Χτίζοντας την Ελλάδα του αύριο

Χτίζοντας την Ελλάδα του αύριο

Τεχνολογία, καινοτομία και επιχειρηματικότητα «εκκολάπτονται» μέσα από σύγχρονους φορείς, που δείχνουν το νέο μοντέλο ανάπτυξης.

Tο στοίχημα ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης της Ελλάδας, μέσω της ενίσχυσης της νέας επιχειρηματικότητας, δεν είναι τωρινό. Γίνεται όμως πλέον επιτακτική η υλοποίησή του στον αγώνα της χώρας μας να χτίσει το παραγωγικό της μοντέλο σε νέα βάση και να εξέλθει πιο δυνατή από την κρίση. Βασικό όχημα για να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη είναι η τεχνολογία και η αξιοποίηση του «ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος» της Ελλάδας, που πηγάζει από τους νέους επιστήμονες και επιχειρηματίες, οι οποίοι επενδύουν γνώση και προσπάθεια για τη δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων. Αρωγοί στέκονται οργανισμοί που έχουν ως βασικό χαρακτηριστικό την καινοτομία και έναν κοινό στόχο: να λειτουργήσουν υπέρ του λεγόμενου brainstorming ιδεών, αντιστρέφοντας το brain drain.

Το Fortune παρουσιάζει τους τέσσερις φορείς που, χάρη στις πρωτοβουλίες και τις δράσεις τους, διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο στην προώθηση του νέου μοντέλου ανάπτυξης, το οποίο η Ελλάδα απαιτείται να υιοθετήσει άμεσα. Πρόκειται για τον συνεργατικό σχηματισμό Corallia, τον διεθνή οργανισμό της Endeavor, τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, που διαχειρίζεται το πρόγραμμα Horizon 2020, και το Αθηναϊκό Τεχνολογικό Ινστιτούτο (ΑΙΤ).

Corallia – Η καινοτομία μέσα από ένα «Big Bang» ανθρώπων, ιδεών και δράσεων
Το Corallia ξεκίνησε το 2006, εστιάζοντας σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας, για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας. Από τη σύστασή του έως σήμερα έχει διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην προώθηση του ελληνικού ταλέντου, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την καλλιέργεια της εξωστρέφειας και του συνανταγωνισμού, την αύξηση της απόδοσης σε όρους έρευνας και ανάπτυξης και τη δημιουργία ενός ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος.

Για το 2014, σκοπός είναι να συνεχίσει να λειτουργεί ως «καταλύτης» στον χώρο της καινοτομίας. Όπως αναφέρει o καθηγητής Βασίλειος Μακιός, γενικός διευθυντής, «ακολουθώντας το επιτυχημένο παράδειγμα του mi-Cluster2 στον τομέα της μικροηλεκτρονικής, επιδίωξή μας είναι η εδραίωση και η ισχυροποίηση των si-Cluster3 και gi-Cluster4, στους κλάδους των διαστημικών εφαρμογών και δημιουργικού περιεχομένου αντίστοιχα, ώστε να αναδειχθούν σε παγκοσμίου κλάσης clusters, που θα τοποθετήσουν την Ελλάδα στον χάρτη των χωρών που παράγουν υψηλή τεχνολογία».

Βασικό πυλώνα στήριξης της καινοτομίας αποτελούν, επίσης, τα δύο InnoHubs. Το InnoHub Athens Sorou5 εγκαινιάστηκε το 2007, αποτελώντας «κέντρο» δικτύωσης και καινοτομίας στο επιχειρηματικό κέντρο της πρωτεύουσας, και το InnoHub Patras6 άνοιξε το 2011 στην Πάτρα. Σύμφωνα με τον δρα Χόρχε Σάντσεζ, διευθυντή Στρατηγικής και Οικονομικών, «μέχρι τα μέσα του 2014 θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία ακόμα ένα InnoHub, βασισμένο στα πρότυπα επιτυχημένης λειτουργίας των δύο υφιστάμενων, ευνοώντας τη δικτύωση, την ισχυροποίηση των συνεργασιών, το περιβάλλον συνανταγωνισμού και την ανάπτυξη των πιο επιτυχημένων high-tech εταιρειών στη χώρα».

Παράλληλα, τα προγράμματα επιτάχυνσης νεανικής επιχειρηματικότητας θα συνεχίσουν να αποτελούν άξονα αναφοράς για τον οργανισμό. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, όπως σχολιάζει ο δρ Νίκος Βογιατζής, διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και Τεχνολογίας, «θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε, σε συνεργασία με τη Eurobank, το πολύ επιτυχημένο πρόγραμμα επιτάχυνσης της νεανικής επιχειρηματικότητας egg-enter·grow·go, το οποίο ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο με εξαιρετικά αποτελέσματα, “εκκολάπτοντας” νέους επιχειρηματίες που ήδη αποτελούν υπόδειγμα στον χώρο όπου δραστηριοποιούνται». Επισημαίνεται, ακόμα, ότι για πέμπτη συνεχή χρονιά πραγματοποιείται το πρόγραμμα Educational Trip, σε διεθνώς αναγνωρισμένα πανεπιστήμια (Στάνφορντ, Μπέρκλεϊ, MIT, Τζόρτζια Τεκ).

