Τα πάντα… leasing!

Τα πάντα… leasing!

«Αν δεν μπορείς να το αποκτήσεις, νοίκιασέ το!» - Αυτή φαίνεται να είναι η νέα τάση στη Γαλλία.

«Στη δουλειά μου, μας αρέσουν τα ωραία πράγματα», λέει ο Μπαπτίστ Λαγκλέ, Γάλλος πωλητής αυτοκινήτων, επιδεικνύοντας με περηφάνεια το νέο του απόκτημα: ένα ρολόι Jaeger-LeCoultre αξίας 8.500 Ευρώ που απέκτησε με leasing!

Κι αυτή λίγο-πολύ είναι η νέα μόδα στο Παρίσι. Η μία μετά την άλλη, ιστοσελίδες χρονομίσθωσης προϊόντων προσφέρουν στους καταναλωτές απλόχερα ότι η καρδιά τους επιθυμεί, αλλά η τσέπη τους πια δεν αντέχει. Από πολυτελή αυτοκίνητα μέχρι… φιρμάτα παντελόνια τζιν!

Μία από αυτές είναι η leaseawatch.fr. Παρέχει στους πελάτες της πανάκριβα ρολόγια με leasing για 24, 36 ή 48 μήνες. Κι έπειτα, τους δίνει τη δυνατότητα, αντί να τα επιστρέψουν, να τα αγοράσουν έναντι μικρότερης από την αρχική τιμής. Η διαφορά με το να το αγόραζαν εξ αρχής;

«Εάν δεν το αντέχεις οικονομικά, απλά δεν το παίρνεις», λέει με πονηρό χαμόγελο ο Μπαπτίστ.

Διαβάστε ακόμη: Πωλείται.. Χρόνος!

Την τακτική αυτή έχουν υιοθετήσει καιρό τώρα οι αυτοκινητοβιομηχανίες και εταιρίες τηλεπικοινωνιών. Όμως η ζήτηση είναι πια τέτοια -γράφει η Le Monde– που μέσα στους τελευταίους μήνες έχουν ξεπηδήσει δεκάδες startups εταιρίες στη Γαλλία, αλλάζοντας τους όρους της αγοράς.

Τσάντες με τις υπογραφές μεγάλων οίκων, ρούχα, έργα τέχνης, ακόμη παιχνίδια – όλοι μπαίνουν πλέον στο «παιχνίδι». Ακόμη και μεγάλες μεγάλες εταιρίες, όπως η κατασκευάστρια μηχανών καφέ Malongo, που από τον Μάρτιο έχει λανσάρει μια νέα προσφορά. Οι πελάτες της μπορούν πια να αποκτήσουν ένα από τα προϊόντα της με leasing. Μία ιδέα που, σε καιρούς οικονομικής κρίσης, φαντάζει ολοένα και πιο δελεαστική για τους καταναλωτές.

«Αντί να πληρώσω μονομίας 150 ευρώ για να αγοράσω μία καφετιέρα, τώρα δίνω 6,5 ευρώ τον μήνα, για δύο χρόνια», λέει στη Monde η Οραλί ντε Ρικέρ.

Διαβάστε ακόμη: Διακοπές υπό επιτήρηση για τη γαλλική κυβέρνηση

Με μία πρώτη ματιά, λοιπόν, το σύστημα αυτό φαίνεται να είναι αμφίδρομα προσοδοφόρο. Στην πραγματικότητα, όμως, μπορεί τελικά να μην είναι επί ίσοις όροις, προειδοποιεί ο σύμβουλος marketing Φρεντερίκ Κανεβέτ.

«Οι αγοραστές μπορεί να πληρώσουν περισσότερα χρήματα με αυτόν τον τρόπο, από το εάν είχαν κάνει εξ’ αρχής την αγορά. Κατά μέσο όρο», υπολογίζει, «η κερδοφορία για μία εταιρία έρχεται έπειτα από δύο χρόνια. Μετά την πάροδο αυτού του διαστήματος, χάνει χρήματα ο καταναλωτής». Αυτό βέβαια ισχύει με μία βασική προϋπόθεση: να υπάρχει εξ’ αρχής η δυνότητα για αγορές τοις μετρητοίς…