Το χρυσό ασφαλιστικό συμβόλαιο και ο εκατομμυριούχος κάτοχός του

Το χρυσό ασφαλιστικό συμβόλαιο και ο εκατομμυριούχος κάτοχός του

Ένας Γάλλος επενδυτής έχει εδώ και 18 χρόνια το καλύτερο συμβόλαιο που έγινε ποτέ. Χωρίς ρίσκο και με απόδοση 68% το χρόνο. Διαβάστε γιατί.

Τι θα λέγατε για ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο που αποδίδει 68,6% κάθε χρόνο εδώ και 18 χρόνια; Το έχει ο 25χρονος Γάλλος Max-Hervé George στην εταιρεία Aviva και έχει γίνει εκατομμυριούχος με αρχική επένδυση μόλις 8.000 ευρώ.

Όταν ο Max ήταν 7 ετών, το 1997, ο πατέρας του αγόρασε ένα συμβόλαιο για όλη την οικογένεια. Το συμβόλαιο του επέτρεπε να μεταφέρει την επένδυσή του σε αξίες σύμφωνα με την τιμή η οποία ίσχυε κάθε προηγούμενη εβδομάδα, ανεξαρτήτως του τι συνέβη στη συνέχεια.

Με απλά λόγια: Την εποχή εκείνη, κάθε Παρασκευή δημοσιεύονταν οι τιμές και οι αποδόσεις διαφόρων προϊόντων και funds που η ασφαλιστική εταιρεία προσφέρει ως όχημα επένδυσης στους πελάτες της. Ο πελάτης έχει μία εβδομάδα καιρό να μεταφέρει και να επανατοποθετήσει τα χρήματά του σε εκείνο το προϊόν που είχε την καλύτερη απόδοση ως εκείνη την ημέρα. Το τι συνέβη στο μεταξύ είναι αδιάφορο.

Δηλαδή, ο πελάτης επενδύει εκ των υστέρων σε ήδη γνωστές αποδόσεις. Με μηδενικό ρίσκο και με απολύτως σίγουρη απόδοση.

Γιατί συνέβη αυτό; Τη δεκαετία του ’90 δεν υπήρχε η πληροφόρηση που έχουμε σήμερα και ήταν αδύνατον να γνωρίζει κανείς τόσο σύντομα τις τιμές όλων των προϊόντων. Αλλά ακόμα και αν τις γνώριζε, η διαδικασία για να τις εκμεταλλευτεί προς όφελός του ήταν χρονοβόρα, έπαιρνε περισσότερο από μία εβδομάδα και δεν είχε νόημα να ασχοληθείς. Οι ασφαλιστικές το πρόσφεραν ως πρόγραμμα για εύπορους πελάτες μόνο και μόνο ως αφορμή για να τους μιλούν πολλές φορές μέσα στον μήνα και να τους προσφέρουν άλλα επενδυτικά προϊόντα.

Όμως σύντομα η κατάσταση άλλαξε. Οι τιμές των μετοχών, των ομολόγων και κάθε άλλης επένδυσης έγιναν άμεσα προσβάσιμες στον καθένα. Ο πατέρας του Max -αλλά και άλλοι κάτοχοι παρόμοιων συμβολαίων- παρακολουθούσε τις τιμές και κάθε εβδομάδα έδινε την κατάλληλη εντολή. Έβλεπε π.χ. πως ο Nikkei ανέβηκε 5% την περασμένη εβδομάδα. Τοποθετούσε όλα τα χρήματά του (μαζί με τις αποδόσεις) εκεί, σε τιμή και στιγμή του παρελθόντος πριν την 5% άνοδο. Λεφτά με ουρά.

Αν αύριο το πρωί το προϊόν που έχει επενδύσει καταρρεύσει, κανένα πρόβλημα. Θα μεταφέρει τα χρήματά του σε άλλο, σε τιμή και στιγμή πριν την κατάρρευση. Έχει μία ολόκληρη εβδομάδα καιρό να το κάνει.

Τέτοια συμβόλαια δεν υπάρχουν πια. Θα ήταν καθαρή ανοησία να τα προσφέρουν. Αλλά η ακόμα μεγαλύτερη ανοησία ήταν των πελατών-επενδυτών που είχαν τέτοια συμβόλαια και υπέγραψαν την αλλαγή των όρων όταν τους το ζήτησαν οι εταιρείες (που είδαν την καταστροφή τους να έρχεται) με ένα πολύ μικρό χρηματικό αντίτιμο. Χιλιάδες συμβόλαια άλλαξαν έτσι. Αλλά της οικογένειας George όχι.

Φυσικά, η ασφαλιστική έχει προσπαθήσει ξανά και ξανά να ακυρώσει το συμβόλαιο στα δικαστήρια και ξανά και ξανά έχει χάσει. Οι όροι δεσμεύουν και τους δύο μέχρι να συμφωνήσουν στην αλλαγή και οι δύο.

Κανείς δεν ξέρει την πραγματική αξία των συμβολαίων της οικογένειας σήμερα. Ωστόσο είναι γνωστό πως το 2007 είχε φτάσει τα 21 εκατ. ευρώ με το 1,4 εκατ. να ανήκει στον Max προσωπικά. Αν η απόδοση του 68% συνεχίσει, το 2020 θα έχουν 1,2 δισ. και ως το 2030 230 δισ., αρκετά για να αγοράσουν ολόκληρη την ασφαλιστική εταιρεία.