Ο Γουόρεν Μπάφετ απασφάλισε: Η «ντροπή του καπιταλισμού», οι αρετές της Coca-Cola και οι επικρίσεις στον Μπάιντεν

Ο Γουόρεν Μπάφετ απασφάλισε: Η «ντροπή του καπιταλισμού», οι αρετές της Coca-Cola και οι επικρίσεις στον Μπάιντεν
(FILES) In this file photo taken on May 04, 2019, Warren Buffett, CEO of Berkshire Hathaway, speaks to the press as he arrives at the 2019 annual shareholders meeting in Omaha, Nebraska. - Berkshire Hathaway, the holding company of Warren Buffett, bought back approximately $5.1 billion of its own shares in the second quarter as it was hit hard by economic fallout from the coronavirus pandemic. Berkshire's net profit climbed to $26.3 billion, up sharply from $14.1 billion in the same period last year. (Photo by Johannes EISELE / AFP) Photo: AFP
Ο διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway βρίσκεται σε αυτόν τον ρόλο για περισσότερο από 50 χρόνια.

του Steve Mollman

Στην ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους της Berkshire Hathaway, που δόθηκε στη δημοσιότητα το Σάββατο, ο Warren Buffett εκθείασε τις αρετές της Coca-Cola, έκανε μια εμφανή κριτική στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και εξέφρασε την απογοήτευσή του για «μια από τις ντροπές του καπιταλισμού».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Berkshire περιέγραψε τις επιτυχίες της εταιρείας του όλα αυτά τα χρόνια, υπογραμμίζοντας την επένδυσή της ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Coca-Cola το 1994 — που άξιζε 25 δισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του 2022. Σημείωσε ότι το μέρισμα είχε αυξηθεί στα 704 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι, από 75 εκατομμύρια δολάρια το πρώτο έτος, γράφοντας, «Η ανάπτυξη συνέβαινε κάθε χρόνο, εξίσου βέβαιη με την επέτειο ίδρυσης της εταιρείας. Το μόνο που έπρεπε να κάνουμε ο αντιπρόεδρος Charlie Munger και εγώ ήταν να εξαργυρώσουμε τις τριμηνιαίες διανομές μερισμάτων της Coke. Αναμένουμε ότι αυτές οι διανομές είναι πολύ πιθανό να αυξηθούν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο θρυλικός επενδυτής υπερασπίστηκε επίσης τις επαναγορές μετοχών. Πέρυσι, η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε φόρο 1% – μια καθυστερημένη προσθήκη στον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού – και ο Μπάιντεν σηματοδότησε την υποστήριξή του για την αύξησή του.

«Όταν σας λένε ότι όλες οι επαναγορές είναι επιβλαβείς για τους μετόχους ή τη χώρα, ή ιδιαίτερα ωφέλιμες για τους διευθύνοντες συμβούλους, τότε μιλάτε είτε με έναν οικονομικό αγράμματο είτε με έναν γλαφυρό δημαγωγό (που το ένα δεν αποκλείει το άλλο)», έγραψε.

Η εταιρεία του έκανε από τις μεγαλύτερες επαναγορές μετοχών στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, αγοράζοντας σχεδόν 8 δισεκατομμύρια δολάρια από τις μετοχές της το 2022, 27 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 και περίπου 25 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020.

«Υπάρχουν πολλοί εκατομμυριούχοι της Berkshire και, ναι, δισεκατομμυριούχοι που δεν έχουν μελετήσει ποτέ τα οικονομικά μας στοιχεία», έγραψε. «Απλώς ξέρουν ότι ο Charlie και εγώ – μαζί με τις οικογένειές μας και τους στενούς μας φίλους- συνεχίζουμε να έχουμε πολύ σημαντικές επενδύσεις στη Berkshire και μας εμπιστεύονται να χειριστούμε τα χρήματά τους όπως χειριζόμαστε τα δικά μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Buffett έβαλε στο στόχαστρο επίσης την οικονομική εξαπάτηση που κάνουν συχνά οι διευθυντές εταιρειών για να ξεπεράσουν τις προσδοκίες των αναλυτών.

«Ακόμη και το ύψος των λειτουργικών κερδών που κοιτάμε μπορεί εύκολα να χειραγωγηθεί από διευθυντές που το επιθυμούν», προειδοποίησε. «Τέτοιες παραβιάσεις συχνά θεωρούνται περίπλοκες από τους διευθύνοντες συμβούλους τους διευθυντές και τους συμβούλους τους. Οι δημοσιογράφοι και οι αναλυτές ασπάζονται επίσης την ύπαρξή τους».

Ο ίδιος χαρακτήρισε τη δραστηριότητα «αηδιαστική», προσθέτοντας: «Δεν απαιτείται ταλέντο για να χειραγωγήσεις αριθμούς: Απαιτείται μόνο μια βαθιά επιθυμία για εξαπάτηση. Η ‘τολμηρή ευφάνταστη λογιστική’, όπως μου περιέγραψε κάποτε ένας διευθύνων σύμβουλος την εξαπάτησή του, έχει γίνει μια από τις ντροπές του καπιταλισμού».

Η Berkshire Hathaway κατατάσσεται μεταξύ των πιο αξιόλογων εταιρειών στις ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες. Η διοίκηση μιας τέτοιας εταιρείας φαίνεται να συσχετίζεται με τη μακροζωία των διευθυνόντων συμβούλων και ο Buffett βρίσκεται σε αυτόν τον ρόλο για περισσότερο από μισό αιώνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Fortune.com