Crowdpolicy: Δήμοι και τοπική αυτοδιοίκηση στην αιχμή του ψηφιακού μετασχηματισμού

Crowdpolicy: Δήμοι και τοπική αυτοδιοίκηση στην αιχμή του ψηφιακού μετασχηματισμού
Από το Καστελόριζο έως τους Δελφούς και από το Ηράκλειο Κρήτης έως τη Βισαλτία Σερρών, προσβάσιμες τεχνολογίες για όλη τη χώρα.

O οργανισμός τεχνολογίας και καινοτομίας Crowdpolicy ιδρύθηκε το 2012 με όραμα την αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών για τη βελτίωση της ζωής μας και την ενδυνάμωση της κοινωνίας και της οικονομίας. Σκοπός της εταιρείας είναι η υλοποίηση και η εφαρμογή καινοτόμων ψηφιακών συστημάτων και διαδικασιών, που οδηγούν στην αλλαγή του παραδοσιακού τρόπου λειτουργίας των οργανισμών του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, με αποτέλεσμα να επιταχύνεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός με συμπεριληπτικό τρόπο για στελέχη, πελάτες, συνεργάτες και κοινωνία.

H Crowdpolicy δραστηριοποιείται σε τέσσερις χώρες και έχει διακριθεί τα τελευταία χρόνια σε μια σειρά έργων με διεθνές αντίκτυπο και σε συνεργασία με τους μεγαλύτερους οργανισμούς της χώρας μας. Συνεργάζεται με πάνω από 90 δήμους και περιφέρειες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 2015 έχει υλοποιήσει την ολοκληρωμένη σουίτα λύσεων Crowdapps και City On, οι οποίες περιλαμβάνουν πάνω από 28 εφαρμογές και λύσεις, που αφορούν τις πόλεις και την αντιμετώπιση μιας σειράς προκλήσεων και αναγκών.

Μέσα από αυτές τις δράσεις έχει αναπτύξει διεθνείς συνεργασίες με εταιρείες όπως η Visa, αλλά και με τράπεζες, με τον ΣΕΒ, τη Lidl Ελλάς και άλλους σημαντικούς φορείς, και έχει υποστηρίξει πάνω από 600 ομάδες προγραμματιστών – startups σε αντίστοιχες πρωτότυπες εφαρμογές.

2.5 εκατ. καθημερινές συναλλαγές πραγματοποιούνται μέσα από τα εργαλεία της σουίτας Crowdapps.

 

90 δήμοι χρησιμοποιούν τα εργαλεία της Crowdpolicy για να βελτιώσουν την επαφή τους με τους πολίτες.

 

40 και πλέον δράσεις ανοιχτής καινοτομίας Crowd Hackathons έδωσαν την ευκαιρία σε χιλιάδες developers να αναπτύξουν την τεχνολογία τους.

 

20 Χώρες της Ε.Ε. χρησιμοποιούν τις τεχνολογίες της Crowdpolicy στο πλαίσιο του project INFINITECH.

Παράλληλα, έχει υλοποιήσει την πρώτη πλατφόρμα AI Chatbot στην Ελλάδα (Botakis Project) που εφαρμόζεται σε μεγάλους οργανισμούς όπως ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, ΕΟΠΥΥ, ΕΥΔΑΠ, τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες, με εκατοντάδες χιλιάδες καθημερινές συναλλαγές. Επιπλέον, έχει εξασφαλίσει συνεργασίες με τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα της χώρας για τεχνητή νοημοσύνη (AI), με εξειδίκευση σε τεχνολογίες αιχμής machine learning, business analytics κ.ο.κ.

Για τις λύσεις και τις θεαματικές αλλαγές που έφερε στην καθημερινότητα των πολιτών η χρήση των εργαλείων της Crowdpolicy μίλησαν οκτώ δήμαρχοι, μια αντιδήμαρχος και ο περιφερειάρχης Κρήτης.

Εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μιλούν για τις καλές πρακτικές στο ψηφιακό μετασχηματισμό.

