Coca-Cola: Με το «Zero Waste Lab» ανοίγει την πόρτα που οδηγεί στον κόσμο της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας

Coca-Cola: Με το «Zero Waste Lab» ανοίγει την πόρτα που οδηγεί στον κόσμο της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας

Η εταιρεία εγκαινίασε το μοναδικόστο είδος του σε Ελλάδα και Ευρώπη εργαστήριο ανακύκλωσης και παρουσίασε τις επόμενες δράσεις του προγράμματος Zero Waste Future 2019.

Την πόρτα που οδηγεί στον κόσμο της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας, το «Zero Waste Lab», που αποτελεί το μοναδικό του είδους του στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, εγκαινίασε σήμερα στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης η Coca-Cola.

Τον χώρο επισκέφτηκε και ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος και σε δηλώσεις του επικρότησε την πρωτοβουλία της Coca-Cola, η οποία σε συνεργασία με τον δήμο Θεσσαλονίκης προχώρησαν στην ανάπτυξη του εργαστηρίου ανακύκλωσης, λέγοντας «υπάρχει μεγάλο περιθώριο για την ανάπτυξη του τομέα της ανακύκλωσης στην Ελλάδα».

Στο πλαίσιο των εγκαινίων ανακοινώθηκαν οι επόμενες δράσεις του προγράμματος Zero Waste Future 2019, ενώ πραγματοποιήθηκε και η τελετή παράδοσης του πάρκου ΧΑΝΘ, το οποίο φιλοξενεί τα 3D εκτυπωμένα έπιπλα από ανακυκλωμένο πλαστικό, που σχεδίασαν οι ίδιοι οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της δράσης του προγράμματος “Print Your City”.

Το «παρών» στα εγκαίνια έδωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για τα πρώτα αποτελέσματα του προγράμματος και μεταξύ άλλων επισήμανε ότι «πρέπει να καταστεί σαφές και κατανοητό σε όλους μας, ότι η ανακύκλωση είναι τρόπος ζωής».

Η γενική διευθύντρια της Coca-Cola για Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα, Λίλιαν Νεκταρίου, μίλησε για το όραμα της εταιρείας «για ανάπτυξη που φέρνει τον άνθρωπο στο επίκεντρο», και ευχαρίστησε τους πολίτες της Θεσσαλονίκης που «αγκάλιασαν θερμά» την πρωτοβουλία, υπογραμμίζοντας ότι «τα σκουπίδια είναι υλικά που μπορούν να έχουν πολλές ζωές και χρήσεις».

Στις δράσεις που θα «τρέξουν» το 2019, στο πλαίσιο του προγράμματος Zero Waste Future, αναφέρθηκε η διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων & Επικοινωνίας της Coca-Cola για Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα, Σίσσυ Ηλιοπούλου. Μερικές από αυτές είναι: 2η Γειτονιά “Print Your City”, Zero Waste παραλίες και Zero Waste Σχολεία. Επιπλέον, εξέφρασε την πρόθεση δημιουργίας zero waste πανεπιστημίων, ξενοδοχείων, εστιατορίων και καφετεριών. Μεταξύ άλλων η ίδια γνωστοποίησε ότι η Coca Cola θα είναι στρατηγικός συνεργάτης της ΔΕΘ-Helexpo, για όλο το 2019.

Τη σημασία της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας για το μέλλον της Ελλάδας, υπογράμμισε ο Περιβαλλοντολόγος και Πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρίας Ανακύκλωσης (ΟΕΑ), Δρ. Φίλιππος Κυρκίτσος και παρουσίασε το Σχέδιο Πρόληψης για τη Θεσσαλονίκη, που αφορά σε έναν αναλυτικό οδηγό με συγκεκριμένες δράσεις και προληπτικά μέτρα, «προκειμένου να αποκτήσει η πόλη προοπτική να γίνει zero waste και με στόχο να μειώσει την κατά κεφαλή απόρριψη πλαστικού κατά τουλάχιστον ένα κιλό το χρόνο». Οι αρχιτέκτονες και εκπρόσωποι της ομάδας The New Raw, Πάνος Σακκάς και Φωτεινή Σετάκη, μίλησαν με τη σειρά τους για τη λειτουργία του Zero Waste Lab και τη δράση “Print Your City”.

1/6

Το Zero Waste Lab λειτουργεί από τον Νοέμβριο του 2018 και έχει ήδη υποδεχθεί πάνω από 2.000 επισκέπτες, ανάμεσα τους και πάρα πολλούς μαθητές σχολείων, οι οποίοι έχουν παρακολουθήσει το ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Στον χώρο του Lab, μικροί και μεγάλοι έχουν για πρώτη φορά τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ζωντανά τη διαδικασία της τρισδιάστατης εκτύπωσης από το robot 3D printer, ενώ οι Θεσσαλονικείς μπορούν να ανακυκλώνουν τα πλαστικά τους απορρίμματα στα δύο μηχανήματα ανακύκλωσης που βρίσκονται στο χώρο.