Cookisto: Αθήνα-Λονδίνο, μια κατσαρόλα δρόμος

Cookisto: Αθήνα-Λονδίνο, μια κατσαρόλα δρόμος
Photo:

Ο Μιχάλης Γκόντας, εμπνευστής της ελληνικής startup που πάντρεψε το σπιτικό φαγητό με την τεχνολογία, μιλά στο Fortunegreece.com για την εμπειρία του.

Ιδέα απλή που γίνεται εφαρμόσιμη χάρη στην τεχνολογία: Άνθρωποι που αναζητούν σπιτικό φαγητό μπαίνουν στο Cookisto.gr, βρίσκουν ποιες προκομμένες νοικοκυρές στην περιοχή τους έχουν μαγειρέψει μία-δύο μερίδες φαγητό παραπάνω και τις διαθέτουν έναντι μίας χαμηλής ανταμοιβής.

Η συνεργατική κατανάλωση που χρόνια έχει βρει εφαρμογή σε site όπως το ebay (προϊόντα) ή το airbnb.com (φιλοξενία σε σπίτια) έρχεται να πάρει «μυρωδιά» από ένα ζεστό πιάτο φαγητό που κάποιος έχει ετοιμάσει για την οικογένεια του.

Σαν ιδέα έπεσε στο τραπέζι για πρώτη φορά πριν από 11 χρόνια, αλλά έμεινε για κάμποσο στα χαρτιά, καθώς οι εμπνευστές της Μιχάλης Γκόντας και Πέτρος Πιτσιλής ήταν… 15 χρονών. Όταν, όμως, ο πρώτος για τις ανάγκες μιας πτυχιακής εργασίας χρειάστηκε να παρουσιάσει ένα πρωτοποριακό επιχειρηματικό σχέδιο, την ανέσυρε από τα «συρτάρια» του μυαλού του.

Για να κάνουμε τη μεγάλη ιστορία σύντομη, κάπως έτσι γεννήθηκε πέρυσι το καλοκαίρι η κοινότητα cookisto.gr. Πριν ακριβώς από έναν χρόνο μετρούσε 300 μάγειρες και 2.290 καλοφαγάδες. Σήμερα αριθμεί 1..439 μάγειρες, δεκαπλάσιους εγγεγραμμένους καλοφαγάδες (22.703) στους οποίους έχουν προταθεί 15.642 πιάτα, ενώ για χάρη τους μαδήθηκαν 3.210 κοτόπουλα!

1/3
Μιχάλης Γκόντας
Cookisto
Cookisto

Διαβάστε ακόμη: Πόσο κοστίζει μία startup;

Πολύ πριν την δημιουργία του, η ομάδα του Cookisto ήξερε ότι η ιδέα είναι εφαρμόσιμη σε όλον τον κόσμο, και καθώς έβλεπαν μακριά -αλλά και τους πιθανούς αντιγραφείς να καραδοκούν-, όταν αισθάνθηκαν ότι πατάνε γερά στα πόδια τους στην Αθήνα, πήραν την απόφαση να ανοίξουν τα φτερά τους και στις αγορές του εξωτερικού, κάνοντας την αρχή τις επόμενες ημέρες από το Λονδίνο.

Στη βρετανική πρωτεύουσα έχει εγκατασταθεί αυτό το διάστημα και ο Μιχάλης Γκόντας, Διευθύνων Σύμβουλος της Cookisto, ο οποίος δίνει αγώνα δρόμου να προλάβει τους ανταγωνιστές του από Γαλλία, ΗΠΑ και Ολλανδία, που επίσης επιδιώκουν επέκταση στο Λονδίνο. Έχοντας διαβάσει για χάρη τους στον Independent, ξεκινάμε τη συζήτηση μας με το ποιες είναι οι διαφορές που θα έχει το cookisto.co.uk από το αθηναϊκό αδελφάκι του.

«Σε σχέση με την Αθήνα έχουν αλλάξει πολλά, τόσο σε ό,τι αφορά το φαγητό όσο και στο marketing. Κατ’ αρχάς στο Λονδίνο υπάρχουν πάρα πολλοί επαγγελματίες μάγειρες, τους οποίους τους ενδιαφέρει πάρα πολύ αυτό που ξεκινήσαμε. Από την άλλη υπάρχουν εξαιτίας του πολυπολιτισμικού χαρακτήρα της πόλης διάφορες κουζίνες, από ινδικές και κινέζικες ως αφρικανικές και της Ελληνίδας μαμάς, όταν στην Ελλάδα κάνουμε λόγο κυρίως για το τελευταίο. Αυτήν την ποικιλία στις κουζίνες θα προσπαθήσουμε να την αναδείξουμε. Διαφορά θα υπάρχει και στις τιμές (σ.σ. στο Λονδίνο θα είναι σχεδόν διπλάσιες), κάτι που οφείλεται στο ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με πιο επαγγελματίες μάγειρες, αλλά και στο κόστος ζωής στο Λονδίνο. Όπως και να έχει, και στις δύο πόλεις οι τιμές είναι ιδιαίτερα προσιτές».

Όσο και να φαντάζει τεράστιο βήμα το να ξεκινήσεις σε μία μητρόπολη με πληθυσμό τετραπλάσιο από αυτόν της Αθήνας, η επιλογή του Λονδίνου δεν έγινε τυχαία, και όπως λέει και ο Μιχάλης, όλα δείχνουν πριν ακόμη ξεκινήσουν ότι ήταν η σωστή επιλογή. Πέρα από την προσπάθεια να προλάβουν ανταγωνιστές, το Λονδίνο διαθέτει μία τεράστια κοινότητα από foodies, οι οποίοι ψάχνουν να αυτοργανωθούν μέσα από κοινωνικές εκδηλώσεις. Αναπόφευκτο ήταν να ρωτήσουμε το πως υποδέχθηκαν μια πρόταση που έχει ξεκινήσει από την Ελλάδα.

