Αυτοί είναι οι Έλληνες επιχειρηματίες της χρονιάς για το 2017

Αυτοί είναι οι Έλληνες επιχειρηματίες της χρονιάς για το 2017

Νικητές του διαγωνισμού της EY οι Ξενοφών, Ιωάννης και Θεόδωρος Καντώνιας της Cosmos Aluminium ΑΕ.

Οι κ.κ. Ξενοφών Καντώνιας, Πρόεδρος, Cosmos Aluminium AE, Ιωάννης Καντώνιας, Αντιπρόεδρος, Cosmos Aluminium AE, Θεόδωρος Καντώνιας, Διευθύνων Σύμβουλος, Cosmos Aluminium AE νίκησαν στον διαγωνισμό της ΕΥ Έλληνας «Επιχειρηματίας της Χρονιάς» 2017.

Στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε εχθές στο Μέγαρο Μουσικής, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού, θεσμικού και ακαδημαϊκού χώρου της Ελλάδας έδωσαν το παρών, τιμώντας την ελληνική επιχειρηματική αριστεία και τη συμβολή της στην οικονομία της χώρας μας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύθηκαν, επίσης, οι νικητές των επιμέρους κατηγοριών, μετά από απόφαση της εννεαμελούς κριτικής επιτροπής, υπό την προεδρία του κ. Σπύρου Θεοδωρόπουλου, Διευθύνοντος Συμβούλου της Chipita AE και νικητή του διαγωνισμού Έλληνας «Επιχειρηματίας της Χρονιάς» 2011.

Οι νικητές των επιμέρους κατηγοριών είναι:

– Ο κ. Χρήστος Κριμίζης-Τσατσούλης, Διευθύνων Σύμβουλος, Alchimica ΑΕ, ο οποίος έλαβε το βραβείο «Αυτοδημιούργητος Επιχειρηματίας».

– Οι κ.κ. Ξενοφών Καντώνιας, Πρόεδρος, Cosmos Aluminium AE, Ιωάννης Καντώνιας, Αντιπρόεδρος, Cosmos Aluminium AE, Θεόδωρος Καντώνιας, Διευθύνων Σύμβουλος, Cosmos Aluminium AE, που έλαβαν το βραβείο «Διεθνώς Αναπτυσσόμενος Επιχειρηματίας».

– Η κα Καλλιόπη Ροδοπούλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος, Εκπαιδευτικός Όμιλος ΑΚΜΗ (ΙΕΚ ΑΚΜΗ, Μητροπολιτικό Κολλέγιο), η οποία έλαβε το βραβείο «Δυναμικά Αναπτυσσόμενος Επιχειρηματίας».

– Ο κ. Δημήτριος Λακασάς, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, N. ΛΑΚΑΣΑΣ – Π. ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΑΕ (με διακριτικό τίτλο: OLYMPIA ELECTRONICS AE), που έλαβε το βραβείο «Καινοτόμος Επιχειρηματίας».

Από δεξιά_Χρήστος Κριμίζης-Τσατσούλης, Alchimica_Δημήτριος Λακασάς, Olympia Electronics_Καλλιόπη Ροδοπούλου, Εκπαιδευτικός Όμιλος ΙΕΚ ΑΚΜΗ_Ξενοφών Καντώνιας,Ιωάννης,Θεόδωρος Καντώνιας, Cosmos Aluminium.
Από δεξιά_Χρήστος Κριμίζης-Τσατσούλης, Alchimica_Δημήτριος Λακασάς, Olympia Electronics_Καλλιόπη Ροδοπούλου, Εκπαιδευτικός Όμιλος ΙΕΚ ΑΚΜΗ_Ξενοφών Καντώνιας,Ιωάννης,Θεόδωρος Καντώνιας, Cosmos Aluminium.
Από δεξιά_Χρήστος Κριμίζης-Τσατσούλης, Alchimica_Δημήτριος Λακασάς, Olympia Electronics_Καλλιόπη Ροδοπούλου, Εκπαιδευτικός Όμιλος ΙΕΚ ΑΚΜΗ_Ξενοφών Καντώνιας,Ιωάννης,Θεόδωρος Καντώνιας, Cosmos Aluminium.

Οι νικητές του διαγωνισμού Έλληνας «Επιχειρηματίας της Χρονιάς» 2017, κ.κ. Ξενοφών, Ιωάννης και Θεόδωρος Καντώνιας, παραλαμβάνοντας το βραβείο τους, δήλωσαν: «Είναι μεγάλη τιμή να εκπροσωπείς τη χώρα σου. Πιστεύουμε ότι εκεί θα μπορέσουμε να δείξουμε και στους άλλους επιχειρηματίες ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο η χώρα της μιζέριας και της γκρίνιας, είναι μια χώρα με τρομερή δυναμική, με επιχειρήσεις αξιόλογες, αξιόπιστες, που μπορούν να κάνουν τη διαφορά».

