Coca-Cola Τρία Έψιλον: Ολοκληρωμένο πλάνο δράσεων για την προστασία και την υποστήριξη των ανθρώπων της

Coca-Cola Τρία Έψιλον: Ολοκληρωμένο πλάνο δράσεων για την προστασία και την υποστήριξη των ανθρώπων της
Διασφάλιση της υγείας και ασφάλειας, υποστήριξη της εργασίας και της συνεργασίας εξ αποστάσεως, πρωτοβουλίες για την ευεξία και την ψυχολογική στήριξη.

Με προτεραιότητα την υγεία και την ευεξία των εργαζομένων της, η Coca-Cola Τρία Έψιλον, κορυφαίος εργοδότης για το 2020, από την αρχή αυτής της κρίσης υλοποιεί ένα  πολύπλευρο πλάνο με ενέργειες, πρωτοβουλίες και επικοινωνίες για να ενδυναμώσει και να υποστηρίξει τους ανθρώπους της κάθε στιγμή.

Ακολουθώντας τις συστάσεις της πολιτείας η Coca-Cola Τρία Έψιλον διασφάλισε άμεσα πως οι άνθρωποί της εργάζονται σε ένα ασφαλές και προστατευμένο περιβάλλον. Όρισε  αυστηρά μέτρα πρόληψης και προφύλαξης σε κάθε βήμα της εφοδιαστικής αλυσίδας, ώστε να στηρίξει απρόσκοπτα τις ανάγκες της αγοράς και εξέλιξε τις εργασίες γραφείου και τις συναντήσεις της διαδικτυακά. Με την εμπειρία ετών που είχε αποκομίσει σε ευέλικτη εργασία, και αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, η εταιρεία ήταν έτοιμη να εφαρμόσει ευρέως την πρακτική της τηλεργασίας από την πρώτη στιγμή.

Παράλληλα σε όλο αυτό το διάστημα, μέσα από το πρόγραμμα «Μένουμε Ενωμένοι» η εταιρεία φροντίζει  για την ευεξία και την ψυχολογική υποστήριξη των ανθρώπων της και παρέχει στους ηγέτες της τα κατάλληλα εργαλεία για να εμπνέουν καθημερινά τους ανθρώπους τους και να διαχειρίζονται με ενσυναίσθηση τις ομάδες τους.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα «Μένουμε Ενωμένοι» εστιάζει σε 4 βασικούς πυλώνες:

  1. Διασφάλιση της υγείας και ενίσχυση της ασφάλειας που νοιώθουν οι άνθρωποί μας
  2. Ψυχολογική υποστήριξη, τόνωση της ευεξίας και της θετικότητας
  3. Υιοθέτηση νέων τρόπων εργασίας, όπως της τηλεργασίας, ανάπτυξη νέων απαραίτητων δεξιοτήτων και εξέλιξη της ηγεσίας σε περιόδους κρίσης με θετικό αντίκτυπο
  4. Συμμετοχή των εργαζομένων στην κοινωνική συμβολή μέσω του εθελοντισμού και της προσφοράς

Η Σοφία Κάντα, Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού, δήλωσε σχετικά:

«Οι άνθρωποί μας είναι η δύναμή μας. Από την πρώτη στιγμή ήμασταν δίπλα ο ένας στον άλλον. Δημιουργούμε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να εργαζόμαστε με τα υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας και παρέχουμε ένα πλαίσιο στήριξης, με πρωτοβουλίες, εργαλεία και ενέργειες που θα βοηθήσουν όλους να διαχειριστούν τις προκλήσεις της νέας καθημερινότητας. Εστιάζουμε στη σύνδεση των ανθρώπων μας μέσα από τη δημιουργία κοινών νέων εμπειριών και την ανταλλαγή των καθημερινών μοναδικών ιστοριών τους.  Έτσι ενισχύουμε την αισιοδοξία και την ενότητα που έχουμε χτίσει εδώ και χρόνια μέσα στην κουλτούρα και τις αξίες μας, ενώ παράλληλα εξελίσσουμε τις ηγετικές συμπεριφορές που στηρίζουν την ενδυνάμωση, τη συμπερίληψη, την αμεσότητα στη λήψη αποφάσεων, τον ανοιχτό διάλογο και την εμπιστοσύνη.».