 

Endeavor – Mentoring υψηλής ποιότητας και αξίας
Ο παγκόσμιος, μη κερδοσκοπικός συνεργατικός οργανισμός έχει ως σκοπό την επιλογή, την καθοδήγηση και την ενίσχυση των καλύτερων νέων επιχειρηματιών. Δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2012 και συνεργάζεται με επτά εταιρείες: τις Daily Secret, Hellas Direct, Obrela Security Industries, Out There Media, Papadimitriou, Fereikos-Helix και Hotelbrain.

«Είναι επιτακτικό να αξιοποιηθεί ουσιαστικά η υπάρχουσα τάση προς την επιχειρηματικότητα» τονίζει ο Χάρης Μακρυνιώτης, διευθύνων σύμβουλος της Endeavor Greece. Στην κατεύθυνση αυτή έχει εγκαινιαστεί ένα πρόγραμμα συνεργασιών με πολυεθνικές εταιρείες όπως η EY σε θέματα στρατηγικής και οικονομικής διαχείρισης, η Microsoft σε θέματα τεχνολογίας και η DDB & Tribal Worldwide σε θέματα μάρκετινγκ και επικοινωνίας.
Στόχος της Endeavor για το 2014 είναι οι εταιρείες του δικτύου να μεγαλώσουν, να εμφανίσουν άμεσα μετρήσιμα αποτελέσματα και αύξηση των εσόδων και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. «Δίνουμε μεγάλη σημασία στην αλλαγή νοοτροπίας μέσω της εκπαίδευσης», επισημαίνει ο Χάρης Μακρυνιώτης, «ώστε να οδηγηθούν οι νέοι σε επιχειρηματικές επιλογές που έχουν προοπτική και δυναμική». Οι τομείς στους οποίους εστιάζουν είναι ο αγροτικός, τα τρόφιμα και ο τουρισμός, ενώ προσπάθειες γίνονται και στις οικονομικές υπηρεσίες, τη μεταποίηση, το εμπόριο, την ενέργεια, τη βιοτεχνολογία και τη νανοτεχνολογία.

Σύμφωνα με τον Χάρη Μακρυνιώτη, υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας σήμερα στην Ελλάδα με διαθέσιμα κεφάλαια προς επένδυση και έδαφος για επιχειρηματική δραστηριοποίηση, το οποίο αναμένεται να διαρκέσει για λίγους ακόμα μήνες, για αυτό δεν πρέπει να χαθεί χρόνος. «Το επιχειρηματικό οικοσύστημα πρέπει να ωριμάσει, προκειμένου να εξασφαλίζει συνεχή ροή αξιόλογων προσπαθειών, να εντοπίζει τους πραγματικά υποσχόμενους επιχειρηματίες και να τους στηρίζει αποτελεσματικά για να μεγεθυνθούν και να επιτύχουν στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς» καταλήγει.

Horizon 2020 – Το πανευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάπτυξης των 80 δισ. Ευρώ
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Ελλάδα δαπανά μόλις το 0,67% του ΑΕΠ της για επιστημονική έρευνα, ωστόσο είναι ένατη στην απορροφητικότητα των σχετικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας δρα Χρήστο Βασιλάκο, οι Έλληνες ερευνητές έφεραν σχεδόν ένα δισ. ευρώ από τα 7ο προγράμματα-πλαίσιο της Ε.Ε. κατά τα προηγούμενα χρόνια, κατατάσσοντας τη χώρα στις πρώτες θέσεις των προγραμμάτων αριστείας, αναλογικά προς τον πληθυσμό της. Ο ίδιος χαρακτηρίζει το χρηματοδοτικό πρόγραμμα Horizon 2020 ως την «τελευταία χρυσή ευκαιρία για την ανάπτυξη της καινοτομίας και της έρευνας». Η Ευρώπη, αν και σε κρίση, επέλεξε να αυξήσει τα κονδύλια για την έρευνα και την καινοτομία κατά 30% και στην ίδια κατεύθυνση, τονίζει ο Χρήστος Βασιλάκος, θα κινηθεί και η Ελλάδα. «Θα αξιοποιήσουμε άνω του 1,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα μαζί με περισσότερα του 1,2 δισ. ευρώ, που θα διατεθούν από τα διαρθρωτικά ταμεία. Συνεπώς, μιλάμε για πάνω από 3 δισ. ευρώ στους συγκεκριμένους τομείς. Αυτά τα ποσά θα κατευθυνθούν με βάση έναν κεντρικό σχεδιασμό, αλλά ένα μεγάλο μέρος τους θα διατεθεί και στις περιφέρειες».

