Χρήστος Ταουσάνης (Employ EDU): Η επιλογή σπουδών εν μέσω κορωνοϊού και τα επαγγέλματα της επόμενης πενταετίας

Χρήστος Ταουσάνης (Employ EDU): Η επιλογή σπουδών εν μέσω κορωνοϊού και τα επαγγέλματα της επόμενης πενταετίας
Χρήστος Ταουσάνης Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Ο Επιστημονικός Διευθυντής του Employ EDU παραθέτει τα επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση για την επόμενη πενταετία και περιγράφει σε ποιες δεξιότητες πρέπει να επενδύσουν οι νέοι τη σημερινή εποχή.

Το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού ήρθε πολύ κοντά στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Αναμφίβολα, μια τέτοια υγειονομική κρίση δεν επηρέασε μόνο τον τρόπο διεξαγωγής των εξετάσεων, αλλά και την ψυχολογία των υποψηφίων οι οποίοι κληθήκαν να διαβάσουν, να εξεταστούν και να συμπληρώσουν μηχανογραφικό μέσα σε πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Ο Δρ. Χρήστος Ταουσάνης, Επιστημονικός Διευθυντής του Employ EDU, με πολυετή εμπειρία ως σύμβουλος εκπαίδευσης και σταδιοδρομίας, μιλά στο Fortune Greece για το κατά πόσο μια τέτοια υγειονομική κρίση μπορεί να επηρεάσει την επιλογή σπουδών, παραθέτει τα επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση για την επόμενη πενταετία και περιγράφει πώς μέσα από τα προγράμματα του Employ EDU μπορεί να βρει κάποιος ακριβώς αυτό που αναζητά.

Κ. Ταουσάνη, παρατηρήσατε πως το ξέσπασμα του κορωνοϊού επηρέασε την επιλογή σπουδών των υποψηφίων; Πιστεύετε πως μια τέτοια υγειονομική κρίση είναι δυνατό να αλλάξει στο μέλλον το τι θα επιλέξει κάποιος να σπουδάσει;

Η πανδημία επηρέασε την επιλογή σπουδών ως προς τα εξής δυο σημεία: Αρχικά, πολλοί γονείς και μαθητές φοβούμενοι τις συνέπειες ενός δευτέρου κύματος της πανδημίας, στάθμισαν αρκετά και περιόρισαν αισθητά τις επιλογές τους προς τα περιφερειακά τμήματα. Κατά δεύτερον, επανήλθε στο προσκήνιο -για πολλούς υποψηφίους- το δίλημμα της «σίγουρης επαγγελματικής αποκατάστασης» και το εντονότερο ενδιαφέρον σε ειδικότητες που σχετίζονται κυρίως με την απορρόφηση στο δημόσιο.

Σαφώς και η υγειονομική κρίση θα αλλάξει τις δυνητικές επιλογές πολλών νέων ανθρώπων. Ήδη νομίζω από την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά, αυτό θα αποτυπωθεί εντονότερα τόσο σε επίπεδο επιλογής ακαδημαϊκών-επαγγελματικών προγραμμάτων όσο και σε μορφή/είδος φοίτησής όπου πλέον η εξ αποστάσεως φοίτηση δεν είναι εναλλακτική επιλογή αλλά η βασική. Επίσης, ας μη ξεχνάμε πως ένα μεγάλο ποσοστό μαθητών και φοιτητών επιλέγει σπουδές και ειδικότητες έχοντας ως βασικό κριτήριο τους κλάδους που αναμένεται να έχουν καλύτερες προοπτικές τα επόμενα χρόνια. Και η πανδημία θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές όσον αφορά αυτά τα μεγέθη σε πολλούς τομείς, ενισχύοντας θετικά για παράδειγμα κλάδους και ειδικότητες που σχετίζονται με τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την υγεία και την πρόνοια και επιδρώντας αρνητικά βραχυπρόθεσμα σε τομείς όπως ο τουρισμός.

Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα επαγγέλματα που θα έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση την επόμενη 5ετία και γιατί;

Πριν αναφέρουμε τα επαγγέλματα με την υψηλότερη ζήτηση, θέλω λίγο να υπογραμμίσω το εξής: Νομίζω λίγοι από εμάς έχουμε αντιληφθεί τι γίνεται (τεχνολογικά) τα τελευταία χρόνια αλλά και την καταλυτική επίδραση που θα έχει η πανδημία σε οικονομικό-εργασιακό επίπεδο. Η Διεθνής Έρευνα της αμερικάνικης εταιρείας Twilio (COVID-19 DIGITAL ENGAGEMENT REPORT) ανέδειξε πως ο COVID-19 επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό των εταιρειών κατά έξι χρόνια! Επιπρόσθετα, σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με την International Data Corporation, οι παγκόσμιες δαπάνες για την τεχνητή νοημοσύνη προβλέπεται να διπλασιαστούν τα επόμενα τέσσερα χρόνια, αυξανόμενες από 50,1 δισ. δολάρια το 2020 σε περισσότερα από 110 δισ. δολάρια το 2024. Οι δαπάνες για AI θα ενισχυθούν καθώς οι οργανισμοί αξιολογούν την τεχνητή νοημοσύνη ως μέρος των προσπαθειών ψηφιακού μετασχηματισμού τους και αυτό θα το δούμε σε δεκάδες κλάδους από τις τράπεζες και τα media μέχρι την υγεία και το λιανεμπόριο. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός λοιπόν, η Τεχνητή Νοημοσύνη και η περαιτέρω αλληλεπίδραση της παγκοσμιοποιημένης αγοράς, θα δημιουργήσει νέες ειδικότητες ή/και θα διαφοροποιήσει υπάρχουσες. Υπό αυτό το πρίσμα, επαγγέλματα με υψηλή ζήτηση τα επόμενα χρόνια θα είναι ενδεικτικά:

  • Μηχανικοί & Προγραμματιστές Τεχνητής Νοημοσύνης & Ρομποτικής
  • Αναλυτές – Επιστήμονες Δεδομένων
  • Social Media Experts
  • Back End Developers
  • Blockchain Developers
  • Cloud Engineers
  • Scrum Experts
  • ERP – SQL Specialists
  • Μηχανικοί & Στελέχη Βιοϊατρικής
  • Εκπαιδευτές Ενηλίκων
  • Εργοθεραπευτές
  • Στελέχη πωλήσεων
  • Ειδικοί «συμμόρφωσης» (Compliance Experts)
  • Νοσηλευτές Επείγουσας Νοσηλευτικής
  • Ιατροί Γηριατρικής
  • Βιοτεχνολόγοι
  • Τοξικολόγοι
  • Αναλογιστές
  • Μηχανικοί & Χημικοί Υλικών
  • Βιομηχανικοί Σχεδιαστές
  • Αυτοματιστές
  • UX – UI Designers

Διανύουμε μια περίοδο όπου οι αλλαγές που συμβαίνουν στο ανθρώπινο δυναμικό είναι απίστευτα γρήγορες. Μία πρόσφατη έρευνα της Socialinnov έδειξε ότι οι ψηφιακές δεξιότητες είναι άκρως χρήσιμες για την ελληνική αγορά. Με βάση την πολυετή εμπειρία σας, ποιες άλλες δεξιότητες πιστεύετε πως είναι απαραίτητο να αποκτήσουν οι νέοι από τα πρώτα κιόλας χρόνια των σπουδών τους;

Για εμένα οι δεξιότητες είναι βασικό ζητούμενο. Είτε μιλάμε για ήπιες, οριζόντιες, εγκάρσιες ψηφιακές και οποιεσδήποτε άλλες δεξιότητες, λέω όλα αυτά τα χρόνια συμβουλεύοντας μαθητές, φοιτητές και νέους ανθρώπους πως οι δεξιότητες που έχουν και θα καλλιεργήσουν, θα κάνουν τη διαφορά. Είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα που θα τους διαφοροποιήσει έναντι των υπολοίπων. Αναφέρω μάλιστα, συχνά, πως πτυχία έχουν πολλοί, περιζήτητες δεξιότητες λίγοι! Αναμφίβολα, οι ψηφιακές δεξιότητες είναι το Α και το Ω. Θα συμφωνήσω με το τετριμμένο και εγώ πως ο αυριανός αναλφάβητος θα είναι ο ψηφιακά αναλφάβητος. Από κει και έπειτα, μιλώντας είτε για hard skills είτε για soft skills, θα έλεγα πως είτε μέσω προγραμμάτων είτε μέσω προσωπικής ανάπτυξης, θα πρέπει να επενδύσουν στα ακόλουθα:

  • Δεξιότητες (Αυτό)παρουσίασης
  • Δεξιότητες Γραπτού λόγου
  • Επικοινωνιακές Δεξιότητες
  • Συνεργατικότητα
  • Κριτική Σκέψη
  • Δημιουργικότητα
  • Προσαρμοστικότητα
  • Συναισθηματική νοημοσύνη – Ενσυναίσθηση
  • Αυτογνωσία
  • Γλώσσες προγραμματισμού (Java, JavaScript, Python κ.λπ.)