Ανδρέας Ευθυμίου, Δήμος Μοσχάτου – Ταύρου

«Τα ψηφιακά εργαλεία μπορούν να υποστηρίξουν στην πράξη την κοινωνία και το δήμο μας» σημείωσε ο Ανδρέας Ευθυμίου, Δήμαρχος Μοσχάτου – Ταύρου. Επίσης τόνισε την προτεραιότητα του Δήμου σε υποδομές έξυπνης πόλης στη λογική της ισότιμης πρόσβασης και της ανάπτυξης δεξιοτήτων χωρίς αποκλεισμούς. Ο Δήμος Μοσχάτου – Ταύρου «τρέχει» σημαντικές δράσεις με δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο σε 40 σημεία, πρωτοποριακές εφαρμογές του portal και υπηρεσίες εξυπηρέτησης. Επίσης, λειτουργεί ψηφιακή πλατφόρμα διαβούλευσης για την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών, αυτόματος ψηφιακός βοηθός με τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) για εξυπηρέτηση των πολιτών 24/7 και η εφαρμογή City On για πληροφόρηση και υποβολή αιτημάτων από το κινητό. Ο Δήμος Μοσχάτου – Ταύρου έχει διακριθεί πολλές φορές για την πρωτοπορία στις δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού (Μobile Excellence Awards, Διεθνής Διάκριση INNOVATION IN POLITICS κ.ά.).

Παναγιώτης Ταγκαλής, Δήμος Δελφών

«Σε έναν δήμο με τόσο σημαντικό ιστορικό και διεθνές αποτύπωμα, όπως ο Δήμος Δελφών, κύριος στόχος υπήρξε η ανάδειξη των δράσεων που υλοποιούνται, καθώς και η ενημέρωση των επισκεπτών. «Μέσα από την υλοποίηση του δικού μας ψηφιακού βοηθού για τον δήμο, καταφέραμε να τον καταστήσουμε πιο προσβάσιμο, τόσο για τους δημότες, όσο και για τους επισκέπτες» επισήμανε ο Παναγιώτης Ταγκαλής, Δήμαρχος Δελφών. Μέσα από τον αυτόματο ψηφιακό βοηθό – chatbot του Δήμου Δελφών, οι δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης για εξατομικευμένες πληροφορίες αξιοποιούνται, επιτρέποντας σε κάθε πολίτη να μπορεί να ενημερωθεί για ανακοινώσεις, τοπικά νέα, ωράρια αρχαιολογικών χώρων, για τις παρεχόμενες υπηρεσίες και τα σημεία ενδιαφέροντος. Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Δήμος διαθέτει επίσης ένα ολοκληρωμένο κέντρο ψηφιακών υπηρεσιών, καθώς και παρουσίαση κάθε δράσης και έργου στο διαδίκτυο με δυνατότητα σχολιασμού από τους πολίτες.

Από αριστερά προς τα δεξιά: Ανδρέας Ευθυμίου, Δήμος Μοσχάτου - Ταύρου και Παναγιώτης Ταγκαλής, Δήμος Δελφών
Από αριστερά προς τα δεξιά: Ανδρέας Ευθυμίου, Δήμος Μοσχάτου – Ταύρου και Παναγιώτης Ταγκαλής, Δήμος Δελφών

Χρήστος Παππούς, Δήμος Φυλής

Ο Δήμος Φυλής απέκτησε το δικό του mobile app (City On) μέσα από το οποίο οι πολίτες συμμετέχουν ενεργά και ενημερώνονται για ό,τι συμβαίνει στον Δήμο τους. Αυτή η ενέργεια ήρθε να συμπληρώσει δράσεις που είχαν ήδη ξεκινήσει, όπως η ψηφιακή καταχώριση προβλημάτων με γεωγραφική τοποθεσία και η συνολική αναβάθμιση των υποδομών μας. «Βασικό ζητούμενο είναι να επενδύσουμε στις υποδομές και στις ψηφιακές δεξιότητες, για τους πολίτες και τα στελέχη του δήμου, αξιοποιώντας με αποτελεσματικό τρόπο κάθε διαθέσιμο πόρο», δήλωσε ο Δήμαρχος Φυλής, Χρήστος Παππούς. Ο δήμος οργάνωσε προς αυτή την κατεύθυνση το ενημερωτικό εργαστήριο «City lab Φυλής» για την παρουσίαση των ψηφιακών δράσεων σε όλους τους δημότες και την προώθηση της ενεργής συμμετοχής και αξιοποίησης των υποδομών του δήμου.

