Coca Cola HBC: Αύξησε τα κέρδη της 54% στο δ’ τρίμηνο του 2013

Coca Cola HBC: Αύξησε τα κέρδη της 54% στο δ’ τρίμηνο του 2013

Στο σύνολο της χρήσης τα καθαρά κέρδη της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 293 εκατ. ευρώ. 

Σημαντική αύξηση της τάξης του 54% σημείωσε η Coca Cola HBC το δ’ τρίμηνο του 2013. Συγκεκριμένα τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 34 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η εταιρεία. Τα συγκρίσιμα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν σε 0,09 ευρώ (+50%), ενώ ο όγκος ήταν αυξημένος κατά 1%.

Στο σύνολο της χρήσης, τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις της Coca Cola HBC το 2013 ανήλθαν στο ποσό των 6,874 δισ. ευρώ ανήλθαν, έναντι 7,045 δισ. ευρώ το 2012, σημειώνοντας μείωση 2%. Ο όγκος πωλήσεων της εταιρείας ανήλθε σε 2.061 εκατ. κιβώτια από 2.085 εκατ. κιβώτια εμφανίζοντας μικρή μείωση 1%.

Τα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας διατηρήθηκαν στα περυσινά επίπεδα και διαμορφώθηκαν σε 454 εκατ. ευρώ από 453 εκατ. ευρώ, ενώ τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 293 εκατ. ευρώ από 285 εκατ. ευρώ εμφανίζοντας αύξηση 3%.

Κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2013 ο όγκος πωλήσεων της εταιρείας ανήλθε σε 481 εκατ. κιβώτια από 477 εκατ. κιβώτια το τέταρτο τρίμηνο του 2012. Τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις ανήλθαν σε 1,575 δισ. ευρώ από 1,605 δισ. ευρώ μειωμένα κατά 2%.
Τα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε 68 εκατ. ευρώ από 56 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 23% ενώ τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 34 εκατ. ευρώ από 22 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 54%.

Όσον αφορά στα μερίδια αγοράς του έτους 2013 η εταιρεία αύξησε τα μερίδια αγοράς σε όγκο και αξία στην κατηγορία των ανθρακούχων αναψυκτικών στις 20 από τις 24 αγορές που υπάρχουν καταγεγραμμένα μερίδια αγοράς, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας, της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, της Ελβετίας, της Δημοκρατίας της Τσεχίας, της Ρουμανίας, της Ρωσίας, της Σερβίας και της Ουκρανίας. Παράλληλα, σε δώδεκα από τις χώρες όπου δραστηριοποιείται, σημείωσε το μεγαλύτερο μέχρι τώρα μερίδιο αγοράς σε όγκο στην κατηγορία των ανθρακούχων αναψυκτικών.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Coca-Cola HBC AG προτείνει μέρισμα ανά μετοχή ύψους 35,4 λεπτών του ευρώ (2012: 34,0 λεπτά του ευρώ), σύμφωνα με την πολιτική προοδευτικής μεταβολής μερισμάτων που εφαρμόζει ο Όμιλος.

Coca Cola 3Ε: Eπενδύσεις ύψους 11 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα

Ο κ. Δημήτρης Λόης, Διευθύνων Σύμβουλος της Coca Cola HBC AG, δήλωσε: «Κατά το τέταρτο τρίμηνο επιτύχαμε ισχυρή ανάπτυξη, τόσο σε όγκο πωλήσεων, όσο και σε καθαρά έσοδα από πωλήσεις ανά κιβώτιο σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την άριστη διαχείριση των λειτουργικών δαπανών, συνετέλεσε στη βελτίωση του περιθωρίου των συγκρίσιμων λειτουργικών κερδών κατά 90 μονάδες βάσης.

Σε ετήσια βάση, είμαστε ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα των πρωτοβουλιών μας στην αγορά, τα οποία οδήγησαν στην αύξηση του μεριδίου μας στις περισσότερες από τις αγορές όπου δραστηριοποιούμαστε. Το ίδιο ενθαρρυντικά είναι και τα αποτελέσματα της διαχείρισης των λειτουργικών δαπανών και του κεφαλαίου κίνησης. Το τρέχον έτος χαρακτηρίζεται έτος αναστροφής τάσης για το συγκρίσιμο περιθώριο λειτουργικών κερδών, ενώ το κεφάλαιο κίνησης διαμορφώθηκε σε αρνητικά επίπεδα για πρώτη φορά. Ως αποτέλεσμα, για άλλη μια χρονιά, καταγράφηκαν ισχυρές καθαρές ταμειακές ροές. Με βάση τα παραπάνω αποτελέσματα, και εν μέσω ενός περιβάλλοντος συνεχιζόμενης οικονομικής δυσχέρειας και αστάθειας στις περιοχές όπου δραστηριοποιούμαστε, διατηρούμε συγκρατημένη αισιοδοξία για το έτος που διανύουμε.

Διαβάστε επίσης: Τα σχέδια της Coca Cola για την Ελλάδα

Είμαστε πεπεισμένοι ότι διαθέτουμε την ικανότητα να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τη λειτουργική αποδοτικότητα αλλά και να τηρούμε τις στρατηγικές μας δεσμεύσεις: την ισχυροποίηση της θέσης μας στην αγορά, την αύξηση των καθαρών εσόδων από τις πωλήσεις ανά κιβώτιο σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση, την έμφαση στην αποτελεσματική διαχείριση του κόστους μέσω του αυστηρού ελέγχου του λειτουργικού κόστους και της δημιουργίας ισχυρών καθαρών ταμειακών ροών, που επιτρέπουν να επενδύουμε σε βιώσιμη ανάπτυξη και να δημιουργούμε μακροπρόθεσμη αξία για τους μετόχους».