Με ποιους τρόπους και με τι μέσα η Employ EDU – Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας βοηθά μαθητές, φοιτητές και ενήλικες να επιλέξουν το εκπαιδευτικό και επαγγελματικό τους μέλλον; Περιγράψτε μας τι προσφέρετε μέσα από τα προγράμματά σας και πώς αυτά βοηθούν το εκάστοτε άτομο.

Κύριος στόχος μας είναι να ανακαλύπτουμε τα ταλέντα και τις δεξιότητες του κάθε ανθρώπου και να τα συνδυάζουμε με τις καλύτερες εκπαιδευτικές και επαγγελματικές επιλογές. Δηλαδή, μέσω του επαγγελματικού προσανατολισμού, βοηθάμε, για παράδειγμα, ένα μαθητή που είναι καλλιτεχνική φύση να αντιληφθεί πως μπορεί μέσω της αρχιτεκτονικής, της γραφιστικής, του βιομηχανικού design κ.λπ. να αξιοποιήσει τα ταλέντα του. Στη συνέχεια του παρουσιάζουμε στοχευμένα σε ποια τμήματα της δημόσιας ή της ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μπορεί να φοιτήσει. Αυτό το πετυχαίνουμε αναλύοντας το εκπαιδευτικό σύστημα,  χρησιμοποιώντας τεστ κλίσεων και ενδιαφερόντων, συμπληρώνοντας στην Γ’ Λυκείου το μηχανογραφικό μαζί του αλλά και παρουσιάζοντας σε αυτόν και την οικογένεια του όλα αυτά τα μοναδικά δεδομένα για τις προοπτικές των επαγγελμάτων που έχουμε ως επιστημονική ομάδα.

Από την άλλη, σε ένα φοιτητή, θα τον βοηθήσουμε να επιλέξει μεταπτυχιακή ή επαγγελματική εξειδίκευση βοηθώντας τον να ανακαλύψει περιζήτητες εξειδικεύσεις στην αυριανή αγορά εργασίας αλλά και να αντιληφθεί την αξία της διεπιστημονικότητας των σπουδών. Επίσης, σε έναν ενήλικα ή σε ένα επαγγελματία, αφουγκραζόμενοι τις σύγχρονες ανάγκες, προσπαθούμε να υλοποιούμε καινοτόμες επιμορφώσεις εφοδιάζοντας τους με επικαιροποιημένες γνώσεις. Για παράδειγμα, γνωρίζοντας τις αλλαγές στη σύγχρονη διδασκαλία, αυτό το διάστημα προσπαθούμε να επιμορφώσουμε εκπαιδευτικούς στην αξιοποίηση του sway για να επιτύχουν καλύτερα μαθησιακά αποτελέσματα

Γενικά είμαστε υπερήφανοι που εκατοντάδες εκπαιδευτικοί φορείς, εταιρείες και νέοι άνθρωποι έχουν αγκαλιάσει το έργο μας. Και εγώ ο ίδιος ως επιστήμονας όλα αυτά τα χρόνια είμαι χαρούμενος γιατί αισθάνομαι πως έχω βοηθήσει νέους ανθρώπους να ανακαλύψουν και να επιτύχουν πράγματα στη σταδιοδρομία τους που ούτε οι ίδιοι ενδεχομένως δεν περιμέναν.

Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Πώς έχετε προσαρμόσει της υπηρεσίες σας στην περίοδο που διανύουμε με τον κορωνοϊό και ποια είναι η εμπειρία σας μέσα από αυτό;

Και εμείς, όπως και όλοι οι οργανισμοί,, προσπαθούμε να παρέχουμε το σύνολο των υπηρεσιών μας εξ αποστάσεως. Θα έλεγα πως επειδή είμασταν σχετικά εξοικειωμένοι, η ψηφιακή αυτή «μετάβαση» δεν ήταν δύσκολη ούτε για εμάς ούτε για τους πελάτες μας. Εξάλλου ήδη αρκετές από αυτές τις υπηρεσίες είχανε ψηφιακή υπόσταση (on line tests, webinars, e-learning programs etc.) Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα οι ημερίδες επαγγελματικού προσανατολισμού, νομίζω πως λείπει τόσο σε εμάς όσο και στο κοινό, η άμεση επικοινωνία, η ανθρώπινη διάδραση και επαφή. Ευελπιστώ, πως όταν τελειώσει αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε παγκοσμίως, θα έχουμε τη χαρά ορισμένες από τις δράσεις και τις υπηρεσίες μας να τις επαναφέρουμε στην «παραδοσιακή» μορφή τους.