Clip & Talk: Το ελληνικό ακουστικό Bluetooth που σώζει ζωές!

Clip & Talk: Το ελληνικό ακουστικό Bluetooth που σώζει ζωές!

Ο Χάρης Καλύβας μιλά για το καινοτόμο προϊόν που θα μειώσει σημαντικά τα έξοδα του νοσοκομειακού κλάδου.

 

Έχετε σκεφτεί ποτέ πόσο επικίνδυνο μπορεί να γίνει ένα κινητό όταν ο κάτοχος του δεν το χρησιμοποιεί σωστά; Αλήθεια εσείς πόσο συχνά, όταν οδηγείτε ή όταν διασχίζετε ένα δρόμο, μιλάτε ή χαζεύετε κοιτώντας την οθόνη του κινητού σας; Αν σας έχει συμβεί έστω και μια φορά, τότε λάβετε υπόψη ότι βάσει ερευνών προκύπτει πως το ποσοστό των ατυχημάτων που συντελούνται στο δρόμο, λόγω της αλόγιστης χρήσης του κινητού, υπερβαίνει σε αριθμό εκείνο όσων χάνουν τη ζωή τους σε πολέμους σε παγκόσμιο επίπεδο!

Μα θα μου πείτε ότι κάθε φορά που χρειάζεται να απαντήσετε σε μια κλήση, δεν είναι διόλου εύκολο να βρείτε στην τσάντα σας το hands free, ούτε θέλετε να έχετε διαρκώς τοποθετημένο στο αυτί σας το Bluetooth. Αυτά ακριβώς τα στοιχεία είχε στο μυαλό του ο Χάρης Καλύβας, όταν δημιουργούσε το clip&talk, ένα καινοτόμο ακουστικό Bluetooth που όχι μόνο σας βοηθά να είστε περισσότερο συγκεντρωμένοι και παραγωγικοί, αλλά ταυτόχρονα προσέχει και την υγεία σας.

Πρόκειται για έναν αυτοδημιούργητο επιχειρηματία που δραστηριοποιείται σε διάφορους κλάδους της οικονομίας μέσω της Copocom, την οποία ίδρυσε το 2001. Γεννημένος στο Γιοχάνεσμπουργκ από Έλληνες γονείς που μετανάστευσαν από την Κορώνη για μια καλύτερη ζωή, σπούδασε νομική, λογιστική και οικονομικά καθώς ήθελε να έχει μια συνολική εικόνα όλων των παραμέτρων του επιχειρείν. Στην Ελλάδα, μέχρι πρότινος ήταν ο κύριος προμηθευτής αξεσουάρ κινητής τηλεφωνίας σε όλους τους μεγάλους παρόχους κινητής, όπως Cosmote, Wind, Vodafone αλλά και στον Γερμανό.

«Εκείνη την εποχή τα αξεσουάρ ήταν τεράστια . Παρατήρησα ότι οι δύο πιο σημαντικοί κωδικοί, το hands free και το Bluetooth, παρότι κατέγραφαν υψηλή ζήτηση είχαν τη μεγαλύτερη αποτυχία στη χρήση από τους καταναλωτές. Άρχισα λοιπόν να αναζητώ τρόπους για να δώσω στο χρήστη την ευκαιρία να είναι ασφαλής, χωρίς να έχει το κινητό στα χέρια του, αλλά ούτε και στο κεφάλι του» αναφέρει ο Χάρης Καλύβας στο fortunegreece.com.

Θυμάται μάλιστα πως οι επιστροφές που λάμβαναν ήταν χιλιάδες γεγονός που προξενούσε υψηλά κόστη και κατ’ επέκταση μπελάδες, τόσο στις κατασκευάστριες εταιρείες όσο και στους διανομείς των προϊόντων. «Όταν ρωτούσαμε τους καταναλωτές για ποιο λόγο δεν έμεναν ευχαριστημένοι από το προϊόν , οι περισσότεροι απαντούσαν πως τα καλώδια χαλούσαν σε σύντομο χρονικό διάστημα, δεν είχαν που να τα βάλουν και δεν τα έβρισκαν όταν τα ήθελαν, ειδικά εάν επρόκειτο για γυναικεία τσάντα».

Στην περίπτωση δε του παραδοσιακού Bluetooth το μεγαλύτερο μειονέκτημα ήταν ότι έπρεπε ο χρήστης να το έχει διαρκώς τοποθετημένο στο αυτί του και ενεργό, το οποίο σήμαινε στην πράξη ότι εξανεμιζόταν η μπαταρία του κινητού σε χρόνο dt! Ένα ακόμη πρόβλημα ήταν ότι πολλές φορές δεν μπορούσε να ακούσει καθαρά λόγω της φασαρίας στον περιβάλλοντα χώρο.

Το 1ο Bluetooth που απενεργοποιείται αυτόματα

Το 2013 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το clip & talk, ένα ακουστικό Bluetooth που μπορείς να το έχεις “καρφιτσωμένο” πάνω σου, και να απενεργοποιείται αυτόματα κάθε φορά που ολοκληρώνεται μια κλήση. Το επίσημο λανσάρισμά του έγινε σχεδόν ένα χρόνο μετά, το Δεκέμβριο του 2014, μέσω του δικτύου καταστημάτων της Vodafone Ελλάδος και ο κόσμος έσπευσε να το δοκιμάσει.

