Crypto Twitter, mainstream media και ποιος πραγματικά αποκάλυψε την απάτη με την FTX

Crypto Twitter, mainstream media και ποιος πραγματικά αποκάλυψε την απάτη με την FTX
This illustration photo shows a smart phone screen displaying the logo of FTX, the crypto exchange platform, with a screen showing the FTX website in the background in Arlington, Virginia on February 10, 2022. - Sam Bankman-Fried donned a suit and tie this week, abandoning his preferred hoodie and dark T-shirt for a hearing before US Senators. The lawmakers had summoned the 29-year-old multi-billionaire on Wednesday to discuss the regulation of digital assets in his capacity as co-founder and CEO of the cryptocurrency exchange platform FTX (Photo by OLIVIER DOULIERY / AFP) Photo: AFP
Οι ίνφλουενσερ δεν έχουν «ξεπεράσει» τα πιο συμβατικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

του Jeff John Roberts

Η Taylor Lorenz της Washington Post ασχολήθηκε με τα κρυπτονομίσματα αυτή την εβδομάδα με ένα άρθρο με τίτλο «Οι ίνφλουενσερ ξεπερνούν τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης στην αποκάλυψη της απάτης με την FTX». Το άρθρο υποστηρίζει ότι οι «κουτσομπόληδες» και οι «ανεξάρτητοι λογαριασμοί» – ένα στοιχείο της δημοσιογραφίας της ποπ κουλτούρας εδώ και χρόνια – εισχωρούν επιτέλους στον κόσμο της επιχειρηματικής δημοσιογραφίας και διαμορφώνουν την κάλυψη για τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων.

Η Lorenz, η οποία απέκτησε φήμη καλύπτοντας ιστορίες για τις τάσεις των εφήβων και έχει μια τάση να μπαίνει στη συζήτηση «της ημερήσιας διάταξης», δεν γνωρίζει τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων, αλλά κάνει οξυδερκείς παρατηρήσεις. Σημειώνει ότι λογαριασμοί στο Twitter όπως το Autism Capital είχαν επιρροή στις αναφορές για την απάτη με την FTX και ότι bloggers όπως η Molly White και η Coffeezilla είχαν επισημάνει από νωρίς τις ψεύτικες υποσχέσεις του κόσμου των κρυπτονομισμάτων.

(Το Fortune έχει παρουσιάσει παρόμοιους λογαριασμούς όπως του FatManTerra). Ομοίως, επισημαίνει – σωστά – ότι εξέχοντες λογαριασμοί μέσων κοινωνικής δικτύωσης που καλύπτουν τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων, συμπεριλαμβανομένου του Autism Capital, έχουν αναφέρει επανειλημμένα ψευδείς πληροφορίες και στη συνέχεια απλώς τις διέγραψαν.

Με βάση όλα αυτά και με την παρατήρησή της ότι ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων δεν εμπιστεύεται την εξουσία ασχέτως προέλευσης, η Lorenz καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αυτές οι νεότερες μορφές δημοσιογραφίας έχουν επισκιάσει τα βαρετά mainstream μέσα στην κάλυψη της FTX και άλλων. Είναι ένας τολμηρός ισχυρισμός, αλλά είναι ακριβής; Στην πραγματικότητα, όχι.

Καταρχάς, το άρθρο της Lorenz περιέχει μερικές μεγάλες παρανοήσεις, όπως το να θεωρεί τον ασχολούμενο με κρυπτονομίσματα ίνφλουενσερ BitBoy ως μια από τις φιγούρες που ξεπερνούν τα παραδοσιακά μέσα, αλλά ξεχνάει να επισημάνει ότι είναι ένας διαβόητος «πλασιέ». Εν τω μεταξύ, η θέση της ότι λογαριασμοί όπως το Autism Capital και οι bloggers είναι ένα νέο φαινόμενο είναι αβάσιμη. Προσωπικότητες του Twitter όπως το Bitfinex’ed υπάρχουν εδώ και χρόνια και έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στη δημοσιογραφία του χώρου, ενώ ιστότοποι όπως το ZeroHedge αποτελούν μέρος των επιχειρηματικών μέσων για μια δεκαετία.

Ταυτόχρονα, η Lorenz παραβλέπει βολικά τον τρόπο με τον οποίο τα mainstream ειδησεογραφικά πρακτορεία έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο ξεσκέπασμα της FTX. Αυτό περιλαμβάνει το CoinDesk, το οποίο δεν είναι ένας «παραδοσιακός» ιστότοπος μέσων ενημέρωσης, αλλά λειτουργεί σαν να είναι, και διευθύνεται από έναν βετεράνο της Wall Street Journal και – το σημαντικότερο – ήταν η δημοσίευσή του που αποκάλυψε τον τοξικό ισολογισμό της Alameda που προκάλεσε την κατάρρευση της FTX. Εν τω μεταξύ, το Journal και το Bloomberg News, συμπεριλαμβανομένου του αρθρογράφου-σταρ Matt Levine, είναι εξίσου mainstream και έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην αποκάλυψη των πολλών μυστηρίων του Sam Bankman-Fried.

Το θέμα είναι ότι, σε αντίθεση με τα ισχυριζόμενα από τη Lorenz, οι ίνφλουενσερ δεν έχουν «ξεπεράσει» τα πιο συμβατικά ειδησεογραφικά πρακτορεία και, γενικότερα, δεν είναι ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος. Σίγουρα, νέες μορφές δημοσιογράφων σε νέες πλατφόρμες «ταράζουν» τις εκδόσεις παλαιού τύπου, αλλά πάντα συνέβαινε αυτό. Εν τω μεταξύ, διάσημα ονόματα των μέσων ενημέρωσης εξακολουθούν να παρέχουν κριτική κάλυψη που ενημερώνει όχι μόνο το μεγαλύτερο μέρος του κοινού αλλά και τους ίδιους τους ίνφλουενσερ. Όσο περισσότερα μέσα, τόσο το καλύτερο.

Πηγή: Fortune.com