Coffee Berry: Η ιστορία πίσω από το επιτυχημένο Street-Café Franchise concept

Coffee Berry: Η ιστορία πίσω από το επιτυχημένο Street-Café Franchise concept
Η Coffee Berry αποτελεί σήμερα το πλέον ολοκληρωμένο Street-Cafe concept, δημιουργώντας ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο διαρκών αποδόσεων

Τεχνογνωσία, συστηματική έρευνα και μακροχρόνια εμπειρία πάνω στον καφέ, συνθέτουν τη συνταγή επιτυχίας της Coffee Berry, που από το 2016 προσφέρει καθημερινά στους καταναλωτές αναβαθμισμένη εμπειρία στα καταστήματα η οποία συνδυάζεται με την υψηλής ποιότητας καφέ.

Η ιστορία για την Coffee Berry ξεκινά σχεδόν 20 χρόνια πριν. Η αρχή έγινε το 2003 µε τη δημιουργία εταιρίας χονδρικής πώλησης στην Ελλάδα. Όλη η εμπειρία και η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε όλα αυτά τα χρόνια ήταν ο καταλυτικός παράγοντας που οδήγησε στη γέννηση της ιδέας για τη δημιουργία της Coffee Berry. Το 2016 ανοίγει το πρώτο κατάστημα στη Γλυφάδα, ενώ παράλληλα επεκτείνει το δίκτυό της στην Κύπρο. Ταυτόχρονα, η κατασκευή µιας υπερσύγχρονης µονάδας επεξεργασίας καφέ 2.500 τ.µ στο Κορωπί, αύξησε τη δυναμική ώστε να υποστηρίξει την ταχεία ανάπτυξή της αλυσίδας σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η δυνατότητα παραγωγής της μονάδας, ξεπερνά τους 2.500 τόνους ετησίως, ενώ η προμήθεια του καφέ γίνεται από 10 διαφορετικές χώρες.

Έναν χρόνο αργότερα, δημιουργείται το πρώτο κατάστημα Coffee Berry στην επαρχία και συγκεκριμένα στη Δράμα. Το 2019, η εταιρεία επεκτείνεται στην Αίγυπτο με το πρώτο κατάστημα στο Almaza Mall, ενώ το 2022 «μπαίνει» και στην αγορά της Σαουδικής Αραβίας, με συμφωνία για 22 καταστήματα στην πόλη Ριάντ.

Σήμερα, η Coffee berry αριθμεί παραπάνω από 120 καταστήματα στην Ελλάδα, 80 στην Κύπρο, 7 στην Αίγυπτο και 22 που θα δημιουργηθούν στη Σαουδική Αραβία.

Μέχρι το τέλος του 2023 υπολογίζεται και η λειτουργία της νέας υπερσύγχρονης μονάδας επεξεργασίας καφέ της Coffee Berry στο Κορωπί, με αξία επένδυσης άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ, που κρίθηκε απαραίτητη για να υποστηρίξει τις αυξημένες ανάγκες που δημιουργεί η επέκταση της Coffee Berry σε νέες χώρες και αγορές.

Η διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων της Coffee Berry είναι το σήμα κατατεθέν σε όλα τα στάδια της παραγωγικής της διαδικασίας. Από την προσεκτική επιλογή των κόκκων καφέ έχοντας αποκλειστικές συνεργασίες απευθείας με φάρμες καφέ, τις άριστες συνθήκες μεταφοράς και αποθήκευσης, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, το ιδανικό καβούρδισμα μέχρι τη συσκευασία του καφέ και φυσικά τη διανομή στα καταστήματά της.

Η Coffee Berry απασχολεί περισσότερα από 2.000 άτομα και κάθε χρόνο σερβίρει πάνω από 30 εκατομμύρια κούπες καφέ στους καταναλωτές.

Το υψηλής απόδοσης επενδυτικό μοντέλο

Από την αρχή, η εταιρεία λειτούργησε σύμφωνα με το μοντέλο franchise, κατά το οποίο έχει δημιουργήσει μία ολοκληρωμένη επιχειρηματική πρόταση, με στόχο να αναπτύσσει το δίκτυό της τόσο στην Ελλάδα όσο και σε διεθνές επίπεδο. Το επιχειρηματικό μοντέλο υποστηρίζει τον μελλοντικό franchise από την έναρξη της συνεργασίας, παρέχοντάς του τα κατάλληλα εργαλεία, την τεχνογνωσία και την εκπαίδευση που χρειάζεται σε συνεχή βάση.

Το μοντέλο franchise περιλαμβάνει τα εξής:

Ευέλικτο επιχειρηματικό μοντέλο με τρεις τύπους καταστημάτων:

  • XP model – μικρά καταστήματα έως 45 τμ χωρίς παρασκευαστήριο
  • Classic model με παρασκευαστήριο και πλήρες προιοντικό μίγμα
  • Flagship κατάστημα με εκτεταμένο καθιστικό χώρο ή και drive thru

Το κάθε κατάστημα, παραδίδεται στον συνεργάτη πλήρως λειτουργικό.

  • Αποκλειστικότητα περιοχής, η οποία δεσμεύεται για τον συνεργάτη της Coffee Berry μετά από μελέτη για τις δυνατότητες και τις προοπτικές προκειμένου η επιχείρηση να καταστεί κερδοφόρα.
  • Ο καφές εισάγεται και καβουρδίζεται από την Coffee Berry στο ιδιόκτητο εργοστάσιό της στο Κορωπί, έκτασης 2.500 τ.μ.. Η εταιρία έχει φροντίσει για την προμήθεια των προϊόντων σε όλο το δίκτυο των καταστημάτων Coffee Berry σε Ελλάδα και εξωτερικό. To γεγονός αυτό προσφέρει τη δυνατότητα του πλήρους ελέγχου της παραγωγικής διαδικασίας σε όλα τα στάδια, αλλά και της απρόσκοπτης διανομής των προϊόντων.
  • Ολοκληρωμένη και συνεχής εκπαίδευση του franchisee και του προσωπικού των καταστημάτων σε όλα τα επίπεδα.
  • Καλαίσθητο και προσεγμένο design καταστημάτων, με minimal επιλογές όπου κυριαρχούν οι ξύλινες επιφάνειες.
  • Πλήρης και δυναμική 360ο επικοινωνία και branding σε όλα τα μέσα. Ενδεικτικά social media, digital καμπάνιες, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές παραγωγές, έντυπα μέσα, καθώς και διαφημιστικά υλικά στο εσωτερικό και εξωτερικό των καταστημάτων.
  • Συνεχής υποστήριξη από την ομάδα marketing της εταιρείας από την πρώτη μέρα λειτουργίας στην τοπική αγορά.

Η Coffee Berry ετοιμάζει νέα υπερσύγχρονη μονάδα επεξεργασίας καφέ στο Κορωπί, με αξία επένδυσης άνω των 10 εκατ. ευρώ.

Είσοδος σε νέες αγορές

Από την αρχή της δημιουργίας της, η Coffee Berry παραμένει πιστή στο όραμά της να μοιράσει σε όλο τον κόσμο την αγάπη και την τεχνογνωσία της για τον υψηλών προδιαγραφών καφέ σε ένα καλαίσθητο και φιλικό περιβάλλον.

Η εταιρεία βρίσκεται σε πολύ προχωρημένες συζητήσεις για την επέκτασή σε άλλες χώρες του εξωτερικού, που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο 2023.

*Φωτογραφίες: Προσωπικό Αρχείο

**Το κείμενο δημοσιεύεται στο περιοδικό Fortune Δεκεμβρίου που κυκλοφορεί στις 23/12.