Copernicus: Το θερμότερο έτος στην Ιστορία το 2023 – Ο φετινός Νοέμβριος ο πιο ζεστός στα χρονικά

Copernicus: Το θερμότερο έτος στην Ιστορία το 2023 – Ο φετινός Νοέμβριος ο πιο ζεστός στα χρονικά
epa09029588 Strollers walk in the government district at the banks of the river Spree during sunny weather in Berlin, Germany, 22 February 2021. People in Berlin took the sunny weather with spring like warm temperatures as an excuse to go outside during lockdown and to sit in the sun, to run or to stroll. EPA/CLEMENS BILAN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η θερμοκρασία θα συνεχίσει να αυξάνεται, το ίδιο και οι επιπτώσεις των καύσωνων και των ξηρασιών.

Η επιστημονική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κλίμα, Copernicus, ανακοίνωσε την Τετάρτη πως το 2023 θα είναι το θερμότερο έτος στην Ιστορία, με θερμοκρασία 1,46 βαθμών Κελσίου πάνω από το μέσο όρο της περιόδου 1850-1900.

Το ρεκόρ έρχεται την ώρα που οι κυβερνήσεις βρίσκονται σε μαραθώνιες διαπραγματεύσεις για το αν θα καταργήσουν, για πρώτη φορά, σταδιακά τη χρήση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου που εκπέμπουν CO2, την κύρια πηγή εκπομπών που προκαλούν την αύξηση της θερμοκρασίας, στη σύνοδο κορυφής COP28 στο Ντουμπάι.

Η θερμοκρασία για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου ήταν κατά 0,13°C υψηλότερη από τον μέσο όρο της ίδιας περιόδου του 2016, που επί του παρόντος είναι το θερμότερο ημερολογιακό έτος που έχει καταγραφεί, ανέφερε η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής του Copernicus (C3S).

Ο Νοέμβριος του 2023 ήταν ο θερμότερος Νοέμβριος που έχει καταγραφεί παγκοσμίως, με μέση θερμοκρασία επιφανειακού αέρα 14,22°C, 0,85°C πάνω από τον μέσο όρο του Νοεμβρίου 1991-2020 και 0,32°C πάνω από τον προηγούμενο θερμότερο Νοέμβριο, το 2020.

Φέτος «είχαμε πλέον έξι μήνες που έσπασαν ρεκόρ και δύο εποχές που έσπασαν ρεκόρ. Οι εξαιρετικές παγκόσμιες θερμοκρασίες του Νοεμβρίου, συμπεριλαμβανομένων δύο ημερών που ήταν θερμότερες από 2ºC πάνω από την προβιομηχανική εποχή, σημαίνουν ότι το 2023 είναι το θερμότερο έτος στην καταγεγραμμένη ιστορία», ανέφερε σε δήλωσή της η αναπληρώτρια διευθύντρια του C3S Σαμάνθα Μπέρτζες.

«Όσο οι συγκεντρώσεις των αερίων του θερμοκηπίου συνεχίζουν να αυξάνονται, δεν μπορούμε να περιμένουμε διαφορετικά αποτελέσματα από αυτά που είδαμε φέτος. Η θερμοκρασία θα συνεχίσει να αυξάνεται, το ίδιο και οι επιπτώσεις των καύσωνων και των ξηρασιών. Η επίτευξη του καθαρού μηδενός το συντομότερο δυνατό είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να διαχειριστούμε τους κλιματικούς μας κινδύνους», πρόσθεσε ο διευθυντής του C3S, Κάρλο Μπουόντεμπο.

Το Reuters αναφέρει πως οι προσπάθειες υστερούν για την επίτευξη του στόχου της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015 για τη συγκράτηση της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, πέραν των οποίων οι επιστήμονες προειδοποιούν για σοβαρές επιπτώσεις στις καιρικές συνθήκες, την υγεία και τη γεωργία.

Η ΕΕ έχει από τις πιο φιλόδοξες πολιτικές για την κλιματική αλλαγή από κάθε άλλη μεγάλη οικονομία, έχοντας ψηφίσει νόμους για την επίτευξη του στόχου της για το 2030 να μειώσει τις καθαρές εκπομπές κατά 55% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, ο οποίος, σύμφωνα με αναλυτές, είναι ο ελάχιστος απαιτούμενος για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com