«Από το 2014 μέχρι και σήμερα έχουν πουληθεί πάνω από 150.000 τεμάχια. Το προϊόν πωλείται σε περισσότερες από 10 χώρες του εξωτερικού και η παραγωγή του γίνεται σε Κορέα, Ταϊβάν, Κίνα, Βιετνάμ και Μαλαισία. Στόχος μας είναι από το 2018 να επικεντρωθούμε κυρίως πάνω στο κομμάτι της Υγείας. Μιλάμε στην ουσία για ένα βελτιωμένο clip & talk με έξτρα χαρακτηριστικά που ευνοούν την παρακολούθηση της υγείας, κυρίως των μακροχρόνια ασθενών».

Η στροφή στον τομέα της Υγείας έγινε εντελώς τυχαία. Ένας πελάτης από το Ισραήλ έστειλε μια μέρα ένα μήνυμα στον κ. Καλύβα λέγοντάς του πως από τη στιγμή που μια τέτοια συσκευή μπαίνει στο αυτί του ανθρώπου πολλές φορές την ημέρα θα έπρεπε να αξιοποιηθεί και για άλλους σκοπούς. Του προώθησε λοιπόν μια έρευνα από το ΜΙΤ που έλεγε ότι εάν κάποιος καταφέρει να δημιουργήσει ένα προϊόν που να καταγράφει τα βιομετρικά (χτύποι καρδιάς, ποσότητα οξυγόνου στον οργανισμό, αναπνοή, πίεση αίματος )από το ανθρώπινο αυτί μέσω της τεχνολογίας PPG, θα έσωζε χιλιάδες ζωές και θα μείωνε δραματικά το κρατικό κόστος Υγείας. Στην έρευνα υπογραμμιζόταν πως για τους καρδιοπαθείς το αμερικανικό σύστημα Υγείας δαπανά σε ετήσια βάση περί τα 6 δις δολάρια!

«Παράλληλα μια δική μου περιπέτεια υγείας στάθηκε ικανή για να με ταρακουνήσει. Διεγνώσθην με πνευμονική εμβολή και κινδύνεψα να χάσω τη ζωή μου. Εάν είχα ανακαλύψει το πρόβλημα νωρίτερα τα πράγματα δεν θα είχαν φτάσει σε αυτό το σημείο» λέει χαρακτηριστικά.

Η έγκαιρη διάγνωση και η ενημέρωση έγιναν αυτοσκοπός αφού όπως τονίζει ο κ. Καλύβας, πολλές φορές, ενώ είμαστε άρρωστοι, δεν προσέχουμε τα σημάδια που στέλνει το σώμα μας, η κατάσταση επιδεινώνεται και σε ορισμένες περιπτώσεις τείνει να καταστεί θανατηφόρα.

Χάρη στη συσκευή clip & talk, πατέντα που έχει κατοχυρωθεί από τον αμερικανικό οργανισμό USPTO,  συλλέγονται πολύτιμα βιομετρικά στοιχεία, τα οποία στέλνονται κατευθείαν σε app στο κινητό και ενημερώνεται μέσω sms και e-mail, τόσο ο χρήστης όσο και τα πρόσωπα που έχει δηλώσει (συγγενείς-φίλους) εάν παρατηρηθεί κάτι ανησυχητικό και κριθεί ότι χρειάζεται άμεση βοήθεια. Ο ασθενής κάθε φορά που δεν αισθάνεται καλά συμπληρώνει ένα ερωτηματολόγιο που αποτελείται από 16 ερωτήσεις, το οποίο έχει καταρτιστεί από 16 γιατρούς διαφορετικών ειδικοτήτων. Το σύστημα αξιολογεί κάθε μια απάντηση ξεχωριστά, καθώς και τον συνδυασμό τους και βγάζει τα σχετικά αποτελέσματα. «Πληρώσαμε αρκετά χρήματα σε γιατρούς και σε έμπειρους προγραμματιστές. Το ερωτηματολόγιο το απαντάς μια φορά το πρωί  και είναι σαν να σε έχουν εξετάσει 16 διαφορετικοί γιατροί».

Πολλαπλά οφέλη για κλάδο Υγείας και μακροχρόνια ασθενείς

Ο ίδιος έχει επενδύσει 1,5 εκατ. ευρώ ίδια κεφάλαια για το R & D, όμως όπως λέει χρειάζονται περί τα 3 με 5 εκατ. ευρώ για να τελειοποιηθεί το προϊόν. «Είμαστε σε αναζήτηση venture capital fund για να πιστοποιηθεί το clip & talk με κλινικές μελέτες. Το προϊόν είναι έτοιμο και ήδη έχουμε λάβει την πιστοποίηση για την καρδιά».

Τα οφέλη θα είναι πολλαπλά για τους ασθενείς, αλλά και για τα ίδια τα Κράτη. Όπως εξηγεί ο Ιδρυτής του Clip & Talk το 80% του κόστους υγείας απορροφάται από την κατηγορία των μακροχρόνια ασθενών. Την ίδια ώρα οι δεύτεροι καλούνται να ξοδέψουν μια περιουσία αφού για την καθημερινή παρακολούθησή τους απαιτούνται νοσήλια, άδεια από τη δουλειά τους, μετακινήσεις και φυσικά πειθαρχία και συνέπεια. Κάτι που στην πράξη λίγοι εφαρμόζουν.

«Με την τεχνολογία του remote patient monitoring (RPM) ο στόχος του να κρατάς έναν μεγάλο αριθμό ασθενών εκτός νοσοκομείου επιτυγχάνεται. Το καλύτερο σχόλιο που έχω ακούσει ποτέ είναι όταν ο χρήστης μου λέει πως νιώθει εξάρτηση και πως δεν μπορεί να φύγει από το σπίτι του εάν δεν σιγουρευτεί ότι έχει πάρει μαζί του το clip & talk».

Τη  συσκευή μπορεί να τη βρει κανείς στα Public με ένα κόστος της τάξης των 50-60 ευρώ.