Citi: Δεν βλέπει επίτευξη στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα

Citi: Δεν βλέπει επίτευξη στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα
Photo:

Ωστόσο αναφέρει ότι επιστρέφει η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία.

Η εμπιστοσύνη επιστρέφει στην ελληνική οικονομία, σημειώνει η Citi σε έκθεσή της για τις αγορές και εκτιμά ότι σε αυτό βοηθά η πιθανή «καθαρή έξοδος» από το πρόγραμμα.

Ωστόσο ο οίκος δεν βλέπει σημαντική συναίνεση στο θέμα του χρέους, αν και όπως αναφέρει αυτό δεν θα θέσει σε κίνδυνο την διαδικασία εξόδου από το πρόγραμμα.

Η εκτίμηση της αμερικανικής τράπεζας είναι ότι το 4ο τρίμηνο η ανάκαμψη επιβραδύνθηκε, εξαιτίας της πιο αδύναμης ιδιωτικής κατανάλωσης που κινήθηκε στο 0,6% σε τριμηνιαία μέτρηση μεταξύ πρώτου και τρίτου τριμήνου.

Το 2017 εκτιμά ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά λίγο πάνω από 1% (σ.σ. 1,2%), και θα συνεχίσει και φέτος με ανάλογο ρυθμό καθώς η εγχώρια ρευστότητα και οι δημοσιονομικοί στόχοι παραμένουν «σφιχτοί», ενώ δεν έχουν αρθεί τα capital controls.

Πιο αναλυτικά, η Citi εκτιμά πως το 2017 η ανάπτυξη θα κυμανθεί στο 1,2% και στο ίδιο επίπεδο θα παραμείνει και το 2018, μειώνοντας τις εκτιμήσεις της κατά 0,1% και κατά 0,3% αντίστοιχα (δηλαδή πριν εκτιμούσε ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ το 2017 θα διαμορφωθεί στο 1,3% και το 2018 στο 1,5%). Αξίζει να σημειώσουμε πως οι προβλέψεις της αμερικάνικης τράπεζας κινούνται σημαντικά χαμηλότερα από αυτές της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και των δανειστών.

Η Citi, παράλληλα εμφανίζεται απαισιόδοξη για την επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα καθώς το τοποθετεί φέτος στο 3,1% του ΑΕΠ (έναντι στόχου για 3,5%) και στο 2,8% για το 2019.

Όπως επισημαίνει, η εμπιστοσύνη επιστρέφει, και θα βοηθηθεί ίσως από μια πιθανή “καθαρή έξοδο” από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο. Αν και η αμερικάνικη τράπεζα δεν εκτιμά ότι θα υπάρξουν σημαντικές παραχωρήσεις για την ελάφρυνση του χρέους από τους επίσημους πιστωτές, αυτό, όπως επισημαίνει, δεν αναμένεται να θέσει σε κίνδυνο την έξοδο από το πρόγραμμα.