Γιάννης Στεφανάκης, Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου

«Έχουμε υλοποιήσει σειρά δράσεων ψηφιακών υποδομών που δημιουργούν πλεονεκτήματα για τον τόπο μας, στηρίζουν την εξωστρέφεια και να αναπτύσσουν δεξιότητες για την τοπική κοινωνία και οικονομία. Το έχουμε ανάγκη να επενδύουμε στο μέλλον, και η πρόκληση είναι να τα κάνουμε όλα αυτά γνωστά» ανέφερε ο Γιάννης Στεφανάκης, Δήμαρχος στο Οροπέδιο Λασιθίου. Ο δήμος διαθέτει μια από τις πλέον σύγχρονες συλλογές ψηφιακών εργαλείων, όπως εφαρμογή για κινητά, διασύνδεση με viber για άμεση ενημέρωση, διαδικασία συμμετοχής με προτάσεις για κάθε δημότη και τον απόδημο Ελληνισμό, ενώ καινοτομία σε πανελλήνια κλίμακα αποτελεί η πιλοτική έκδοση της πλατφόρμας agrolasithi για την υποστήριξη διασύνδεσης τοπικών επιχειρήσεων αγροδιατροφής με τον Τουρισμό.

Από αριστερά προς τα δεξιά: Χρήστος Παππούς, Δήμος Φυλής και Γιάννης Στεφανάκης, Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου
Από αριστερά προς τα δεξιά: Χρήστος Παππούς, Δήμος Φυλής και Γιάννης Στεφανάκης, Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου

Μαρία Ανδρούτσου, Δήμος Αγίου Δημητρίου

«Οι νέες τεχνολογίες αποτελούν έναν πραγματικό σύμμαχο αλλαγής, δημοκρατίας και συμμετοχής για εμάς τους αυτοδιοικητικούς. Ιδιαίτερα όταν το ζητούμενο της καθημερινότητάς μας είναι η ουσιαστική επαφή και επικοινωνία με τους πολίτες. Τόσο σε προσωπικό επίπεδο, όσο και μέσω των υπηρεσιών του Δήμου» αναφέρει η Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου, Μαρία Ανδρούτσου. Πρόσφατα, ο δήμος εγκαινίασε τη νέα πλατφόρμα ψηφιακών υπηρεσιών του, όπου οι δημότες μπορούν να λάβουν εύκολα αιτήσεις και βεβαιώσεις online. Η ψηφιακή επικοινωνία με τους πολίτες δεν είναι κάτι νέο για τον δήμο, καθώς εδώ και χρόνια λειτουργεί την πλατφόρμα City Agenda, όπου μπορούν να στείλουν το αίτημα τους για οποιοδήποτε πρόβλημα της γειτονιάς. Συνδεδεμένη με την πλατφόρμα αυτή είναι και η εφαρμογή για smartphones CityOn. Όμως και στα θέματα του συμμετοχικού σχεδιασμού ο Δήμος Αγίου Δημητρίου λειτουργεί την ηλεκτρονική πλατφόρμα Διαβούλευσης. Οι Παγκόσμιοι Στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (ESG) μέσω της τεχνολογίας «εισβάλλουν» στην καθημερινότητα του δήμου, αφού στην ιστοσελίδα του γίνεται διαρκής καταγραφή κάθε δράσης σε πλήρη ευθυγράμμιση με τους στόχους ESG.

Ιωάννης Μαλανδράκης, Δήμος Πλατανιά

«Λόγω της ιδιαιτερότητας του δήμου, της έκτασής του αλλά και των πολλών παραγωγικών τομέων, οι ανάγκες που έπρεπε να καλυφθούν από την ψηφιακή μας παρουσία ήταν πολλές και διαφορετικές» δήλωσε ο Δήμαρχος Πλατανιά, Ιωάννης Μαλανδράκης. «Αυτό επιχειρούμε μέσα από τις ψηφιακές μας υποδομές του Δήμο». Ο Δήμος Πλατανιά αποτέλεσε τον πρώτο δήμο στην Ελλάδα με το δικό του Chatbot, παρέχοντας δυνατότητες ανοικτής διαβούλευσης, καθώς και «το δικό του gov.gr» για κάθε αίτημα που αφορά το Δήμο. «Επόμενο βήμα μας είναι η λειτουργική αξιοποίηση μιας πλατφόρμας που έχουμε ετοιμάσει για την προσφορά και ζήτηση εργασίας στον Τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα, αλλά και σε άλλους παραγωγικούς τομείς, καθώς και άλλη μια πλατφόρμα για την προώθηση των προϊόντων του πρωτογενή τομέα και τη δικτύωση παραγωγών και καταναλωτών, με στόχο την ταυτότητα της διατροφικής μας κληρονομιάς και την ενσωμάτωση της στο τουριστικό μας προϊόν. Επίσης ενσωματώνουμε και την υλοποίηση κάθε ψηφιακής παρέμβασης, με αποτελεσματικότητα».

Από αριστερά προς τα δεξιά: Μαρία Ανδρούτσου, Δήμος Αγίου Δημητρίου και Ιωάννης Μαλανδράκης, Δήμος Πλατανιά
Από αριστερά προς τα δεξιά: Μαρία Ανδρούτσου, Δήμος Αγίου Δημητρίου και Ιωάννης Μαλανδράκης, Δήμος Πλατανιά

Σταύρος Αρναουτάκης, Περιφέρεια Κρήτης

Τόσο το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων όσο και η γεωγραφική έκταση διευρύνεται για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κυρίως για τις Περιφέρειες. Οι ανάγκες αυξάνονται και οι λύσεις πρέπει να είναι άμεσες και απλές. «Τα μεγάλα έργα υποδομής αποτελούν αναμφίβολη προτεραιότητα για όλους μας. Το ίδιο, όμως, συμβαίνει και για τις καθημερινές και έξυπνες υπηρεσίες προς όφελος των πολιτών» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Αρναουτάκης, Περιφερειάρχης Κρήτης. Γι’ αυτό και το #OpenCrete, η πλατφόρμα ψηφιακών υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης, δίνει την ευκαιρία στους πολίτες του νησιού να προωθούν και να διαχειρίζονται τα αιτήματά τους ηλεκτρονικά, διασφαλίζοντας τη λογοδοσία και τη διαφάνεια σε κάθε έργο.

Μαρία Καναβάκη, Δήμος Ηρακλείου

«Σχεδιάζουμε δράσεις με τις οποίες θέλουμε να δημιουργήσουμε υποδομές για την τοπική οικονομία και την εξωστρέφεια, στην κατεύθυνση μιας έξυπνης και ανθεκτικής πόλης. Ενδεικτικά, η ψηφιακή κάρτα δημότη η οποία εφαρμόζεται πιλοτικά και αποτελεί μια νέα πρωτοβουλία για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας των πολιτών στις νέες υπηρεσίες του δήμου, την εύκολη ενημέρωση για προνόμια και παροχές, καθώς και την ανάδειξη προσφορών τοπικών επιχειρήσεων» επισήμανε η Μαρία Καναβάκη, Αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Ηρακλείου. Άλλες χρήσεις θα συνδέονται στο μέλλον με την προώθηση του αθλητισμού, του εθελοντισμού, και των πολιτιστικών δραστηριοτήτων, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές για την προώθηση της ένταξης, των καλών συνηθειών υγείας και την αποφυγή του κοινωνικού αποκλεισμού.

Από αριστερά προς δεξιά: Σταύρος Αρναουτάκης, Περιφέρεια Κρήτης και Μαρία Καναβάκη, Δήμος Ηρακλείου
Από αριστερά προς δεξιά: Σταύρος Αρναουτάκης, Περιφέρεια Κρήτης και Μαρία Καναβάκη, Δήμος Ηρακλείου

Ταξιάρχης Βέρρος, Δήμος Δυτικής Λέσβου

Στον Δήμο Δυτικής Λέσβου -και με πρώτο βήμα τη λειτουργία μιας ολοκληρωμένης ψηφιακής πλατφόρμας υπηρεσιών και ενημέρωσης- σχεδιάζονται και υλοποιούνται έργα που αναβαθμίζουν την καθημερινότητα και την ανθεκτικότητα της κοινωνίας. «Θέλουμε ο Δήμος μας να περιλαμβάνεται ανάμεσα στις έξυπνες και βιώσιμες πόλεις του μέλλοντος» είπε ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος. Στον Δήμο σύντομα θα μπουν σε εφαρμογή συστήματα τηλεματικής για την παρακολούθηση των απορριμματοφόρων και την πληρότητα των κάδων απορριμμάτων, ενώ παράλληλα λειτουργεί online πλατφόρμα ανοιχτής διαβούλευσης. Μια ακόμα επιβεβαίωση των προσπαθειών αποτελεί το φετινό αργυρό βραβείο για τον αυτόματο ψηφιακό του βοηθό – Chatbot στα Best Cities Awards.

