Χτίζοντας μία «αυτοκρατορία» με 200 δολάρια

Χτίζοντας μία «αυτοκρατορία» με 200 δολάρια

Η ιστορία του ιδρυτικού επιχειρηματικού «διδύμου» της Juicy Couture, μέσα από ένα νέο, αυτοβιογραφικό βιβλίο.

Θυμάστε στις αρχές του 2000 που όλα τα… διάσημα οπίσθια «έφεραν» περήφανα το σήμα της Juicy Couture, πάνω στις πανάκριβες βελουτέ φόρμες με τα ιδιαίτερα χρώματα και τα σεταρισμένα hoodies;

Εκείνη η εποχή σηματοδοτούσε το επιχειρηματικό αποκορύφωμα για την Πάμελα Σκάιστ-Λέβι και την Γκέλα Νας-Τέιλορ: το ιδρυτικό «δίδυμο» της Juicy Couture, την οποία μετέτρεψαν σε οικονομική «αυτοκρατορία», ξεκινώντας από το μηδέν, με αρχικό κεφάλαιο μόλις 200 δολάρια. Από 100 εκάστη!

Την άνοδο και την μετέπειτα κάμψη της εταιρίας περιγράφουν στο πρώτο αυτοβιογραφικό βιβλίο τους, που μόλις κυκλοφόρησε υπό τον τίτλο The Glitter Plan, με πλήθος λεπτομερειών για το συναρπαστικό αυτό ταξίδι τους στην επιχειρηματικότητα.

Δύο κολλητές, που δούλευαν σε μία μπουτίκ ρούχων στο Λος Άντζελες, ενώ στον ελεύθερο χρόνο τους πειραματίζονταν με τη ζωή: η μεν Παμ λανσάροντας τη δική της σειρά καπέλων, η δε Γκέλα δοκιμάζοντας την τύχη της στην υποκριτική (μία δεκαετία πριν γνωρίσει, ερωτευτεί και παντρευτεί τον Τζον Τέηλορ, μπασίστα των Duran Duran).

Κάπου εκεί, στα τέλη της δεκαετίας του ’80, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να κινηθούν αυτόνομα επιχειρηματικά. Έφτιαξαν τη δική τους σειρά με ρούχα εγκυμοσύνης, με την επωνυμία Travis Jeans. Μετά στράφηκαν στα T-shirts.

Κι όταν το 1995 άρχισαν να στεριώνουν, μετονόμασαν την επιχείρησή τους σε Juicy Couture. Ξεκίνησαν με τα Juicy Jeans. Και μέχρι το 2000 επεκτάθηκαν στον χώρο της ένδυσης, με τις ευφάνταστες φόρμες τους ως σήμα-κατατεθέν.

Το 2003 πούλησαν το μεγαλύτερο μερίδιο της Juicy Couture στην Λιζ Κλέρμπορν, έναντι 56 εκατ. δολ. Τελικά παρέδωσαν και τα «κλειδιά» το 2010, φεύγοντας κατά επιπλέον 200 εκατ. δολ. πλουσιότερες, λίγο πριν το -γιγαντωμένο πια- επιχειρηματικό «τέκνο» τους πέσει σε θύμα της ίδιας της επιτυχίας τους, αλλά και του σκληρού ανταγωνισμού.

Το 2011 επιχείρησαν να ξαναγοράσουν την εταιρία, όμως δεν τα κατάφεραν. Το προσεχές φθινόπωρο, η Juicy Couture -που στα μεσοδιάστημα είχε μεταπωληθεί- αναμένεται να αλλάξει για τρίτη φορά χέρια. Αυτή τη φορά, θα υποβαθμιστεί σε ένα απλά in-house brand στα αμερικανικά πολυκαταστήματα Kohl’s.

Όμως η 51χρονη Πάμελα και η 61χρονη Γκέλα δεν το βάζουν κάτω. Προσφάτως, έφτιαξαν μία νέα εταιρία, την Pam & Gela, πουλώντας T-shirts με 115 δολάρια το ένα και δερμάτινα σακάκια έναντι 995 δολ.

Με το νέο επιχειρηματικό τους «άνοιγμα» θέλουν να «γράψουν» ένα… «Glitter Plan No2», αυτή τη φορά με αίσιο τέλος. Και να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για άλλες γυναίκες, παρακινώντας τους να κάνουν τη δική τους αυτόνομη κάθοδο στην επιχειρηματικότητα, με βάσει το ένστικτό τους, παρά τους κανόνες της ανδροκρατούμενης αγοράς.

Σε όσες… «πιστές», προσφέρουν μέσα από το βιβλίο τους από «πρώτο χέρι» συμβουλές στη συγκρότηση επιχειρηματικών «διδύμων». Κατ’ αρχήν, λένε, πρέπει να βρείτε αυτό που σας παθιάζει και μετά να αναζητήσετε τον κατάλληλο εταίρο για το μοιραστείτε. Βάλτε έναν στόχο και υπηρετήστε τον σωστά. Συγκροτήστε το προσωπικό σας σαν να φτιάχνετε οικογένεια. Προχωρήστε στον επόμενο στόχο. Μάθετε να ανταπεξέρχεστε στις αυξανόμενες πιέσεις κι απαιτήσεις. Έχετε αυξημένα αντανακλαστικά.

Διαβάστε ακόμη:

Αυτό το μαγιό θα φοράνε φέτος στο Κουβέιτ

Η Ζιζέλ γίνεται το πρόσωπο της Chanel

Οι γυναίκες που έκαναν «περιουσία» με το στυλ τους