Χτυπώντας τα προϊόντα – «μαϊμούδες»

Χτυπώντας τα προϊόντα – «μαϊμούδες»

Οι απομιμήσεις προϊόντων πολυτελείας μπορούν να κοστίζουν ελάχιστα για να παραχθούν, αλλά εκατομμύρια για να εντοπιστούν.

της Άιρις Μανσούρ

Οι απομιμήσεις αποτελούν ένα παγκόσμιο πρόβλημα, το οποίο έχει οξυνθεί από την ανάπτυξη της τεχνολογίας. Μία συμβουλή που δίνουν όσοι ασχολούνται με αυτήν; Μην αγοράζετε από το eBay. «Αυτό είναι ένα τεράστιο λάθος που κάνουν πολλοί άνθρωποι, επειδή συχνά νομίζουν ότι αυτό που αγοράζουν είναι αυθεντικό, ενώ δεν είναι», λέει ο Τζακ Γκίμπερτ που διατηρεί το κανάλι τεχνολογίας TechFusions στο YouTube.

Η τεχνολογία έχει δώσει στους κατασκευαστές των προϊόντων-«μαϊμούδων» την ικανότητα να παράγουν πειστικές απομιμήσεις ηλεκτρονικών συσκευών γρήγορα και εύκολα, ενώ το διαδίκτυο έχει διευκολύνει την αγορά τέτοιων προϊόντων. Εμφανίζονται ιστοσελίδες που υιοθετούν ένα αξιόπιστο προφίλ, το οποίο δεν θα μπορούσε ποτέ να αποκτήσει ένας υπαίθριος πωλητής που θα προσπαθούσε να σας πουλήσει απομιμήσεις.

«Είναι μία εξαιρετικά κερδοφόρα επιχειρηματική δραστηριότητα», επισημαίνει ο Άλαν Τσίμερμαν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο City της Νέας Υόρκης. «Μπορείς να μπεις στον κλάδο με ελάχιστο κόστος, και το τίμημα αν πιαστείς είναι πολύ μικρό σε σχέση με άλλες παράνομες δραστηριότητες». Και προσθέτει ότι είναι σχεδόν αδύνατο για τις υπηρεσίες τελωνείων και φύλαξης συνόρων να σταματήσουν το πρόβλημα. Ο Τσίμερμαν έχει υπολογίσει ότι αυτές οι υπηρεσίες κατάσχουν παγκοσμίως το 1/10 του 1% των συνολικών εισαγωγών.

Διαβάστε ακόμη: Πάνες ή απόλυση!

Το 84% των απομιμήσεων που κατασχέθηκαν από την υπηρεσία τελωνείων και φύλαξης συνόρων των ΗΠΑ μέσα στο 2012 προήλθε από την Κίνα ή το Χονγκ Κονγκ. Οι ειδικοί αναφέρονται στην Κίνα σαν την «άγρια δύση για την κατασκευή απομιμήσεων», με μία κυβέρνηση που αποτυγχάνει σταθερά να αποθαρρύνει την παραγωγή προϊόντων-μαϊμούδων και να σεβαστεί τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Παρά την κλίμακα του προβλήματος, φαίνεται ότι στην αγορά των ΗΠΑ υπάρχουν λιγότερες απομιμήσεις ηλεκτρονικών συσκευών σε σχέση με ρούχα και αξεσουάρ. Οι τσάντες και τα είδη ένδυσης αντιπροσωπεύουν το 29% όλων των κατασχεμένων προϊόντων, ενώ το 15% αφορά ηλεκτρονικές συσκευές. Όπως αναφέρει και η Σούζαν Σκάφιντι, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Fordham, «απαιτείται μεγαλύτερη τέχνη για να αντιγράψεις ένα κινητό τηλέφωνο παρά μία τσάντα».

Το κυνήγι των απομιμήσεων μοιάζει με αυτό της Λερναίας Ύδρας. Μία πρώτη γραμμή άμυνας είναι οι επιδρομές στους χώρους παραγωγής αυτών των προϊόντων. Μόλις, όμως, αυτά εγκαταλείψουν τις εγκαταστάσεις παραγωγής και διατεθούν στο εμπόριο, εκτιμάται ότι ο εντοπισμός και η καταστροφή τους κοστίζει εκατό φορές περισσότερο.

Διαβάστε ακόμη: Τα πάντα… leasing!