DBRS Morningstar: Πρωταθλήτρια Ευρώπης στον αποπληθωρισμό η Ελλάδα – Σε βαθύ ψύχος η οικονομία

DBRS Morningstar: Πρωταθλήτρια Ευρώπης στον αποπληθωρισμό η Ελλάδα – Σε βαθύ ψύχος η οικονομία
Σε βαθιά επίπεδα, υπό του μηδενός, βρίσκεται ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, με την ελληνική οικονομία να ψύχεται λόγω της πανδημίας

Σε βαθιά επίπεδα, υπό του μηδενός, βρίσκεται ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, λόγω ισχυρής πτώσης στην οικονομική δραστηριότητα, σύμφωνα με όσα αναφέρει με έκθεσή του ο καναδικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS Morningstar. Μάλιστα, η χώρα μας καταγράφει το χαμηλότερο ποσοστό μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωζώνης, με την πτώση στις τιμές να φτάνει στο -1,9%. Στη δεύτερη χειρότερη θέση βρίσκεται η Κύπρος, με τις τιμές να αυξάνονται, παρά τα μέτρα ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας, μόλις 0,9%.

Η αιτία για αυτή την αρνητική εξέλιξη εντοπίζεται, αν μη τι άλλο, στην αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και στα συνακόλουθα περιοριστικά μέτρα για την αποτροπή επέκτασης της πανδημικής κρίσης, που έχουν ως αποτέλεσμα να μπει φρένο στην οικονομική δραστηριότητα και στη ζήτηση για πετρέλαιο.

Τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη

Για την υπόλοιπη Ευρωζώνη, οι αναλυτές της DBRS Morningstar προβλέπουν αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Πριν από την πανδημία, ο πληθωρισμός ήταν σχετικά καλοήθης. Αυτό επέτρεψε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και στην Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) να διατηρήσουν τα χαμηλά επιτόκια και τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ωστόσο, το ερώτημα σχετικά με τον κίνδυνο επιτάχυνσης του πληθωρισμού θα βασιστεί στο κατά πόσον η πρόσφατη αύξηση είναι βιώσιμη ή όχι. Συγκεκριμένα, με εξαίρεση την Ελβετία, όλες οι χώρες εμφάνισαν θετικά επίπεδα πληθωρισμού: από -0,2% για την Ελβετία έως 2,2% για την Αυστρία τον Φεβρουάριο του 2020.  Οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν σε χαμηλά τετραετίας, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην απότομη πτώση των ενεργειακών τιμών.

Όπως φαίνεται από τα συγκεντρωθέντα στοιχεία, πριν από τρεις μήνες, τον Νοέμβριο του 2020, υπήρξαν ισχυρές αρνητικές πιέσεις στις τιμές σε χώρες, όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ελβετία, ακόμη και η Γερμανία. Έκτοτε, ο πληθωρισμός απέκτησε θετικά πρόσημα, αλλά εξακολουθεί να αποτελεί πηγή ανησυχίας.

Το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού εντοπίζεται σε βόρειες χώρες όπως η Νορβηγία και η Σουηδία, με 2,8% και 1,8%, αντίστοιχα. Εντός της ζώνης του ευρώ, η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες αντιμετωπίζουν τις υψηλότερες πληθωριστικές πιέσεις με 1,6% και 1,9%, αντίστοιχα, καθώς οι οικονομίες τους θερμαίνονται.

Σημαντικός ο πληθωρισμός

Γιατί είναι σημαντικός ο πληθωρισμός για την αγορά χρέους; Καθώς οι τιμές αυξάνονται, οι δανειολήπτες έχουν λιγότερα ρευστά διαθέσιμα για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. ο Ο πληθωρισμός έχει επίσης αντίκτυπο στα επιτόκια: εάν αυξηθεί, οι κεντρικές τράπεζες θα αναγκαστούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων. Αυτό το στοιχείο είναι σημαντικό καθώς μεταβαίνουμε από ένα οικονομικό περιβάλλον που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση και επιστρέφουμε στην παραδοσιακή δυναμική του συστήματος προσφοράς και ζήτησης.

Η ανεργία παραμένει κύριο μέλημα καθώς επιστρέφουμε στην κανονικότητα, αλλά ο πληθωρισμός παραμένει ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να παρακολουθούμε, καταλήγει η DBRS Morningstar.