Ο Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής, κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος αφού ευχαρίστησε την ΕΥ για την άρτια διοργάνωση του διαγωνισμού, τόνισε: «Νιώθουμε πραγματικά αδύναμοι να προβάλουμε αυτά τα παραδείγματα στην κοινωνία μας. Να τους πούμε, κοιτάξτε, υπάρχουν κι άλλοι δρόμοι στη ζωή, πιο δημιουργικοί, πιο όμορφοι και πιο κουραστικοί. Μην ακούτε τη λαϊκίστικη και μηδενιστική άποψη ότι όλα γύρω μας είναι σάπια. Δεν είναι. Υπάρχουν υγιείς δυνάμεις που παλεύουν, που δημιουργούν, που αγωνίζονται, που εξάγουν, που πληρώνουν φόρους, που διέπονται από αρχές και αξίες».

Σύντομα βιογραφικά σημειώματα των βραβευθέντων

«Αυτοδημιούργητος Επιχειρηματίας»
Χρήστος Κριμίζης-Τσατσούλης
Διευθύνων Σύμβουλος της Alchimica Α.Ε.

Ο νικητής της κατηγορίας «Αυτοδημιούργητος Επιχειρηματίας» είχε το μικρόβιο της βιομηχανίας και της παραγωγής από παιδί. Τον ενοχλούσε που στην Ελλάδα δεν υπήρχε βιομηχανική συνείδηση και σημαντική παραγωγή. Όνειρό του ήταν να δείξει ότι η Ελλάδα παράγει και εξάγει.

Σπούδασε Χημικός-Μηχανικός στην Ιταλία και συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στην Οικονομική Σχολή του Λονδίνου. Σύντομα, συνειδητοποίησε ότι του είναι δύσκολο να βρει εργασία που να τον ενδιαφέρει και να τον εκφράζει. Με αφορμή την πετρελαϊκή κρίση, ξεκινά τη δική του επιχείρηση, κατασκευάζοντας ένα μικρό διυλιστήριο για ανακύκλωση χρησιμοποιημένων πετρελαϊκών διαλυτών.

Η ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας συνεχίζεται. Η επόμενη προσπάθειά του βασίστηκε στη δημιουργία πρωτοποριακού υλικού θερμομόνωσης-στεγάνωσης και προστασίας. Έτσι, γεννήθηκε το Hyperdesmo®, που σύντομα καθιερώθηκε και δημιούργησε σχολή στον κλάδο του στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως.

Η πορεία δεν υπήρξε εύκολη. Ήταν ένας καθημερινός αγώνας, αλλά ο ίδιος πιστεύει ότι «αν όλα σου πάνε πολύ εύκολα στην αρχή της σταδιοδρομίας σου, θα αποτύχεις μέσα στην επιτυχία σου».

Σήμερα, η Alchimica™ μετρά πάνω από 35 χρόνια στην παραγωγή εξειδικευμένων χημικών και πρώτων υλών. Με τρεις μονάδες παραγωγής στην Ελλάδα, δύο θυγατρικές σε Τουρκία και Αγγλία, 170 άτομα προσωπικό, και ενεργό δίκτυο πωλήσεων που εκτείνεται σε πάνω από 100 χώρες παγκοσμίως, η εταιρεία εξάγει περισσότερα από τα τρία τέταρτα του τζίρου της.

Με άξονα το μέλλον της βιομηχανίας των κατασκευών, η Alchimica™ έχει ήδη αναπτύξει καινοτόμα και φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα, τη νέα σειρά Aquasmart®, ενώ, παράλληλα, επενδύει και στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι έχει γράψει βιβλίο, με θέμα «Η μητέρα μας η βαρύτητα», στο οποίο εξηγεί το φαινόμενο της βαρύτητας μέσα από τη Θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν.

«Διεθνώς Αναπτυσσόμενος Επιχειρηματίας»
Ξενοφών Καντώνιας, Πρόεδρος της Cosmos Aluminium A.E.
Ιωάννης Καντώνιας, Αντιπρόεδρος της Cosmos Aluminium A.E.
Θεόδωρος Καντώνιας, Διευθύνων Σύμβουλος της Cosmos Aluminium A.E.

