Δασμοί, Fed και στρατηγική αβεβαιότητα: Ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ «θολώνει» τις προβλέψεις

Δασμοί, Fed και στρατηγική αβεβαιότητα: Ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ «θολώνει» τις προβλέψεις
Economic Tariffs Concept. America tariffs on EU. Crisis, Trade and economic war. Trade shipping containers in port with yellow traffic sign up tariffs. Photo: Shutterstock
Η επάνοδος του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία φέρνει ξανά στην πρώτη γραμμή την τακτική της «στρατηγικής αβεβαιότητας» στο εμπόριο. Από τις μικρές επιχειρήσεις έως τη Fed, όλοι προσπαθούν να προβλέψουν το απρόβλεπτο.

Για τον Τζιμ Τάχλερ, έναν μικρό λιανοπωλητή από το Σικάγο, το κόστος μιας παραγγελίας κάλτσες από την Κίνα μπορεί να είναι είτε 80.000 είτε… 200.000 δολάρια. Ο λόγος; Οι δασμοί του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και η αβεβαιότητα γύρω από την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ, που μετατρέπει ακόμη και τις πιο απλές επιχειρηματικές αποφάσεις σε ρίσκο υψηλής ασάφειας. «Πώς να σχεδιάσεις επιχείρηση έτσι;» αναρωτιέται, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Το ίδιο ερώτημα καλείται να απαντήσει και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Αν οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να προβλέψουν το κόστος εισαγωγών ή τους φόρους που θα κληθούν να πληρώσουν στις εξαγωγές τους, πώς μπορεί η Fed να προβλέψει τον πληθωρισμό, την κατανάλωση, την απασχόληση; Η στρατηγική του Τραμπ δημιουργεί ένα περιβάλλον όπου κάθε τι είναι πιθανό και τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο – μια κατάσταση που ο υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, περιγράφει ως «στρατηγική αβεβαιότητα».

Στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας, η Fed αναμένεται να διατηρήσει στάση αναμονής στα επιτόκια, όμως από τον Ιούνιο οι αγορές αρχίζουν να τιμολογούν σενάρια μείωσης. Η JPMorgan προβλέπει πιθανή χαλάρωση τον Σεπτέμβριο, υπό την προϋπόθεση ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει και η αγορά εργασίας θα δείξει σημάδια κόπωσης.

Ωστόσο, το πρόβλημα δεν είναι μόνο ο πληθωρισμός – είναι η αδυναμία πρόβλεψης. Η Morgan Stanley τονίζει τη σημασία της ανάλυσης σεναρίων, καθώς η τρέχουσα κατάσταση δεν επιτρέπει ξεκάθαρες εκτιμήσεις. Ακόμη και μεγάλες εταιρείες, όπως η United Airlines, καταφεύγουν πλέον σε δύο παράλληλες προβλέψεις: μία για το σενάριο σταθερότητας και μία για το ενδεχόμενο ύφεσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Άλαν Βολφ, το σύστημα εμπορικών διαπραγματεύσεων μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο βασίστηκε στην προσπάθεια καθιέρωσης κανόνων και προβλεψιμότητας. Αντιθέτως, η κουλτούρα διαπραγμάτευσης του Τραμπ εισάγει ασάφεια και βραχυπρόθεσμο τακτικισμό, κάτι που ακυρώνει τις προϋποθέσεις για σταθερή ανάπτυξη.

Όπως σχολιάζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citibank, Νέιθαν Σιτς, «σε ποιο βαθμό βάζουν δασμούς για να τους αφαιρέσουν;» Η ίδια η κυβέρνηση, αν και υποστηρίζει την επιστροφή παραγωγής στις ΗΠΑ, αναγνωρίζει ότι πρόκειται για μια διαδικασία ετών. Παράλληλα, οι διαπραγματεύσεις για νέες συμφωνίες βρίσκονται σε εξέλιξη, με τον εκπρόσωπο Εμπορίου των ΗΠΑ να μιλά για «θέμα εβδομάδων», αλλά χωρίς σαφείς δεσμεύσεις.

Ακόμα κι αν υπάρξουν συμφωνίες, δεν αναμένεται να αρθούν οι ήδη επιβληθέντες δασμοί. Ο βασικός δασμός 10% θα παραμείνει, όπως και οι επιβαρύνσεις στις εισαγωγές μετάλλων, αυτοκινήτων, ημιαγωγών και φαρμάκων.

Για τον Τάχλερ και χιλιάδες μικρομεσαίους επιχειρηματίες, η μόνη στρατηγική είναι… η κίνηση εν μέσω ομίχλης. «Είναι πιο επικίνδυνο να μείνεις ακίνητος», λέει. Κι έτσι παρήγγειλε τις κάλτσες του, με την ελπίδα ότι θα τις παραδώσει στην ώρα τους για την εορταστική περίοδο – ανεξαρτήτως τελικού κόστους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: