DBRS: Τα stress tests διευκολύνουν την πρόσβαση των τραπεζών στις αγορές

DBRS: Τα stress tests διευκολύνουν την πρόσβαση των τραπεζών στις αγορές

Για ολοκλήρωση ενός σημαντικού ορόσημου από τις ελληνικές τράπεζες, στον δρόμο προς ένα πιο φυσιολογικό τραπεζικό περιβάλλον στη χώρα κάνει λόγο ο οίκος DRRS.

Για ολοκλήρωση ενός σημαντικού ορόσημου από τις ελληνικές τράπεζες, στο δρόμο προς ένα πιο φυσιολογικό τραπεζικό περιβάλλον στη χώρα κάνει λόγο ο οίκος DRRS, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του stress test.

Ο οίκος σημειώνει ότι οι βασικοί δείκτες εποπτικών κεφαλαίων (CET1) των τεσσάρων τραπεζών στο δυσμενές σενάριο παρέμειναν πάνω από το 5,5%, δείχνοντας ότι οι τράπεζες έχουν επαρκή «μαξιλάρια» ρευστότητας.

Η DBRS συμπεραίνει ότι η επιτυχής ολοκλήρωση του stress test λογικά θα μειώσει τις ανησυχίες για νέα ανακεφαλαιοποίηση και θα διευκολύνει την καλύτερη πρόσβαση στις αγορές, μειώνοντας το premium που καταβάλλουν οι τέσσερις τράπεζες.

Ωστόσο, παρά τη μείωση των NPLs και των NPEs, οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει το έργο τους. Αν και πετυχαίνουν τους στόχους μείωσης που έχει θέσει ο SSM, οι στόχοι του 2018 και του 2019 είναι πιο απαιτητικοί. Η ολοκλήρωση της άσκησης εξαρτάται από την συνεχιζόμενη μακροοικονομική ανάκαμψη στη χώρα αλλά και από την ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων, αναφέρει ο οίκος.

Διαβάστε επίσης: Moody’s: Ανθεκτική η κεφαλαιακή βάση των ελληνικών τραπεζών