«Τους άρεσε πολύ. Επειδή ανήκουμε σαν ιδέα στο κίνημα της συνεργατικής κατανάλωσης οι άνθρωποι που έχουν σχέση με τον χώρο εκτιμούν πάρα πολύ ότι αυτό ξεκίνησε από μια χώρα που δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση. Αλλά δεν είναι μόνο αυτοί. Η ιδέα, το ότι είμαστε στην ηλικία που είμαστε (σ.σ. ο Μιχάλης είναι 26 χρονών και αντίστοιχες είναι οι ηλικίες των έξι παιδιών που απαρτίζουν την ομάδα του Cookisto) και ότι είμαστε από την Ελλάδα της ύφεσης ήταν κάτι που βρήκε θετική αποδοχή και αγκαλιάστηκε, τόσο από τους επενδυτές όσο και από τα μεγάλα media του Λονδίνου. Εμείς απλώς κρατάμε αυτό το συν, αλλά ξέρουμε ότι χωρίς όραμα και πολύ δουλειά δεν θα μπορέσει να φτάσει η Cookisto εκεί που ονειρευόμαστε».

Διαβάστε ακόμη: H tradeNOW πάει Silicon Valley

Η πρώτη γεύση που ο ίδιος έχει πάρει μέσα σε αυτό το λίγο διάστημα που στήνει την πλατφόρμα στην Αγγλία είναι ιδιαίτερα γλυκιά. Πριν ακόμη βγουν στον αέρα έχουν 6.500 καλοφαγάδες να επιλέξουν από τις προτάσεις των 400 μαγείρων που περιμένουν να πέσει η καρό σημαία για να βάλουν μπροστά την τέχνη τους.

Όπως μας εξηγεί ο Μιχάλης δεν πρόκειται να γίνουν επίσημα εγκαίνια στο «μαγαζί», καθώς προτιμούν τη συνταγή της Αθήνας όπου με αργά και σταθερά βήματα θα προχωρούν και θα επιλύουν πιθανά προβλήματα που θα προκύπτουν. Όπως αντίστοιχα αντιστέκονται στις σειρήνες από όλον τον κόσμο που ζητούν να προστεθούν νέες εθνικές καταλήξεις στο site του cookisto.

«Έχουμε δεχθεί προτάσεις από Ινδία έως Αργεντινή, για να αναφέρω τις πιο μακρινές, όμως θεωρούμε ότιεπειδή η ομάδα είναι μικρή και βρισκόμαστε στα πρώτα μας βήματα, δεν θα πρέπει να λειτουργήσουμε επιθετικά. Μετά το καλοκαίρι που θα έχουμε σαφή εικόνα από την πορεία μας στο Λονδίνο, θα εξετάσουμε και τα επόμενα μας βήματα».

Διαβάστε ακόμη: Τα δέκα «δηλητήρια» των startups

Λίγο πριν τερματίσουμε τη συζήτηση μας στο Skype και ενώ μου έχει παραδεχθεί ότι δουλεύει στα όριά του και εμπύρετος για το λανσάρισμα της Cookisto στη βρετανική πρωτεύουσα, τον ρώτησα για την εμπειρία που έχει ο ίδιος προσωπικά βιώσει ως νεαρός επιχειρηματίας και αν έχει μετανιώσει που ενώ με το βιογραφικό του θα μπορούσε να έχει μια καλή θέση σε μία πολυεθνική, επέλεξε τον δύσκολο δρόμο.

«Αντιθέτως, θεωρώ πως είναι ό,τι καλύτερο έχω κάνει στην ζωή μου. Και αυτό ανεξαρτήτου αποτελέσματος. Μπορεί να χάνω έναν καλό μισθό που ίσως παίρνουν κάποιοι άλλοι φίλοι μου, αλλά από θέμα γνώσης και εμπειρίας, πιστέψτε με, επειδή το συζητώ μαζί τους, είμαι ο μόνος που κερδίζω τόσα πολλά σε σχέση με αυτόν που έχει πάρει τον σταθερό δρόμο της καριέρας.

Μιας και θεωρώ ότι το fortunegreece.com έχει σε ένα μεγάλο βαθμό και νεανικό κοινό, θα ήθελα να μεταφέρω την έως τώρα εμπειρία μου: Το να ξεκινήσεις μία δική σου δουλειά δεν είναι εύκολο, όμως εργάζεσαι για το πάθος σου και ταυτόχρονα μαθαίνεις τόσα πολλά πράγματα, τα οποία πρέπει να τα βλέπεις σαν επένδυση για τον εαυτό σου, σαν επένδυση στα μελλοντικά σου σχέδια. Κανείς δεν μπορεί να σου εγγυηθεί ότι θα γίνεις εκατομμυριούχος όταν ξεκινάς, αλλά εάν είσαι συνειδητοποιημένος δεν υπάρχει το “χάνω από μία τέτοια εμπειρία”. Υπάρχει “μαθαίνω, εξελίσσομαι και αυξάνω τις πιθανότητες επιτυχίας μου” συνεχώς».

Σχεδόν καρμικά με το που τελειώνω το κείμενο χτυπάει το καμπανάκι του email: «Δύο cookistas μαγειρεύουν κοντά σας». Μανιτάρια με πατάτες στον φούρνο από την Ζωή Κ ή καγιανάς από τη Νίτσα Α;

Διαβάστε ακόμη: Το Warply αλλάζει τους κανόνες του mobile marketing