Οι νικητές της κατηγορίας «Διεθνώς Αναπτυσσόμενος Επιχειρηματίας», πατέρας και δύο γιοι, γεννήθηκαν και ζουν στη Λάρισα. Μεγάλωσαν σε επιχειρηματικό περιβάλλον. Ο πατέρας διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος των οικογενειακών εταιρειών Βιοκαρπέτ και Exalco για πάνω από 40 χρόνια, και εκεί ξεκίνησαν οι δύο γιοι του την επαγγελματική τους πορεία.

Το 2006, αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τον όμιλο και να δημιουργήσουν μαζί μια νέα επιχειρηματική προσπάθεια. Διακρίνοντας την ανάγκη της παγκόσμιας αγοράς αλουμινίου για ποιοτικές υπηρεσίες, ξεκίνησαν την παραγωγή προφίλ αλουμινίου το 2008, στο ξεκίνημα μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers. Θυμούνται χαρακτηριστικά πως, όταν πήγαν στην πρώτη τους έκθεση στο εξωτερικό, τους κοιτούσαν και γελούσαν.

Ομολογούν πως φοβήθηκαν. Όμως, δεν το έβαλαν κάτω: πολέμησαν και κέρδισαν τη μάχη. Σε αντίθεση με τις περισσότερες εταιρείες του κλάδου τους στην Ελλάδα και τη Νότια Ευρώπη, εκείνοι αποφάσισαν να μην εστιάσουν μόνο στην οικοδομή, αλλά να απευθύνονται σε πολλούς κλάδους, ενώ, παράλληλα, επικεντρώθηκαν από την πρώτη ημέρα στις εξαγωγές, και όχι στην τοπική αγορά.

Με όπλα την επιμονή, τη χρήση της τεχνολογίας και την αδιαπραγμάτευτη έμφαση στην ποιότητα και την πελατοκεντρική προσέγγιση, η Cosmos Aluminium, στα δέκα χρόνια λειτουργίας της, έχει φθάσει τα 78 εκατ. ευρώ τζίρο, ενώ έχει προβεί σε συνολικές επενδύσεις σχεδόν 50 εκατ. ευρώ. Διαθέτει ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο στη Λάρισα, το οποίο έχει γίνει σημείο αναφοράς στον κλάδο, ενώ τα προϊόντα της έχουν χρησιμοποιηθεί από μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού στην αυτοκινητοβιομηχανία, στη ναυπηγική και στις κατασκευές μηχανολογικού εξοπλισμού και αυτοματισμών. H εταιρεία είναι κατά 99,7% εξαγωγική και τα προϊόντα της ταξιδεύουν σε 20 χώρες στην Ευρώπη, αλλά και στο Ισραήλ.

Αυτή τη στιγμή, ολοκληρώνεται μια πολύ σημαντική, νέα επένδυση για αύξηση της παραγωγικής δυνατότητας, με μια τρίτη γραμμή παραγωγής.

«Δυναμικά Αναπτυσσόμενος Επιχειρηματίας»
Καλλιόπη Ροδοπούλου
Διευθύνουσα Σύμβουλος του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΑΚΜΗ (ΙΕΚ ΑΚΜΗ, Μητροπολιτικό Κολλέγιο)

Αν και δε μεγάλωσε σε επιχειρηματικό περιβάλλον, η νικήτρια της κατηγορίας «Δυναμικά Αναπτυσσόμενος Επιχειρηματίας» εμπνεύστηκε από τον πατέρα της πως στη ζωή πρέπει κανείς να στέκεται στα πόδια του, να εμπιστεύεται τον εαυτό του και να δημιουργεί.

Σπούδασε ψυχολογία. Η πρώτη επιχειρηματική δραστηριότητά της υπήρξε ένας Παιδικός Σταθμός, το 1980. Όμως, η δυσκολία ανεύρεσης βρεφονηπιοκόμων έγινε η αφορμή για να ιδρύσει την πρώτη ιδιωτική Παιδαγωγική Σχολή στην Ελλάδα, το 1983.

Από τότε μέχρι σήμερα, δεν έχει σταματήσει να αναπτύσσει την γκάμα των ειδικοτήτων και επιστημών που παρέχει ο εκπαιδευτικός οργανισμός που δημιούργησε. Το Κολλέγιο απαρτίζεται πλέον από εννέα ακαδημαϊκές σχολές, που προσφέρουν συνολικά 52 προγράμματα σπουδών, ενώ έχει συνάψει σημαντικές συνεργασίες με τέσσερα βρετανικά πανεπιστήμια. Παράλληλα, το ΙΕΚ προσφέρει 86 κρατικά αναγνωρισμένες ειδικότητες, σε 12 τομείς σπουδών.

