Ο κορωνοϊός θα κοστίσει πολύ περισσότερο στις εταιρείες, σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις

Ο κορωνοϊός θα κοστίσει πολύ περισσότερο στις εταιρείες, σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις
epa08061501 An aerial photo made with a drone shows a Costco Warehouse store in Pleasant Prairie, Wisconsin, USA, 10 December 2019. Costco will report first-quarter earning on 12 December, with analysts expecting a showing of 1.71 US dollar per share. EPA/TANNEN MAURY Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι μετοχές της αλυσίδας αποθηκών έπεσαν κατά 3% την Παρασκευή, αφότου η εταιρεία ανέφερε δαπάνες 281 εκατομμυρίων δολαρίων που σχετίζονται με τον COVID-19, ιδίως για την απολύμανση των καταστημάτων της και την παροχή μπόνους στους υπαλλήλους της.

του Phil Wahba

Η Costco Wholesale υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους νικητές του κλάδου της λιανικής εν μέσω της κρίσης του COVID-19, αλλά αυτά τα κέρδη δεν έρχονται χωρίς… πόνο.

Οι μετοχές της αλυσίδας αποθηκών έπεσαν κατά 3% την Παρασκευή, αφότου η εταιρεία ανέφερε δαπάνες 281 εκατομμυρίων δολαρίων που σχετίζονται με τον COVID-19, ιδίως για την απολύμανση των καταστημάτων της και την παροχή μπόνους στους υπαλλήλους της. Το ποσό είναι σχεδόν τριπλάσιο από αυτό που είχε πει η Costco τον Ιούνιο ότι έπρεπε να αναμένουν οι επενδυτές.

«Φυσικά, τα 281 εκατομμύρια δολάρια είναι περισσότερα από τα 100 εκατομμύρια δολάρια, πολύ περισσότερα», δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής της Costco, Richard Galanti, σε τηλεδιάσκεψη με επενδυτές.

Τα έσοδα της Costco αυξήθηκαν κατά 12,4% στα 53,38 δισεκατομμύρια δολάρια το τρίμηνο που έληξε στις 30 Αυγούστου- πολύ περισσότερο απ’ ό,τι περίμενε η Wall Street. Η μεγάλη αύξηση των πωλήσεων προήλθε από έναν συνδυασμό αύξησης των πωλήσεων ηλεκτρονικού εμπορίου κατά 90,6% και αύξησης των δαπανών ανά επίσκεψη καταναλωτή σε κατάστημα, καθώς η εταιρεία είπε ότι οι επισκέψεις των αγοραστών είχαν διατηρηθεί σταθερές.

Μεγάλο μέρος αυτής της αύξησης δαπάνης ανά επίσκεψη προήλθε από την αγορά ακριβών προϊόντων.

«Καθώς οι άνθρωποι ξοδεύουν λιγότερα για ταξίδια, πτήσεις, ξενοδοχεία και φαγητό σε εστιατόρια, φαίνεται ότι ένα μέρος αυτής της δαπάνης έχει ανακατευθυνθεί σε κατηγορίες όπως γκαζόν και κήπος, έπιπλα και στρώματα, εξοπλισμό φυσικής άσκησης, ποδήλατα, οικιακά σκεύη, μαγειρικά σκεύη και τα λοιπά», είπε ο Galanti.

Δύο από τους μεγάλους αντιπάλους της Costco, η Kroger και η Amazon.com, δέχτηκαν έντονη κριτική για τη διακοπή της λεγόμενης «αμοιβής κινδύνου» για τους εργαζομένους τους. Αντίθετα, ο Galanti είπε ότι η συνεχιζόμενη επιτυχία της Costco εξαρτάται από τη διατήρηση της ασφάλειας των καταστημάτων και του προσωπικού, οπότε η εταιρεία θα επεκτείνει το premium 2 δολαρίων ανά ώρα στους μισθούς των εργαζομένων της για τουλάχιστον άλλες οκτώ εβδομάδες.