«Comfort Revolution»: Έκθεση για την καθημερινή ένδυση στο Μουσείο Design του Ελσίνκι

«Comfort Revolution»: Έκθεση για την καθημερινή ένδυση στο Μουσείο Design του Ελσίνκι
pexels
Η έκθεση εξερευνά πώς οι ενδυματολογικοί κώδικές έγιναν ανεπίσημοι, ακόμη και προτού η Covid-19 επιβάλει τις φόρμες ως τη νέα κανονικότητα.

To 2020 ήταν η χρονιά της αθλητικής φόρμας, των φούτερ και της πιτζάμας και για όσους αναρωτιούνται πώς τα ρούχα για το σπίτι κυριάρχησαν, το Μουσείο Ντιζάιν στο Ελσίνκι έχει ετοιμάσει μία έκθεση με τίτλο «Comfort Revolution» (Η Επανάσταση της Άνεσης).

Η έκθεση αφιερωμένη σε όλα τα ανεπίσημα ενδύματα, καταγράφει την ιστορία της καθημερινής γκαρνταρόμπας, μεταξύ άλλων των κολάν και των T-shirts.

Είδη ρουχισμού που έμοιαζαν με το T-shirt χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά από άντρες που υπηρετούσαν στις βρετανικές και αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, τα οποία φορούσαν ως εσώρουχα κάτω από τις στρατιωτικές στολές, αναφέρεται στην περιγραφή της έκθεσης. Στις αρχές του 20ού αιώνα, ήδη αρκετές εταιρείες παρήγαγαν T-shirts στις ΗΠΑ, ως εσώρουχα, ή αθλητικά.

Το T-shirt έγινε αντικείμενο μόδας μετά τον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ο Μάρλον Μπράντο έφερε το μπλουζάκι στη μεγάλη οθόνη ως Στάνλεϊ Κοβάλσκι στην ταινία «Λεωφορείο ο Πόθος» το 1951. Ο Τζέιμς Ντιν επιβεβαίωσε τη δημοτικότητα του T-shirt στην ταινία «Επαναστάτης Χωρίς Αιτία» λίγα χρόνια αργότερα.

Η έκθεση εξερευνά πώς οι ενδυματολογικοί κώδικές έγιναν ανεπίσημοι, ακόμη και προτού η Covid-19 επιβάλει τις φόρμες ως τη νέα κανονικότητα.

Με έμφαση στην ιστορία 100 χρόνων του φιλανδικού brand ρούχων για το σπίτι, Nanso η επιμελήτρια της έκθεσης Λίιζα Γιόκινεν, ιδρύτρια της εφαρμογής vintage αγορών Gem, φωτογράφος και δημοσιογράφος ακολουθεί τα ίχνη του χαλαρού στυλ ένδυσης και πως αντικατοπτρίζει τις αλλαγές στην κοινωνία.

Η αναζήτηση της άνεσης είχε σημαντικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη της μόδας τα τελευταία 100 χρόνια. Οι κώδικες ένδυσης έχουν γίνει λιγότερο επίσημοι και τα ρούχα είναι πιο χαλαρά και πολύ πιο άνετα στη χρήση. Το ταπεινό T-shirt, που κάποτε ήταν εσώρουχο, έχει γίνει ένα από τα πιο ευρέως φορεμένα ρούχα στον κόσμο και το κολάν ανταγωνίζεται το παντελόνι. Είδη ένδυσης, όπως εσώρουχα ή ρούχα σπιτιού έχουν γίνει μέρος της καθημερινής μόδας, σημειώνεται στην περιγραφή της έκθεσης.

Η έκθεση εξετάζει επίσης την ένδυση του μέλλοντος. Η πανδημία του κορωνοϊού αύξησε περαιτέρω την ανάγκη για ένα casual στυλ ένδυσης που φαίνεται να είναι και μια ισχυρή μελλοντική τάση.

«Η προγνώστρια τάσεων Λι Έντελκουρτ περιέγραψε τα ρούχα του μέλλοντος ως φίλους που φέρνουν άνεση. Τα ρούχα είναι ολοένα και περισσότερο θέμα συναισθημάτων. Η «Επανάσταση της Άνεσης» είναι μια οντότητα που μας προκαλεί επίσης να σκεφτούμε τα επόμενα βήματα στο ντύσιμο και τη σχέση μας με το περιεχόμενο της δικής μας ντουλάπας» αναφέρει η επιμελήτρια της έκθεσης.

Η έκθεση «Comfort Revolution» εγκαινιάστηκε στις 11 Ιουνίου και θα διαρκέσει έως τις 29 Αυγούστου.