Έχει να επιδείξει πολλές πρωτιές, όπως την πρώτη ιδιωτική Πολυτεχνική Σχολή, το πρώτο και μοναδικό πρόγραμμα σπουδών Λογοθεραπείας, την πρώτη σχολή εκπαίδευσης τυφλών στην Ελλάδα (στη φυσικοθεραπεία και τη δημοσιογραφία), αλλά και πολλές άλλες, με πιο πρόσφατη την ίδρυση ιδιωτικής Ναυτικής Ακαδημίας.

Πολύ σημαντικός πυλώνας για την ανάπτυξη του Ομίλου αποτέλεσε η πρωτοπόρος κτιριακή υποδομή, η χρήση της τεχνολογίας και των πιο σύγχρονων εργαλείων, καθώς και η έμφαση και επένδυση στην επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων.

Σήμερα, ο Όμιλος ΙΕΚ ΑΚΜΗ-Μητροπολιτικό Κολλέγιο, κατέχει ηγετική θέση στην ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα, με σχεδόν 18.000 φοιτητές σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Κρήτη και Λάρισα.

Κοιτώντας μπροστά, ο διεθνής προσανατολισμός αποτελεί βασικό στρατηγικό στόχο. Ήδη, φέτος δέχτηκαν τους πρώτους σπουδαστές από το εξωτερικό, ενώ σχεδιάζουν να ιδρύσουν σχολές και εκτός Ελλάδας.

«Καινοτόμος Επιχειρηματίας»
Δημήτριος Λακασάς
Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της N. ΛΑΚΑΣΑΣ – Π. ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ Α.Ε. (με διακριτικό τίτλο: OLYMPIA ELECTRONICS A.E.)

Ο νικητής της κατηγορίας «Καινοτόμος Επιχειρηματίας» μεγάλωσε στην Πιερία, μέσα στην εταιρεία που δημιούργησαν ο πατέρας και ο συνέταιρός του. Η εταιρεία αρχικά βρισκόταν στο υπόγειο του σπιτιού του και ο ίδιος ήταν δίπλα, έπαιζε μπάλα στην αυλή και έζησε όλο το στήσιμο της επιχείρησης. Από 7 ετών, ένιωθε ότι παίρνει μέρος ακόμα και στις επιχειρηματικές αποφάσεις της εταιρείας παραγωγής ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας και πυρασφάλειας.

Σπούδασε Οικονομικά, Μarketing και Διοίκηση Επιχειρήσεων. Ξεκίνησε να εργάζεται στην επιχείρηση, αναλαμβάνοντας καθήκοντα Διευθυντή Marketing, με έμφαση στο κομμάτι των εξαγωγών. Μία από τις πιο σημαντικές επιτυχίες του, ήταν η στρατηγική συνεργασία με τον αμερικανικό κολοσσό Honeywell.

Το 2011, εν μέσω της κορύφωσης της ελληνικής κρίσης, ανέλαβε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος.

Η εταιρεία δεν έχει πάψει ποτέ να επενδύει στην καινοτομία. Είναι αξιοσημείωτο ότι το 10% του προσωπικού της απασχολείται στο τμήμα έρευνας και ανάπτυξης. Έχει οχτώ κατοχυρωμένες πατέντες (με πιο πρόσφατη αυτή στο φωτισμό ασφαλείας χωρίς τη χρήση επαναφορτιζόμενων μπαταριών) και κατοχυρωμένα βιομηχανικά σχέδια.

Σήμερα, η Olympia Electronics εξάγει τα προϊόντα της σε 72 χώρες, σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Μέση Ανατολή και Αφρική. Περίπου το 70% των πωλήσεων είναι εξαγωγές. Έχουν πραγματοποιήσει μεγάλα έργα σε Ελλάδα και εξωτερικό, όπως αεροδρόμια, εμπορικά κέντρα και ξενοδοχεία. Ενδεικτικά, αναφέρουμε: το μετρό της Αθήνας, τα έργα των Ολυμπιακών της Αθήνας το 2004, τη νομαρχία στη Βιέννη, το Expo Lisbon στην Πορτογαλία, την Αρχή Ηλεκτρισμού στο Ντουμπάι, τα αεροδρόμια της Στοκχόλμης και της Ντόχα.

Τα τελευταία δύο χρόνια, η εταιρεία έχει διεισδύσει δυναμικά και στην παραγωγή πιστοποιημένων από την LLOYDS ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας στην παγκόσμια αγορά της ναυτιλίας, κομμάτι στρατηγικής σημασίας και για τα επόμενα βήματά της.