Dalio: Τα επόμενα πέντε χρόνια θα διαβάζουμε για αρνητικές αποδόσεις στα assets

Dalio: Τα επόμενα πέντε χρόνια θα διαβάζουμε για αρνητικές αποδόσεις στα assets
Photo: AFP
Η αξία του χρήματος είναι σοβαρό ζήτημα, όπως και οι χαμηλές αποδόσεις των περιουσιακών στοιχείων, λέει ο ιδρυτής της Bridgewater, Ray Dalio.

Η αξία του χρήματος είναι σοβαρό ζήτημα, όπως και οι χαμηλές αποδόσεις των περιουσιακών στοιχείων. Φυσικά, δεν υπάρχουν  αρκετά χρήματα για να κυκλοφορήσουν και, επομένως, δεν υπάρχει όριο στη δημιουργία χρέους στη νομισματοποίησή του, ώστε να υποτιμηθεί το χρέος που είναι εκφρασμένο σε χρήμα. Επομένως, τα χρέη ενεργητικού θα είναι κακές επενδύσεις.

Εύλογα, λέει ο Dalio, ένα τέτοιο περιβάλλον θα προκαλέσει άνοδο του πληθωρισμού, κενά πλούτου, συγκρούσεις και μια μεταβαλλόμενη παγκόσμια τάξη.

Καινοτομία…

Σε αυτό το πλαίσιο, «μεγάλη ευκαιρία είναι η καινοτομία. Η πραγματικά μεγάλη δύναμη που υπάρχει σήμερα είναι η ικανότητα του ανθρώπου να επινοεί, γιατί όχι μόνο σκεφτόμαστε καλύτερα, αλλά έχουμε δημιουργήσει επίσης εργαλεία που μας βοηθούν να το κάνουμε αυτό, αναφέρει σε συνέντευξή του ο ιδρυτής του μεγαλύτερου hedge fund του κόσμου Bridgewater, Ray Dalio. 

Η τεχνητή νοημοσύνη μας επιτρέπει να κάνουμε επαναστατικές αλλαγές με τον ταχύτερο ρυθμό στην Ιστορία. Θα δείτε πολλές επαναστατικές αλλαγές σε όλες τις διαστάσεις της ζωής» αναφέρει ο Dalio και συνεχίζει: «Ωστόσο, τα επόμενα πέντε χρόνια φοβάμαι ότι δεν θα υπάρχουν αρκετά χρήματα για να αντιμετωπίσουμε το χάσμα πλούτου, να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση, να ασχοληθούμε με την άμυνα, την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και όλα αυτά. Οπότε φοβάμαι ότι θα υπάρξουν μεγαλύτερες συγκρούσεις για τα χρήματα. Αυτό είναι λοιπόν που φοβάμαι περισσότερο».

Επενδυτικές ευκαιρίες

Σύμφωνα με τον Ray Dalio, «θα υπάρξουν ευκαιρίες σε διαφορετικά πεδία. Ότι καθώς κοιτάμε τον κόσμο, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχουν φωτεινά σημεία και υπάρχουν λιγότερα φωτεινά σημεία, μέρη όπως η αναδυόμενη Ασία, η Σιγκαπούρη, το Βιετνάμ, η Ινδονησία. Η Ινδία, νομίζω, θα είναι ένα πολύ φωτεινό σημείο».

Σε σχέση με τις αγορές, ο ιδρυτής της Bridgewater επισημαίνει πως ορισμένα είδη περιουσιακών στοιχείων μπορούν να διαφοροποιήσουν τα χαρτοφυλάκια. Οι επενδυτές πρέπει να δώσουν περισσότερη προσοχή στις προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό αποδόσεις, και όχι στις ονομαστικές αποδόσεις. 

«Το τρέχον περιβάλλον επιφυλάσσει επαναστατικές αλλαγές. Από την άλλη, φοβάμαι  ότι στις χρηματοπιστωτικές αγορές, τα επόμενα πέντε χρόνια, θα διαβάζουμε για τις αρνητικές ή κακές πραγματικές αποδόσεις με τον ίδιο σχεδόν τρόπο που το κάναμε τη δεκαετία του 1970…

Πιστεύω ότι πολλά είναι στο χέρι μας, ανάλογα με το πώς είμαστε μεταξύ μας. Έχω μια αρχή: αν ανησυχείς, δεν χρειάζεται να ανησυχείς. 

Και αν δεν ανησυχείς, πρέπει να ανησυχείς. 

Γιατί αν ανησυχείτε για το ζήτημα της σύγκρουσης και ανησυχείτε για το ότι είστε οικονομικά υγιείς, τότε θα προσαρμοστείτε σε αυτά τα πράγματα και θα φτιάξετε ένα καλύτερο μέλλον. Και αν δεν ανησυχείτε για αυτά τα πράγματα, εάν δεν ανησυχείτε για το χάσμα πλούτου, εάν δεν ανησυχείτε για τις συγκρούσεις και όλα αυτά, τότε είναι τα πράγματα να χειροτερέψουν» καταλήγει ο Dalio.