Citigroup: Τι θα συμβεί σε Ελλάδα και Ευρώπη σε περίπτωση Grexit

Citigroup: Τι θα συμβεί σε Ελλάδα και Ευρώπη σε περίπτωση Grexit
Photo:

Η αμερικανική τράπεζα εξετάζει τις συνέπειες ενός Grexit για την ελληνική και την ευρωπαϊκή οικονομία.

Αν και η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη συνεχίζει να μην αποτελεί το βασικό σενάρια για τη Citigroup, η αμερικανική τράπεζα παραθέτει σε έκθεσή της ποιο θα ήταν το επακόλουθο ενός Grexit στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

«Το Grimbo και το Grexit θα οδηγήσουν σε απότομη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομικής δραστηριότητας και εκτεταμένη πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα. Το Grexit συνεπάγεται τη μετατροπή των περισσότερων συμβάσεων και χρηματοδοτικών μέσων βάσει του ελληνικού δικαίου και απότομη υποτίμηση της νέας δραχμής.Στο άμεσο μέλλον, αυτό θα μπορούσε να κάνει το αρνητικό σοκ ακόμη μεγαλύτερο υπό το Grexit, αλλά από την άλλη πλευρά η έξοδος θα φέρει επίσης την ελπίδα μιας χρονικά ταχύτερης ανάκαμψης», σημειώνει η Citigroup και προσθέτει:

«Για τον υπόλοιπο κόσμο είναι πιθανό να είναι αρνητικό γεγονός, αλλά σε μέτρια επίπεδα. Αυτό επειδή τα άμεσα ανοίγματα στην Ελλάδα είναι σχετικά μικρά (εμπόριο και ιδιωτική χρηματοδότηση) ακόμη και για την Ευρωζώνη και επειδή η χάραξης πολιτικής στην Ευρωζώνη ιδίως από την ΕΚΤ θα αναλάβει δράση για να μη επιστρέψει έστω και δυνητικά σημαντικές πιθανότητες εξάπλωσης της χρηματοπιστωτικής κρίσης».

Παράλληλα, επισημαίνεται: «Εάν το Grexit είναι τελικά καταστροφή, τα λαϊκίστικα κόμματα κατά της λιτότητας και τα αντιευρωπαϊκά θα πάρουν μια πιο αμυντική στάση. Ένα επιτυχημένο Grexit με ελληνική ανάκαμψη θα μπορούσε, ωστόσο, να επαναφέρει το συναλλαγματικό κίνδυνο πίσω στα ομόλογα της περιφέρειας σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα. Αν γίνει αυτό, τα γερμανικά ομόλογα θα αποτιμήσουν την ανατίμηση της ισοτιμίας πάρα πολύ».

Η Citigroup καταλήγει: «Τα υψηλότερα ασφάλιστρα κίνδυνου και αβεβαιότητας, η οικονομική ζημία και η «γενναιοδωρία» της ΕΚΤ θα μπορούσε να αποδυναμώσει το ευρώ σε περίπτωση Grexit. Αλλά η βελτίωση στα θεμελιώδη μεγέθη κατά μέσο όρο πιο μεσοπρόθεσμα θα μπορούσαν να ενισχύσουν το ευρωπαϊκό νόμισμα».