Σύμφωνα με τον Χρήστο Βασιλάκο, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα δαπάνησαν για την έρευνα το 2011 μόλις το 0,23% των κεφαλαίων τους, ενώ συνακόλουθα η ελληνική οικονομία χαρακτηρίζεται από τον χαμηλό δείκτη καινοτομίας των προϊόντων και των υπηρεσιών της. Η ΓΓΕΤ έχει ως στόχο να το αλλάξει αυτό. «Σε συνεργασία με τις περιφέρειες, την ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα, αλλά και με τη συνέργεια όλων των εμπλεκομένων φορέων, θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, ώστε όλες οι χρηματοδοτήσεις που θα δοθούν να πιάσουν τόπο».

Athens Information Technology – Εκπαίδευση, έρευνα και σύνδεση με την αγορά
Το ΑΙΤ ιδρύθηκε το 2002 από τον όμιλο Intracom. Συνδυάζει κορυφαίο εκπαιδευτικό προσωπικό και συνεργασίες με πολυεθνικές εταιρείες, σύγχρονα ερευνητικά κέντρα και κορυφαία πανεπιστήμια, ώστε να προσφέρει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και προηγμένη έρευνα σε καινοτόμες τεχνολογίες. Συνεργάζεται, μάλιστα, με διεθνούς φήμης πανεπιστήμια και ένα μεγάλο εύρος ακαδημαϊκών προγραμμάτων και υποτροφιών, παρέχοντας στοχευμένη εκπαίδευση σε επαγγελματίες και στελέχη, και σύγχρονη παιδεία και επαγγελματική αποκατάσταση σε μια πολυεθνική και ποικιλόμορφη φοιτητική κοινότητα.

Όπως επισημαίνει ο διευθυντής Επικοινωνίας Αλέξανδρος Καμπούρογλου, «τεχνολογικά ινστιτούτα και οργανισμοί με την εμπειρία και τη γνώση του ΑΙΤ είναι, κατά κάποιον τρόπο, οι “σοφοί” της εποχής μας. Αυτό το διαπιστώνουμε γιατί όλο και περισσότεροι φορείς, εταιρείες και επαγγελματίες κάθε είδους απευθύνονται σε εμάς, στην προσπάθειά τους να κατανοήσουν τον κόσμο της πληροφορίας και να μάθουν τι θα φέρει η επόμενη ημέρα. Ως σοβαροί ερευνητές, είμαστε “αναγκασμένοι” να ζούμε τουλάχιστον πέντε χρόνια μπροστά».

Κεντρική στόχευση των δράσεών του αποτελεί η ανάπτυξη μιας φιλόδοξης και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας και η καλλιέργεια του «ελληνικού δαιμονίου», προκειμένου να καινοτομεί προς τη σωστή κατεύθυνση, δηλαδή την παραγωγή διεθνώς ανταγωνιστικών προϊόντων. Μία από τις καινοτομίες του είναι η δημιουργία spin-off εταιρειών. Είναι ο πρώτος εκπαιδευτικός οργανισμός στην Ελλάδα που κάνει πράξη τη μεταφορά τεχνολογίας και καινοτομίας και δημιουργεί τεχνοβλαστούς από τα ερευνητικά του εργαστήρια. Ενισχύει και επιβραβεύει τη δουλειά και τις ιδέες που καθηγητές, ερευνητές, φοιτητές και απόφοιτοί του παράγουν στο ΑΙΤ.

Τέσσερις ιδέες εξελίχθηκαν σε startups τo 2013 και δείχνουν τον τρόπο για την εξέλιξη των ελληνικών πανεπιστημίων, ώστε να γίνουν πυλώνας της οικονομίας και της προόδου:

– Η Dynasense, στην ανάπτυξη ψηφιακών διαφημιστικών πάνελ που ανιχνεύουν και κατανοούν την ανθρώπινη παρουσία και δραστηριότητα στον χώρο.
– Η Novoville, μία συμμετοχική e-government ηλεκτρονική πλατφόρμα ενεργοποίησης πολιτών.
– Η AllurEdu, μία εξειδικευμένη μηχανή αναζήτησης που ανιχνεύει και προτείνει από όλα τα κοινωνικά δίκτυα, δημοσιεύσεις, σχόλια, κοινοποιήσεις κ.ά.
– Η IntelPrize, μηχανή παροχής συστάσεων και λύσεων που προσφέρει εξατομικευμένες προτάσεις για προϊόντα που πωλούνται οnline.

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Fortune που κυκλοφορεί σε όλη την Ελλάδα

Διαβάστε ακόμη:

Βγάζοντας την ιδέα από το εργαστήριο στην αγορά

Endeavor σημαίνει επιχειρηματικότητα

Αντιστρέφοντας το brain drain