Χρήστος Χαρπαντίδης στο CEO Initiative: Πώς μια παραδοσιακή βιομηχανία μπορεί να αλλάξει ολοκληρωτικά (βίντεο)

Χρήστος Χαρπαντίδης στο CEO Initiative: Πώς μια παραδοσιακή βιομηχανία μπορεί να αλλάξει ολοκληρωτικά (βίντεο)
Πώς αντιλαμβάνεται η ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ την ανάγκη για τεχνολογικό μετασχηματισμό, τι έμαθε από τις συνεργασίες της με startups και πώς εργάζεται για τη δημιουργία ενός κόσμου χωρίς τσιγάρο.

Στο πάνελ «ASK ME ANYTHING», στο πλαίσιο του CEO Initiative του Fortune Greece που έλαβε χώρα στη Μεγάλη Βρεταννία την Τρίτη 26 Νοεμβρίου, ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος, Editorial Director της diaNEOsis και η Μυρτώ Παπαθάνου, Partner της Metavallon VC, υποδέχθηκαν τον Χρήστο Χαρπαντίδη, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, σε ένα μπαράζ ερωτήσεων.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, Χρήστος Χαρπαντίδης, ερωτηθείς για το πώς καινοτομεί η ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ σε επίπεδο operations, πώς συνεργάζεται με μία startup και πώς μπορεί να την προτείνει σε έναν παγκόσμιο συνεργάτης απάντησε ότι «Η ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ βρίσκεται στη μέση ενός τεράστιου, ριζικού μετασχηματισμού, βασικό κομμάτι του οποίου είναι αλλαγή του business plan, δηλαδή του τρόπου με τον οποίο δουλεύουμε με άνοιγμα νέων καναλιών, με νέους τρόπους αλληλεπίδρασης με τον καταναλωτή και με μία σειρά νέων προβλημάτων που δεν μπορούσαν να λυθούν με τους παραδοσιακούς τρόπους. Άρα πέρα από την ανάγκη για ψηφιακό μετασχηματισμό είχαμε και την ανάγκη να επιλύσουμε προβλήματα και η χρήση της τεχνολογίας ήταν άμεση. Βρήκαμε λύσεις σε μικρές επιχειρήσεις που στην ουσία ωριμάσαμε μαζί. Συνεργαστήκαμε με startups και εμείς από την πλευρά μας επωφεληθήκαμε περισσότερο από εκείνους. Κάτι τέτοιο εγώ το είχα σαν μέρος της προσωπικής μου ευθύνης, ώστε να βοηθήσουμε το ελληνικό οικοσύστημα να πάει ένα βήμα παραπέρα. Μάθαμε πολλά πράγματα από τις νεοφυείς επιχειρήσεις στον χώρο της τεχνολογίας με τις οποίες συνεργαστήκαμε και σε επίπεδο λύσεων και σε επίπεδο λειτουργίας αυτών των startup. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «εργαζόμαστε οριζόντια και όχι κάθετα και εκεί πήραμε πολλά από τα startups, έχοντας έναν πραγματικά δυναμικό τρόπο συνεργασίας».

Όσον αφορά στα εμπόδια στην πρόσφατη επένδυση που πραγματοποίησε η ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, ο κ. Χαρπαντίδης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Αν και επιχειρήσαμε να κάνουμε μία τόσο μεγάλη επένδυση μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον, το θετικό κομμάτι είναι ότι καταφέραμε, έχοντας συνεργασία με εξαιρετικά ικανούς ανθρώπους. Η αλήθεια είναι ότι αντιμετωπίσαμε προβλήματα με τη γραφειοκρατία και τη φορολογία και όχι τόσο με τη χρηματοδότηση, η οποία ήρθε από το εξωτερικό. Το δυσκολότερο κομμάτι ήταν να πείσουμε τη μητρική εταιρεία ότι υπάρχει προβλεψιμότητα στη χώρα. Κοιτάξαμε μακροπρόθεσμα και καταφέραμε να πάρουμε την «ψήφο εμπιστοσύνης» για το μέλλον της χώρας μας. Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι «το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι να πειστεί ο ίδιος ο επιχειρηματίας να πάρει την απόφαση. Σε ένα κόσμο που αλλάζει δραματικά πρέπει να αποφασίσεις εσύ αν θέλεις να συμμετέχεις ή να ηγηθείς σε αυτόν τον κόσμο άρα να προχωρήσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στην αλλαγή του business plan που έρχεται μέσα από επενδύσεις».

Σχετικά με το ανθρώπινο δυναμικό της ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, ο κ. Χαρπαντίδης δήλωσε ότι «Οι άνθρωποι που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ είναι πάρα πολύ ελκυστικοί στην αγορά εργασίας, έχουν μάθει να δουλεύουν οριζόντια, με διάφορες ομάδες και σε διάφορα project. Πιστεύουν σε μεγάλο βαθμό τον σκοπό μας, για έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο», κατέληξε.

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο κ. Χαρπαντίδης μίλησε για τον σκοπό της εταιρείας για έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο, αναφέροντας ότι « Αυτός ο ριζικός μετασχηματισμός ξεκίνησε από μέσα μας, καθώς καταφέραμε να αντιληφθούμε το πρόβλημα του προϊόντος μας έχοντας πλήρη επίγνωση του κοινωνικού αποτυπώματος της εταιρείας. Για το λόγο αυτό πήραμε τη μεγάλη απόφαση να επενδύσουμε μεγάλα ποσά στην ανάπτυξη καλύτερων και επιστημονικά τεκμηριωμένων εναλλακτικών και να δεσμευτούμε για την πλήρη αντικατάσταση του τσιγάρου».

Δείτε τι δήλωσε ο Χρήστος Χαρπαντίδης μετά την ολοκλήρωση του πάνελ: