Βίντεο: Με το «δάχτυλο στη σκανδάλη» η αστυνομία του Καναδά

Βίντεο: Με το «δάχτυλο στη σκανδάλη» η αστυνομία του Καναδά

Στη σύλληψη ενός άνδρα που φέρεται να παραβίασε την περίμετρο ασφαλείας γύρω από τον Καναδό πρωθυπουργό προχώρησαν οι άνδρες της ασφάλειάς του.

«Τεντωμένα» είναι τα νεύρα στον Καναδά μετά τη χθεσινή, πρωτοφανή για τα δεδομένα της χώρας, επίθεση ενός ενόπλου ισλαμιστή στο κοινοβούλιο της χώρας, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας 24χρονος δεκανέας του καναδικού στρατού, καθώς και ο ίδιος ο δράστης που σκοτώθηκε από πυρά της αστυνομίας.

Η καναδική αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη ενός άνδρα κοντά στο Μνημείο των Πεσόντων στην Οτάβα την ώρα που ο πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ και η σύζυγός του προσέρχονταν για να τιμήσουν το θύμα της επίθεσης, Νέιθαν Τσιρίλο, που πυροβολήθηκε από τον 32χρονο Μάικλ Τζόζεφ Χολ, ο οποίος είχε ασπαστεί το Ισλάμ και χρησιμοποιούσε το όνομαΜάικλ Ζεχάφ Μπιμπό.

Ο Χάρπερ και η σύζυγός του κατέθεταν στεφάνι στο Μνημείο όταν αστυνομικοί, φωνάζοντας και με προτεταμένα τα όπλα τους, περικύκλωσαν έναν άνδρα και τον διέταξαν να πέσει στο έδαφος.

Σύμφωνα με την αστυνομία της Οτάβα ο άνδρας αυτός «παραβίασε τη σκηνή του εγκλήματος». Δεν έχει διευκρινιστεί ποια ήταν τα κίνητρά του. «Πέρασε μέσα από την ταινία. Του είπαμε να μην το κάνει. Δεν μας άκουσε», είπε ένας αξιωματικός.

Το πρωθυπουργικό ζεύγος, στην απέναντι πλευρά του δρόμου, ήταν περικυκλωμένο από πολύ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Πολλοί αστυνομικοί κρατούσαν αυτόματα τουφέκια αντί για τα συνηθισμένα όπλα τους.

Μεγαλύτερες εξουσίες για την παρακολούθηση και κράτηση υπόπτων
Ο Στίβεν Χάρπερ, στη σύντομη ομιλία του στη Βουλή των Κοινοτήτων μετά το περιστατικό, υπενθύμισε ότι ο Καναδάς είναι αποφασισμένος να αγωνιστεί κατά της τρομοκρατίας.

«Ο Καναδάς δεν θα υποκύψει ποτέ στον τρόμο (…). Ζούμε σε έναν επικίνδυνο κόσμο, η τρομοκρατία είναι ανάμεσά μας εδώ και κάποιο διάστημα και, μερικές φορές, επικίνδυνα κοντά μας», τόνισε και δήλωσε πως η κυβέρνηση του Καναδά θα επισπεύσει το σχέδιό της που αφορά την παραχώρηση μεγαλύτερων εξουσιών όσον αφορά την παρακολούθηση και την κράτηση υπόπτων από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

«Οι υπηρεσίες ασφαλείας χρειάζεται να ενισχυθούν πολύ και σας διαβεβαιώ, κύριε πρόεδρε (του κοινοβουλίου) ότι θα επισπευσθούν τα μέτρα που είναι ήδη υπό εξέταση», είπε ο Καναδός πρωθυπουργός.

Κατά τη συνεδρίαση αυτή ο πρωθυπουργός, όλα τα μέλη της κυβέρνησής του και σύσσωμοι οι βουλευτές τίμησαν τον Κέβιν Βίκερς, τον αρχηγό της υπηρεσίας ασφαλείας του κοινοβουλίου που την Τετάρτη σκότωσε τον ένοπλο Μισέλ Ζεχάφ-Μπιμπό. Ο φρούραρχος, που είχε υπηρετήσει στο παρελθόν στη Βασιλική Χωροφυλακή του Καναδά, καταχειροκροτήθηκε από όλους τους παριστάμενους.

Ο πρόεδρος της Βουλής Άντριου Σιρ απήγγειλε κατόπιν μια προσευχή και όλοι οι βουλευτές έψαλαν τον εθνικό ύμνο, προτού τηρήσουν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του στρατιώτη που σκοτώθηκε από τον Μπιμπό.

Αναπάντητα ερωτήματα για τον δράστη και πιθανούς νέους τρομοκράτες
Παρά το σοκ από την αιματηρή επίθεση της Τετάρτης στην Οτάβα το κοινοβούλιο και η γερουσία θα συνεχίσουν τις εργασίες τους σήμερα, αποτίνοντας φόρο τιμής στον στρατιώτη που σκοτώθηκε χθες. Η σημαία στο κεντρικό κτίριο του κοινοβουλίου, όπου εισέβαλε ο ένοπλος προτού πέσει νεκρός από τα πυρά του φρούραρχου, κυμάτιζε σήμερα μεσίστια. Ενώ η ζωή αρχίζει να επιστρέφει στους κανονικούς της ρυθμούς μετά τη χθεσινή επίθεση στο Κοινοβούλιο της Οτάβας με τους βουλευτές και το προσωπικό να έχουν επιστρέψει στα καθήκοντά τους, τα μέσα ενημέρωσης του Καναδά ασχολούνται με δύο βασικά θέματα.

Πρώτον, το ζήτημα της ασφάλειας στους δημόσιους χώρους. Το κύριο ερώτημα προς τις αρχές είναι πώς κατόρθωσε ο δράστης να πυροβολήσει τον στρατιώτη εν μέση Οτάβα στο Μνημείο των Πεσόντων του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, να κλέψει ένα κρατικό αυτοκίνητο και να εισβάλει ανενόχλητος στο καναδικό κοινοβούλιο σκορπώντας τον τρόμο με το όπλο του.

Ανακρίσεις πραγματοποιούνται απο την καναδική αστυνομία και ευθύνες αναζητούνται απο την ασφάλεια του κτιρίου, ενώ έχει δοθεί εντολή στους στρατιώτες της χώρας να μην κυκλοφορούν ένστολοι στους δημόσιους χώρους.

Το δεύτερο θέμα που τίθεται είναι το γεγονός ότι οι δύο τρομοκρατικές επιθέσεις σε Καναδούς στρατιώτες μέσα σε δύο ημέρες (Δευτέρα και Τετάρτη) σχεδιάστηκαν και εκτελέστηκαν απο Καναδούς, γεννημένους και μεγαλωμένους στο Κεμπέκ.

Ο 25χρονος Μαρτέν Κουτίρ Ρουλό, από το Κεμπέκ, ο οποίος είχε ασπαστεί το Ισλάμ, σκότωσε τη Δευτέρα με το αυτοκίνητό του ένα Καναδό στρατιώτη. Δεν ήταν επίσημα συνδεδεμένος με καμία τρομοκρατική ομάδα, αλλά ήταν φανατικός ισλαμιστής, υποστηρικτής του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).

Ο Μισέλ Ζοζέφ Ζεχάφ-Μπιμπό, ο πρωταγωνιστής των χθεσινών γεγονότων στην Οττάβα, γεννήθηκε απο Καναδούς γονείς, ενώ έζησε ένα διάστημα με τον Λίβυο ευκατάστατο πατριό του, ο οποίος χώρισε απο τη μητέρα του το 1999. Η μητέρα του Σούζαν Μπιμπό του κατέχει μεγάλη θέση στο δημόσιο σύστημα του Καναδά.

Και οι δύο νεαροί είχαν εντοπιστεί από την αστυνομία, η οποία τους είχε αφαιρέσει τα διαβατήρια για να μην ταξιδέψουν για να ενταχθούν στις τάξεις τζιχαντιστικών οργανώσεων.

Η αστυνομία προς το παρόν δεν συνδέει τις δύο επιθέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις του εξωτερικού. Θεωρεί ότι πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά.

Πάντως, η ασφάλεια έχει αυξηθεί στα κρατικά κτίρια και τους δημόσιους χώρους σε όλες τις μεγάλες πόλεις του Καναδά.

Διαβάστε ακόμη:

To «γλυκό αγόρι» που έγινε «ταξιδιώτης ψηλού κινδύνου»

ΒΙΝΤΕΟ: Μπαράζ πυροβολισμών στο κοινοβούλιο του Καναδά