Cosmos Aluminium: Το ελληνικό αλουμίνιο που «ταξιδεύει» σε 20 χώρες

Cosmos Aluminium: Το ελληνικό αλουμίνιο που «ταξιδεύει» σε 20 χώρες

Ο Θεοδώρος Καντώνιας μιλά για τη διάκριση από την ΕΥ, την εξωστρέφεια και τη νέα γραμμή παραγωγής που θα εκτοξεύσει το τζίρο.

Ήταν το καλοκαίρι του 2007 όταν η οικογένεια Καντώνια πήρε την απόφαση να μπει δυναμικά στον κλάδο του αλουμινίου, ιδρύοντας την Cosmos Aluminium, καθώς διέκρινε το κενό που υπήρχε στην παγκόσμια αγορά για ποιοτικές υπηρεσίες. Αν και βρέθηκε αντιμέτωπη σε σύντομο χρονικό διάστημα με την οικονομική κρίση, κατάφερε να αναπτυχθεί, ενισχύοντας τα οικονομικά της μεγέθη.

Σήμερα τα προϊόντα της εξάγονται σε 20 χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής και ο στόχος είναι να τοποθετηθούν σταδιακά σε Ηνωμένες Πολιτείες και Βόρεια Αφρική, κίνηση που θα υποβοηθηθεί και από την επένδυση ύψους 13εκ. ευρώ που μόλις ολοκληρώθηκε. Η νέα γραμμή παραγωγής εκτιμάται ότι θα δώσει τη δυνατότητα στην εταιρεία να αυξήσει το τζίρο της από 80εκ. ευρώ το 2017, σε 100εκ. ευρώ το 2018, αγγίζοντας τα 130εκ. ευρώ σε βάθος τριετίας.

Πρόσφατα η διοίκηση της CosmosAluminium διακρίθηκε στον διαγωνισμό της ΕΥ Έλληνας κατακτώντας τον τίτλο «Επιχειρηματίας της Χρονιάς» για το 2017, διάκριση που όπως λέει στο fortunegreece.com ο Διευθύνων Σύμβουλος της Cosmos Aluminium A.E, Θοδωρής Καντώνιας, αποτελεί την επιβράβευση της προσπάθειας που καταβάλουν τα τελευταία δέκα χρόνια, αλλά και μια επιβεβαίωση ότι κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση.

«Θεωρώ ότι οι λόγοι που βραβευτήκαμε είναι, μεταξύ άλλων, το μοντέλο διοίκησης που εφαρμόζουμε, ο εξαγωγικός μας χαρακτήρας που αγγίζει το 99,7% και η ταχύτητα ανάπτυξης της εταιρίας μας όπου από τα θεμέλια το 2007, καταφέραμε το 2017 να κάνουμε ένα τζίρο της τάξης των 80εκ.» λέει χαρακτηριστικά.

Η οικογένεια Καντώνια της Cosmos Aluminium «Επιχειρηματίας της χρονιάς» 2017 (Από αριστερά Ιωάννης Καντώνιας, Θεόδωρος Καντώνιας και με το βραβείο ο Ξενοφών Καντώνιας).
Η οικογένεια Καντώνια της Cosmos Aluminium «Επιχειρηματίας της χρονιάς» 2017 (Από αριστερά Ιωάννης Καντώνιας, Θεόδωρος Καντώνιας και με το βραβείο ο Ξενοφών Καντώνιας).
Η οικογένεια Καντώνια της Cosmos Aluminium «Επιχειρηματίας της χρονιάς» 2017 (Από αριστερά Ιωάννης Καντώνιας, Θεόδωρος Καντώνιας και με το βραβείο ο Ξενοφών Καντώνιας).

Πιστοί στο δεκαετές business plan που είχαν σχεδιάσει, παρά τις παγκόσμιες οικονομικές «αναταράξεις» και τη δυστοκία στην εγχώρια αγορά, ελάχιστα απέκλιναν από τους αρχικούς τους στόχους, καθώς, όπως υπογραμμίζει ο κ. Καντώνιας, ήταν διαρκώς σε εγρήγορση και παρακολουθούσαν στενά τις εξελίξεις στον κλάδο, προκειμένου να μπορέσουν να προσαρμοστούν γρήγορα στα νέα δεδομένα και να αντιδράσουν , επαναφέροντας τη εταιρία προς την σωστή κατεύθυνση.

«Το μεγαλύτερο μάθημα για μένα είναι ότι το κάθε εμπόδιο που συναντάς μπροστά σου μπορεί να αποτελέσει μια τεράστια ευκαιρία. Όταν ξεκινούσαμε πριν από δέκα χρόνια, υπολογίζαμε ένα κομμάτι των πωλήσεων μας να απευθυνθεί και στην ελληνική αγορά. Ωστόσο, η κρίση μας οδήγησε να στραφούμε εξολοκλήρου στις εξαγωγές, κάτι που μας βοήθησε να ισχυροποιήσουμε τη ρευστότητα της εταιρίας μας και να αντιμετωπίσουμε τα capital controls με τεράστια ευκολία».

Κρίνοντας από την προσωπική του εμπειρία η συμβουλή που δίνει στους νέους επιχειρηματίες είναι να στραφούν στις εξαγωγές, δεδομένου ότι υπάρχει μια τεράστια αγορά εκεί έξω που μπορεί εύκολα να απορροφήσει τα προϊόντα τους, αρκεί να το δούνε ως επένδυση και όχι ως μια βραχυπρόθεσμη ευκαιρία. «Να δείξουν σταθερότητα ως προς την ποιότητα και τις υπηρεσίες τους, αξιοπιστία και ειλικρίνεια. Γιατί η εξωστρέφεια, όσο εύκολα μπορεί να σε απογειώσει, άλλο τόσο εύκολα μπορεί να σε τιμωρήσει».

