Citadel: Ο καπιταλισμός καταρρέει μπροστά στα μάτια μας

Citadel: Ο καπιταλισμός καταρρέει μπροστά στα μάτια μας
Signage for Citadel Investment Group LLC hangs outside their office in Chicago, Illinois, U.S., on Friday, July 10, 2009. Citadel Investment Group LLC, the $12 billion hedge fund firm founded by Ken Griffin, sued three former executives and the firm they started, Teza Technologies LLC, over claims they violated non-competition agreements. Photographer: Tim Boyle/Bloomberg News Photo:
Σύμφωνα με τον Griffin, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έπρεπε να είχε παρέμβει για να προστατεύσει τους καταθέτες της SVB 

Ο Ken Griffin, ιδρυτής του hedge fund Citadel, δήλωσε ότι το πακέτο διάσωσης για τη Silicon Valley Bank, που δημοσιεύτηκε από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, δείχνει ότι ο αμερικανικός καπιταλισμός «καταρρέει μπροστά στα μάτια μας».

Σύμφωνα με τον Griffin, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έπρεπε να είχε παρέμβει για να προστατεύσει τους καταθέτες της SVB μετά την κατάρρευση της τράπεζας με έδρα τη Σάντα Κλάρα την Παρασκευή. «Οι ΗΠΑ υποτίθεται ότι είναι μια καπιταλιστική οικονομία και αυτό καταρρέει μπροστά στα μάτια μας», είπε σε συνέντευξή του τη Δευτέρα, μια ημέρα αφότου οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να προστατεύσουν όλους τους καταθέτες στην SVB — ακόμη και αυτούς με υπόλοιπο πάνω από την ομοσπονδιακή ασφάλιση των 250.000 δολαρίων.

«Υπήρξε απώλεια οικονομικής πειθαρχίας, με την κυβέρνηση να διασώζει πλήρως τους καταθέτες», πρόσθεσε ο Griffin.

Υπενθυμίζεται πως η τράπεζα SVB έκλεισε από τις ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ την περασμένη Παρασκευή, μετά από bank run που άγγιξε τα 42 δισεκ. δολ. ήτοι το 25% των καταθέσεών της. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση έσπευσε να διασώσει τους καταθέτες, με τους επικριτές του πακέτου διάσωσης να επισημαίνουν το γεγονός πως ελλοχεύει ηθικός κίνδυνος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η ρυθμιστική αρχή κοιμήθηκε στο τιμόνι», είπε ο Griffin. Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Citadel, του οποίου το fund έγινε φέτος η πιο επιτυχημένη εταιρεία αμοιβαίων κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου στην Ιστορία, είπε ότι η ισχύς της αμερικανικής οικονομίας σήμαινε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έπρεπε να λάβει τέτοια δυναμικά μέτρα.

«Θα ήταν ένα σπουδαίο μάθημα ηθικού κινδύνου», είπε. «Οι απώλειες για τους καταθέτες θα ήταν ασήμαντες και θα είχαν οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι η διαχείριση κινδύνου είναι απαραίτητη». «Βρισκόμαστε σε περιβάλλον πλήρους απασχόλησης, οι πιστωτικές απώλειες ήταν ελάχιστες και οι ισολογισμοί των τραπεζών είναι ισχυρότεροι από ποτέ. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα του ηθικού κινδύνου από θέση ισχύος». Η στάση του Griffin έρχεται σε πλήρη αντίθεση με εκείνη του Bill Ackman, ενός άλλου υψηλού προφίλ διαχειριστή hedge fund, ο οποίος τη Δευτέρα ζήτησε από την Federal Deposit Insurance Corporation να «εγγυηθεί ρητά όλες τις καταθέσεις τώρα», προειδοποιώντας ότι «οι ώρες έχουν σημασία». Ο Ackman ανέφερε στο Twitter ότι «η οικονομία μας δεν θα λειτουργήσει αποτελεσματικά χωρίς το κοινοτικό και το περιφερειακό τραπεζικό μας σύστημα». 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: