Χρονιά ευχάριστων προβληματισμών το 2014 για την MLS

Χρονιά ευχάριστων προβληματισμών το 2014 για την MLS

Ο Γ. Καματάκης έχει βρει την συνταγή για να συνεχίσει η εταιρεία του να είναι «θωρακισμένη» στη κρίση.

Την πρώτη χρονιά που οι Έλληνες βίωναν τις συνέπειες της ύφεσης, το 2009, η MLS πουλούσε στην ελληνική αγορά 100.000 πλοηγούς , ενώ το 2013 ο αριθμός έχει πέσει στις 30.000. Κάτι η ύφεση, κάτι ότι τα νέα αυτοκίνητα και τα νέα κινητά έχουν ενσωματωμένους πλοηγούς η κατάσταση ήταν λίγο πολύ προδιαγεγραμμένη και αντίστοιχα προδιαγεγραμμένη θα ήταν και η πορεία της MLS, εάν ο «καπετάνιος» της Γιάννης Καματάκης δεν έβλεπε έγκαιρα ότι το σκάφος θα έσκαγε στα «βράχια», ώστε να το στρέψει σε νέους τομείς.

Η αρχή έγινε με την προσπάθεια να βγουν οι πλοηγοί της MLS σε αγορές του εξωτερικού. Κίνηση η οποία μπορεί να μην έφερε «τα τρελά λεφτά» στην εταιρεία, αποδείχθηκε όμως σωτήρια για τα πέτρινα χρόνια της οικονομικής κρίσης, καθώς άνοιξε αγορές από την Αφρική μέχρι την Χιλή και τον αραβικό κόσμο. Παράλληλα είχε ως αποτέλεσμα όλα αυτά τα χρόνια η εταιρεία να μένει κερδοφόρα.

Διαβάστε τη συνέντευξη του κ. Καματάκη στο Fortune

Σαν φυσική ροή, την στιγμή που οι πλοηγοί έπαιρναν την κατιούσα, η MLS εισέρχονταν σε έναν, νέο για την εταιρεία, τομέα ο οποίος δείχνει να εδραιώνεται και πλέον σήμερα να αποτελεί έναν από τους τέσσερις πυλώνες, πάνω στους οποίους θα βασιστεί από εδώ και εμπρός η εταιρεία. Ο λόγος για τα κινητά τηλέφωνα στα οποία εισήλθε το καλοκαίρι του 2012. Μπορεί η MLS, να διαθέτει στην συγκεκριμένη αγορά χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό, όμως στόχος της για το 2014 είναι να μπει πιο δυναμικά. Είναι χαρακτηριστικό, όπως ανέφερε χθες ο Γιάννης Καματάκης, στην παρουσίαση της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες η MLS θα παρουσιάσει το πρώτο android κινητό στον κόσμο με δυνατότητα κλειδώματος με δακτυλικό αποτύπωμα. Παράλληλα φέτος, μήνα παρά μήνα η εταιρεία θα διαθέτει και ένα νέο smartphone στην αγορά καλύπτοντας όλο το φάσμα τιμών και πιθανών αναγκών.

Δεύτερος σημαντικός πυλώνας, αν και αποτελεί ιστορία μόνο ενός εξαμήνου για την MLS, είναι τα tablets. H εταιρεία εισήλθε στην αγορά αυτή μόλις τον Ιούλιο του 2013 και τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι την περίοδο Αύγουστου – Οκτωβρίου το μερίδιο της στην αγορά android tablet ήταν 6%, ενώ αν το εξειδικεύσουμε στα android tablet μεγέθους 7-7,9 ίντσες (δηλαδή στα μεγέθη που έχει δημιουργήσει προϊόντα η MLS) το ποσοστό ανεβαίνει σε 11%. Ένας από τους καλύτερους πελάτες και διαφημιστές της εταιρείας, όπως παραδέχεται ο κ. Καματάκης, είναι οι οδηγοί ταξί. Οι περισσότεροι γνώριζαν την εταιρεία από τους πλοηγούς και πλέον τους αντικατέστησαν με tablet και μάλιστα με ενσωματωμένη κάρτα 3G, τομέα στον οποίο η MLS βλέπει ότι είναι το μέλλον των tablet και για αυτό προχωρά στην δημιουργία τριών νέων μοντέλων, ενώ στα σκαριά είναι και το πρώτο 4G tablet. To πόσο θερμά βλέπει η MLS την αγορά των tablets είναι και ο στόχος που έχει θέσει για το 2014. Θέλει να είναι μέσα στους τρεις πρώτους παίκτες και περίπου το μισό του τζίρου της να προέρχεται από αυτό τον τομέα.