Ενδεικτικά κάποιες από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες του πλάνου για τους εργαζόμενους της εταιρείας είναι οι εξής:

  • Εβδομαδιαίες διαδικτυακές συναντήσεις με τον Γενικό Διευθυντή:

Από την πρώτη περίοδο της κρίσης, ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας συνδέεται κάθε Παρασκευή με όλους τους εργαζόμενους και τους ενημερώνει προσωπικά για τις εξελίξεις και τις πρωτοβουλίες, χτίζοντας ένα κλίμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης. Μέσα από τις live αυτές συνδέσεις αναδεικνύει και καθημερινές ιστορίες των εργαζομένων που αποτελούν έμπνευση για όλους.

  • Ζωντανά διαδικτυακά σεμινάρια και στιγμές θετικής ομαδικής διάδρασης:
    • Ανοιχτές ομιλίες με καταξιωμένους και ευρέως αναγνωρισμένους ειδικούς στους τομείς της Σωματικής και Ψυχικής Υγείας για ενημέρωση και συζήτηση
    • Διαδικτυακά σεμινάρια ανάπτυξης δεξιοτήτων όπως η αποτελεσματική επικοινωνία και η εργασία εξ αποστάσεως
    • Ομιλίες για την ηγεσία στην περίοδο της κρίσης και για την επόμενη μέρα, με στόχο την εξέλιξη όλων των προϊσταμένων ομάδων της πρώτης γραμμής
    • Στιγμές χαλάρωσης μέσα από χαρούμενες δραστηριότητες όπως το σεμινάριο μαγειρικής «Μαγειρεύουμε μαζί για το Πασχαλινό τραπέζι μας»
  • Εσωτερικοί Οδηγοί που ανανεώνονται συστηματικά, καλύπτοντας επίκαιρα θέματα:
    • Προφύλαξη & Ασφάλεια με ειδική σελίδα στο intranet
    • Συμβουλές mindfulness και ψυχικής υγείας
    • Tips για αποδοτικότερη εργασία και συνεργασία εξ αποστάσεως και
    • Προτάσεις δημιουργικής απασχόλησης από το σπίτι για μικρούς και μεγάλους
  • Ειδικό email υποστήριξης για την άμεση εξυπηρέτηση των συναδέλφων αναφορικά με μέτρα και διαδικασίες της εταιρείας αυτή την περίοδο, καθώς και καθημερινά ζωντανά sessions με συμβουλές τεχνικής υποστήριξης για όσους εργάζονται από το σπίτι
  • Ομάδα δικτύωσης μεταξύ των συναδέλφων στο Yammer με στόχο την ενίσχυση της θετικής διάθεσης, της σύνδεσης και την έμπνευση της ομάδας μέσα από:

    • καθημερινές ιστορίες συναδέλφων για το πως η κρίση αυτή τους έχει ενδυναμώσει
    • ομαδικά chat & εβδομαδιαία challenges όπου οι εργαζόμενοι μοιράζονται φωτογραφίες από την καθημερινότητά τους, και home-made ομαδικά video
    • φωτογραφικά challenges με επίκαιρες θεματικές όπως: Πασχαλινές συνταγές, bartending στο σπίτι, γυμναστική κ.α.
  • Εθελοντικό πρόγραμμα και προσφορά στην κοινωνία:

Η ομάδα εθελοντών της εταιρείας στηρίζει το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» που υλοποιούν οι Δήμοι Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, αναλαμβάνοντας την κατ’ οίκον διανομή τρόφιμων και ειδών πρώτης ανάγκης σε ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι. Επιπλέον, ως δείγμα ευγνωμοσύνης προς τους γιατρούς και τους νοσηλευτές οι εργαζόμενοι της εταιρείας δημιούργησαν ένα βίντεο με εκατοντάδες ευχαριστώ. Μπορείτε να το μάθετε περισσότερα για τις κοινωνικές δράσεις της εταιρείας εδώ.