Αντώνης Γκουντάρας, Δήμος Αγιάς

Στον Δήμο Αγιάς οι πολίτες τα τελευταία χρόνια απολαμβάνουν ψηφιακές υπηρεσίες που δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν αυτές που συναντά κανείς σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις. Άλλωστε, «αυτός ήταν εξαρχής και ο στόχος: να εμπιστευτούν οι πολίτες την τεχνολογία σαν ευκαιρία ανάπτυξης, να καταλάβουν πως ό,τι συμβαίνει τους αφορά», είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Αγιάς, Αντώνης Γκουντάρας. Στην Αγιά συμβαίνουν πολλά: ένα πλήρως σύγχρονο κέντρο ψηφιακών υπηρεσιών, δεκάδες σημεία ελεύθερης ασύρματης πρόσβασης στο ίντερνετ, αλλά και μια πλατφόρμα υποστήριξης της τοπικής οικονομίας και της εξεύρεσης ανθρώπινου δυναμικού στον πρωτογενή τομέα. Παρέχονται, όμως, κι άλλες ψηφιακές εφαρμογές συμμετοχικότητας για να αξιοποιούνται όλες οι προτάσεις πολιτών, τοπικών οργανώσεων και επιχειρήσεων. Στα άμεσα σχέδια του δήμου περιλαμβάνονται δράσεις υποστήριξης των τοπικών επιχειρήσεων μέσα από ψηφιακά εργαλεία προβολής και διάθεσης των τοπικών προϊόντων, καθώς και η διοργάνωση ψηφιακών εκθέσεων ώστε να επιτευχθεί η σύνδεση του Τουρισμού με την αγροδιατροφή και τα προϊόντα υψηλής αξίας του τόπου.

Από αριστερά προς δεξιά: Ταξιάρχης Βέρρος, Δήμος Δυτικής Λέσβου και Αντώνης Γκουντάρας, Δήμος Αγιάς
Από αριστερά προς δεξιά: Ταξιάρχης Βέρρος, Δήμος Δυτικής Λέσβου και Αντώνης Γκουντάρας, Δήμος Αγιάς

Καινοτομία

Η σουίτα CrowdApps της Crowdpolicy περιλαμβάνει 28 σύγχρονες λύσεις, οι βασικές εκ των οποίων είναι:

  • City portal – Service center: Προβολή του τόπου, ενημέρωση και γνώση από ένα σημείο.
  • City Works: Προβολή των έργων και των δράσεων και δημόσια αξιολόγηση.
  • City On mobile & Pass: Πρόσβαση σε υπηρεσίες, για τον δημότη, κάτοικο και επισκέπτη από το κινητό.
  • City On Stray: Για την προστασία των ζώων και τα αδέσποτα.
  • City On Shopping: Τοπικές ψηφιακές αγορές και προώθηση παραγωγής, προϊόντων και τοπικών επιχειρήσεων.
  • Chatbot botakis: Αυτόματος ψηφιακός βοηθός για κάθε θέμα της πόλης.
  • Govpay – Crowd procurement: Ηλεκτρονικές πληρωμές και εσωτερική οργάνωση υπηρεσιών του δήμου.
  • Crowd participation & Post-it: Συμμετοχική διακυβέρνηση και διαβούλευση.
  • Social wifi και wifi4eu: Υποδομές ελεύθερης ασύρματης πρόσβασης και ενοποίηση με υπηρεσίες έξυπνης πόλης.

*Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα και περιλαμβάνει τη λίστα με τις πιο Αξιοθαύμαστες Εταιρείες στην Ελλάδα.

**Φωτογραφίες Προσωπικό Αρχείο
***Οι φωτογραφίες της Μαρίας Ανδρούτσου και του Ανδρέα Ευθυμίου ειναι από τον Νίκο Μαλιάκο.