Πάνω από 500χιλ. ευρώ ετησίως δαπανούνται σε R&D και τεχνολογικό εξοπλισμό, μολονότι η φύση και το αντικείμενο της εταιρίας δεν της επιτρέπουν να διαθέτει ειδικό τμήμα έρευνας και τεχνολογίας με τον αυστηρό όρο που έχουν άλλες. «Εφαρμογές, τεχνοτροπίες και καινοτομίες με σκοπό την αύξηση της παραγωγικότητας και την βελτίωση των προϊόντων μας, παρουσιάζονται καθημερινά από το έμπειρο προσωπικό μας σε βαθμό τέτοιο που πολλοί προμηθευτές μηχανημάτων τις διαθέτουν πλέον στον εξοπλισμό τους και πολλοί ανταγωνιστές μας μιμούνται» τονίζει .

Αντιπροσωπεύει πάνω από 30% των ελληνικών εξαγωγών προφίλ αλουμινίου

Στην Cosmos Aluminium απασχολούνται 140 άτομα και μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να φτάσουν τα 150, όπως προέβλεπε και ο αρχικός σχεδιασμός της νέας επένδυσης.

«Πρόκειται για μία επένδυση που θα ισχυροποιήσει περεταίρω τη θέση μας στην Ευρωπαϊκή αγορά αλουμινίου καθότι, η εταιρία μας απευθύνεται στην παγκόσμια αγορά, όπου έχει χτίσει ένα ισχυρό brand name. Το 2017 περισσότερο από 30% των Ελληνικών εξαγωγών προφίλ αλουμινίου οφείλεται στην εταιρία μας και για το 2018 το ποσοστό αυτό παρουσιάζει αυξητικές τάσεις».

Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της εταιρείας έπαιξε και το γεγονός ότι φρόντισε να διευρύνει το χαρτοφυλάκιό της, διακρίνοντας εγκαίρως το ρίσκο του να απευθύνεσαι σε έναν και μόνο κλάδο, όπως αυτός των κατασκευών, που υπέστη το μεγαλύτερο πλήγμα. Η διοίκηση θωράκισε την εταιρία εστιάζοντας παράλληλα στη βιομηχανία, τα ναυπηγεία και τις ειδικές εφαρμογές.

«Με θέληση και επιμονή, καταφέραμε να θεωρούμαστε στις δύο – τρείς πιο σύγχρονες και τεχνικά καταρτισμένες εταιρίες της Ευρώπης σε βαθμό που να μας επισκέπτονται για εκπαίδευση από Πανεπιστήμια και εταιρίες των λεγόμενων τεχνολογικά προηγμένων Δυτικών χωρών».

Σχολιάζοντας τη γενικότερη κατάσταση στον ελληνικό επιχειρείν, ο Θοδωρής Καντώνιας συντάσσεται με την πλειοψηφία των επιχειρηματιών που θεωρεί ως το μεγαλύτερο «αγκάθι», το διαρκώς μεταβαλλόμενο νομοθετικό περιβάλλον. «Το φορολογικό, το εργασιακό, αλλά και το λειτουργικό πλαίσιο των επιχειρήσεων, μεταβάλλονται κάθε φορά που αλλάζουν τα πρόσωπα στα υπουργεία ή και συχνότερα. Αυτό δημιουργεί ένα ασταθές περιβάλλον στο οποίο δεν μπορείς να κάνεις στρατηγικό σχεδιασμό για την επιχείρηση σου, διότι μέχρι να αποδώσει η όποια στρατηγική, αλλάζει η νομοθεσία και μετατρέπει σε ασύμφορη τη συνέχισή της».

Προσθέτει πως οι συχνές αλλαγές ,χωρίς ξεκάθαρη κατεύθυνση, δημιουργούν αρκετές στρεβλώσεις στην αγορά, επιτρέποντας στους μη συνεπείς να επιβιώνουν. «Το αποτέλεσμα είναι ότι αυτές οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζονται ως «ένοχες» μέχρις αποδείξεως του εναντίον, με συνέπεια να σπαταλούνται χρόνος και χρήμα για θέματα δευτερευούσης σημασίας και όχι για την ουσιαστική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την ανάπτυξής τους».

Καταλήγει λέγοντας ότι τα υψηλά επίπεδα φορολογίας σήμερα στη χώρα μας, σε συνδυασμό με την εκάστοτε γραφειοκρατία, αδιαφορία και διπλοφορολόγηση, καθιστούν από υποαποδοτική έως ασύμφορη την οποιαδήποτε επενδυτική πρωτοβουλία.

Ιnfo Box

Με όπλα την επιμονή, τη χρήση της τεχνολογίας και την αδιαπραγμάτευτη έμφαση στην ποιότητα και την πελατοκεντρική προσέγγιση, η Cosmos Aluminium, στα δέκα χρόνια λειτουργίας της, έχει φθάσει τα 78 εκατ. ευρώ τζίρο, ενώ έχει προβεί σε συνολικές επενδύσεις σχεδόν 50 εκατ. ευρώ. Διαθέτει ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο στη Λάρισα, το οποίο έχει γίνει σημείο αναφοράς στον κλάδο, ενώ τα προϊόντα της έχουν χρησιμοποιηθεί από μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού στην αυτοκινητοβιομηχανία, στη ναυπηγική και στις κατασκευές μηχανολογικού εξοπλισμού και αυτοματισμών. H εταιρεία είναι κατά 99,7% εξαγωγική και τα προϊόντα της ταξιδεύουν σε 20 χώρες στην Ευρώπη, αλλά και στο Ισραήλ.