Δείτε τα νέα tablets του 2014

Ο τρίτος πυλώνας είναι οι διαδραστικοί σχολικοί πίνακες (ο τέταρτος είναι οι πλοηγοί) μία πολύ σημαντική αγορά όπου όμως η διοίκηση κρατάει μικρό καλάθι , καθώς εμπλέκεται ο «από μηχανής δαίμονας» που ακούει στο όνομα γραφειοκρατία του ελληνικού δημοσίου. Συγκεκριμένα η MLS βρίσκεται σε αναμονή της έναρξης των διαγωνιστικών διαδικασιών του Δημοσίου, συνολικού ύψους 45 εκατ. ευρώ, για την αντικατάσταση πινάκων στα ελληνικά σχολεία με 18.000 περίπου διαδραστικούς πίνακες, την περίοδο 2014- 2015. Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι την περίοδο 2010- 2011 η εταιρεία συμμετείχε σε πιλοτικό πρόγραμμα που αφορούσε τάξεις της β’ γυμνασίου τοποθετώντας 1.100 διαδραστικούς πίνακες, αξίας 1,6 εκατ. ευρώ.

MLS: Κυκλοφορεί το MLS Updater στο Play Store

Σε ότι αφορά την αγορά του εξωτερικού η MLS κρατάει επίσης μικρό καλάθι και δεν θέλησε να προσδιορίσει σε τι ποσοστό θα είναι τα έσοδα από την δυναμική είσοδο που επιδιώκει στον αραβικό κόσμο τόσο σε κινητά όσο και σε tablet. Παράλληλα η εταιρεία βλέπει ευκαιρίες στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη στον τομέα των tablets 3G και 4G σε συνεργασία με παρόχους κινητής τηλεφωνίας.

Χαρακτηρίζοντας το 2014 ως «έτος marketing για την MLS» ο κ. Καματάκης εκτιμά ότι ο κύκλος εργασιών θα διαμορφωθεί φέτος σε πάνω από 11 εκατ. ευρώ από 9 εκατ. ευρώ που είναι η εκτίμηση για το 2013 με το EBITDA να εκτιμάται ότι θα πάει φέτος σε επίπεδα άνω των 6 εκατ. ευρώ , όταν η εκτίμηση για την χρονιά που έκλεισε πριν από λίγες ημέρες κάνει λόγω για 5,5 εκατ. ευρώ. Παράλληλα τα διαθέσιμα στα ταμεία της το 2013 εκτιμούνται σε 2,5 εκατ. ευρώ ενώ για την τρέχουσα χρονιά σε 3,5 εκατ. ευρώ.

Εδώ είναι που εισέρχονται και οι ευχάριστοι προβληματισμοί. Με ένα τόσο ισχυρό ταμείο η διοίκηση εξετάζει αν θα πρέπει να προχωρήσει φέτος σε επιστροφή κεφαλαίου ή να την αναβάλει για την επόμενη χρήση καθώς δεν γνωρίζει εάν θα πρέπει να βγει πιο δυναμικά στην αγορά για την προώθηση των νέων προϊόντων της. Αντίστοιχα προβληματισμός υπάρχει και αν θα πρέπει να προσφύγει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με στόχο να χρηματοδοτήσει την περαιτέρω ανάπτυξη.

Ελλάδα: Πουλήθηκαν 100.000 tablets σε ένα μόνο μήνα!