Cryptoverse: H επανάσταση του tokenization αλλάζει μορφή στις αγορές

Cryptoverse: H επανάσταση του tokenization αλλάζει μορφή στις αγορές
Cryptocurrency, conceptual illustration. (Photo by VICTOR HABBICK VISIONS/SCIENCE P / VHB / Science Photo Library via AFP) Photo: AFP
Η τεχνολογία blockchain μεταβάλλει την οικονομία

Bitcoin; Είναι λίγο παλιό, υποστηρίζει μια επενδυτική ομάδα με στόχαστρο την αγορά κρυπτονομισμάτων. Στην «επόμενη στροφή», λένε, αυτό το οποίο θα έχει σημασία θα είναι το tokenization, δηλαδή η έκδοση token με βάση το blockchain που θα αντιπροσωπεύουν διαφόρων ειδών περιουσιακά στοιχεία: από ομόλογα έως μετοχές και ακίνητα

Μεγάλες χρηματοοικονομικές εταιρείες όπως το London Stock Exchange Group (LSEG.L), η WisdomTree και η Mirae Asset Securities είτε έχουν επενδύσει σε πλατφόρμες διαπραγμάτευσης συμβολαίων και επενδύσεων το περασμένο έτος είτε βρίσκονται σε συζητήσεις για την ανάπτυξή τους. Άλλοι, όπως η Franklin Templeton, η UBS Asset Management και η ABN Amro (ABNd.AS) έχουν λανσάρει ψηφιακές εκδόσεις περιουσιακών στοιχείων, όπως αμοιβαία κεφάλαια και πράσινα ομόλογα.

Σύμφωνα με δύο έρευνες που διενεργήθηκαν από την EY-Parthenon, πάνω από το ένα τρίτο των θεσμικών επενδυτών στις ΗΠΑ και σχεδόν τα δύο τρίτα των επενδυτών υψηλής καθαρής αξίας σχεδιάζουν να επενδύσουν σε περιουσιακά στοιχεία μέσω tokens φέτος το επόμενο έτος.

Ο λόγος; Σύμφωνα με τον Κόλιν Μπάτλερ, παγκόσμιο επικεφαλής θεσμικού κεφαλαίου στην εταιρεία blockchain Polygon Labs, υπάρχουν δυνατότητες εξοικονόμησης κόστους συναλλαγών.

«Αυτήν τη στιγμή διεξάγεται μια μάχη με μαχαίρια για το ποιος θα αποκομίσει μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς και κερδών… Επομένως αυτές οι ιδέες μείωσης του κόστους κερδίζουν συνεχώς έδαφος» είπε, προσθέτοντας ότι τα ιδρύματα είχαν περάσει χρόνια ερευνώντας το tokenization και τώρα αισθάνονται πιο άνετα να εμπλακούν σε διάφορα projects.

Οι υποστηρικτές λένε ότι το tokenization προσφέρει στην παραδοσιακή χρηματοδότηση πιο διαφανείς συναλλαγές, αυξημένη ρευστότητα, συν μειωμένο κόστος και χρόνους διακανονισμού, αυτοματοποιώντας τις διαδικασίες μέσω έξυπνων συμβάσεων – συμφωνίες που βασίζονται σε blockchain που διακανονίζονται αυτόματα.