DBRS για Ελλάδα: Αναθεωρεί επί τα χείρω την ανάπτυξη. Στο +3,9% το 2022 και +3,2% το 2023

DBRS για Ελλάδα: Αναθεωρεί επί τα χείρω την ανάπτυξη. Στο +3,9% το 2022 και +3,2% το 2023

Aνάπτυξη +3,9% το 2022, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για ανάπτυξη +4,3%, και +3,2% το 2023, έναντι εκτίμησης 3,4%, εκτιμά για την Ελλάδα o καναδικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS, τονίζοντας ότι το τοπίο θολώνουν οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις αλλά και η γεωπολιτική κρίση στην Ουκρανία.

Την ίδια στιγμή, για την πορεία του δείκτη ανεργίας «βλέπει» μείωση στο 12,9% το 2022 και 12,4% το 2023.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η DBRS, οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης έχουν επιδεινωθεί λόγω των επιπτώσεων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, την έκρηξη των πληθωριστικών πιέσεων και των διαταραχών στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Οι υψηλές τιμές στα εμπορεύματα θα συνεχίσουν να είναι υψηλές καθώς η σύγκρουση μαίνεται, οπότε θα μπορούσε να περιορίσει περαιτέρω τις προοπτικές ανάπτυξης.

Από την άλλη, παρά τις προσδοκίες για ανάπτυξη, τα ποσοστά ανεργίας παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, κάτι το οποίο συμβάλλει στην ένταση του πληθωρισμού, οπότε αναμένεται νέος κύκλος νομισματικής σύσφιξης -τουλάχιστον σε ουδέτερα επίπεδα, δηλαδή τόσο ώστε να μην επηρεαστεί η οικονομία- τους επόμενους 6-12 μήνες, αναφέρει η DBRS, προσθέτοντας όμως ότι κάτι τέτοιο θα αυξήσει το κόστος δανεισμού.

Τέλος, το σενάριο της ύφεσης δεν αποκλείεται, αν υπάρξουν δραματική χειροτέρευση της τρέχουσας γεωπολιτικής κρίσης και νέο πανδημικό κύμα λόγω της Covid, καταλήγει ο καναδικός οίκος.