Χρυσό αποδείχτηκε το 2014 για την 20th Century Fox

Χρυσό αποδείχτηκε το 2014 για την 20th Century Fox

Παρά την πτώση στην κινηματογραφική παραγωγή, η εταιρεία κατάφερε να αυξήσει σημαντικά τα έσοδά της μέσα στη χρονιά.

του Τομ Χάντλστοουν Τζούνιορ

Οι πωλήσεις εισιτηρίων της πασίγνωστης εταιρείας παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, 20th Century Fox, αυξήθηκαν το 2014 κατά 66% σε σχέση με το 2013 – με διαφορά η εντυπωσιακότερη βελτίωση μεταξύ των κύριων κινηματογραφικών εταιρειών.

Ας είμαστε σαφείς: εδώ στο Fortune προτιμούμε να αφήνουμε τα ζητήματα καλλιτεχνικής και αισθητικής αποτίμησης στους επαγγελματίες κριτικούς κινηματογράφου. Με οικονομικούς όρους, όμως, η Fox ήταν ο νικητής για το 2014.

Οι πωλήσεις εισιτηρίων της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 66% σε σχέση με το 2013 – με διαφορά η εντυπωσιακότερη βελτίωση μεταξύ των κύριων κινηματογραφικών εταιρειών. Και πρόκειται για μια βελτίωση που απέφερε στη Fox εγχώριο τζίρο 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Box Office Mojo.

Το κατόρθωμα της εταιρείας φαίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακό αν λάβουμε υπόψη τη συνολική πτώση του κλάδου του κινηματογράφου κατά 5% φέτος σε σχέση με πέρυσι στις ΗΠΑ, εν μέρει εξαιτίας μιας μεγάλης πτώσης στις πωλήσεις εισιτηρίων του καλοκαιριού. Ενώ οι ανταγωνιστές αντιμετώπισαν πτώση των καλοκαιρινών πωλήσεων, η Fox αύξησε κατά 48% τις πωλήσεις εισιτηρίων για τη συγκεκριμένη εποχή του χρόνου – που από πολλούς θεωρείται κλειδί για τη συνολική απόδοση του έτους.

Βασικός άξονας της επιτυχημένης πορείας της Fox είναι οι ταινίες X-Men και Planet of the Apes. Άλλες εισπρακτικές επιτυχίες της εταιρείας είναι η ταινία The Fault in Our Stars με κόστος 12 εκατομμυρίων δολαρίων και εισπράξεις 125 εκατομμυρίων, καθώς και η ταινία Gone Girl με εισπράξεις άνω των 160 εκατομμυρίων δολαρίων.

Από τις άλλες εταιρείες παραγωγής, μόνο η Sony και η Paramount κατάφεραν να αυξήσουν – μέτρια – τον τζίρο τους τη θερινή περίοδο. Αντίθετα, η Disney είχε εισπρακτικές απώλειες 18% στο ίδιο χρονικό διάστημα, παρά την επιτυχία της Marvel, Guardians of the Galaxy.