας.

Αλλά το COVID-19 απειλεί να ανατρέψει αυτή την ευκαιρία – ειδικά από τη στιγμή που ένα ξέσπασμα στην Κίνα τώρα θα τροφοδοτούσε τον σκεπτικισμό σχετικά με την αποτελεσματικότητα των κινεζικών εμβολίων, τα οποία είναι τα μόνα εμβόλια που διατίθενται στη χώρα. Οι εκκλήσεις από ξένους νομοθέτες και ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα να μποϊκοτάρουν ή να διαμαρτυρηθούν για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες – ως αντίθεση προς τις υποτιθέμενες διώξεις του Πεκίνου κατά των Ουιγούρων στην κινεζική επαρχία Σιντζιάνγκ – απειλούν επίσης τις προσπάθειες του Πεκίνου να προβάλλει τους Αγώνες ως παράδειγμα καλής διακυβέρνησης.

Εκτός από την απαγόρευση των ξένων θεατών, το Πεκίνο θα απαιτήσει επίσης από όλους τους συμμετέχοντες στους Χειμερινούς Αγώνες να εμβολιαστούν ή να υποβληθούν σε καραντίνα 21 ημερών κατά την άφιξή τους στο Πεκίνο.

Οι συμμετέχοντες στους Αγώνες – συμπεριλαμβανομένων των αθλητών, των προπονητών, των δημοσιογράφων και των εθελοντών – θα υπόκεινται επίσης σε ένα αυστηρό σύστημα παρακολούθησης «κλειστού κυκλώματος» κατά τη διάρκεια των Αγώνων, όπου οι συμμετέχοντες θα επιτρέπεται να ταξιδεύουν μεταξύ των χώρων διεξαγωγής των Αγώνων μόνο για «προπόνηση, συμμετοχή σε αθλητικά γεγονότα, και εργασία».

Πηγή: Fortune.com