«Δε νομίζω ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε ύφεση», λέει ο πρόεδρος της Fed

«Δε νομίζω ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε ύφεση», λέει ο πρόεδρος της Fed
Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell speaks during a news conference in Washington, DC, on July 27, 2022. - The US Federal Reserve on July 27 again raised the benchmark interest rate by three-quarters of a percentage point in its ongoing battle to tamp down raging price pressures that are squeezing American families. (Photo by MANDEL NGAN / AFP) Photo: AFP
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Jerome Powell στρέφεται στην οικονομία μετά την αύξηση των επιτοκίων.

του Will Daniel

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μόλις αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσηςγια να μειώσει τον πληθωρισμό, αλλά ο πρόεδρος Jerome Powell δεν πιστεύει ότι η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση.

«Δε θεωρώ ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε ύφεση. Και ο λόγος είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλοί τομείς της οικονομίας που έχουν πολύ καλή απόδοση. Θα ήθελα να επισημάνω την αγορά εργασίας ειδικότερα», είπε ο Powell σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

Η συζήτηση στη Wall Street για το εάν οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ύφεση μαίνεται από τότε που συρρικνώθηκε το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) το πρώτο τρίμηνο. Ένας κοινός τεχνικός ορισμός της ύφεσης περιλαμβάνει δύο διαδοχικά τρίμηνα μείωσης του ΑΕΠ και ο δείκτης παρακολούθησης του ΑΕΠ της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Ατλάντα εκτιμά επί του παρόντος ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ μειώθηκε κατά 1,2% το δεύτερο τρίμηνο.

Τα πραγματικά στοιχεία για το ΑΕΠ δε θα ανακοινωθούν μέχρι αύριο, αλλά ακόμα κι αν δείχνουν συρρίκνωση του ΑΕΠ για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, ο Powell είπε ότι δεν το βλέπει αυτό ως ένδειξη ύφεσης των ΗΠΑ.

«Γενικά οι αριθμοί του ΑΕΠ έχουν μια τάση να αναθεωρούνται αρκετά σημαντικά», είπε. «Πρέπει να αντιμετωπίζουμε τις πρώτες αναφορές για το ΑΕΠ επιφυλακτικά».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η ισχυρή αγορά εργασίας είναι ένα σημάδι ότι οι ΗΠΑ απέχουν πολύ από το να εισέλθουν σε μια πραγματική οικονομική ύφεση.

«2,7 εκατομμύρια άνθρωποι προσλήφθηκαν το πρώτο εξάμηνο του έτους, δεν είναι λογικό η οικονομία να βρίσκεται σε ύφεση», είπε.

Ο Powell πρόσθεσε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα πιθανότατα θα επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων της τους επόμενους μήνες, σημειώνοντας ότι το μέγεθος των μελλοντικών αυξήσεων των επιτοκίων θα βασίζεται στα εισερχόμενα οικονομικά δεδομένα.

Είπε επίσης ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα δε θα παρέχει τόση καθοδήγηση σχετικά με την πορεία των μελλοντικών αυξήσεων των επιτοκίων, υποστηρίζοντας ότι είναι πιο λογικό αυτές να γίνονται «ανάλογα με την περίσταση κάθε φορά».

Ο Jay Hatfield, διευθύνων σύμβουλος της Infrastructure Capital Advisors, είπε ότι τα σχόλια του Powell ήταν «ελαφρώς καθησυχαστικά» και βοήθησαν να ξεκινήσει ένα ράλι στις μετοχές τεχνολογίας σήμερα το πρωί.

Ωστόσο, ο Hatfield σημείωσε ότι ο Powell «αναγνώρισε ότι η οικονομία επιδεινώνεται ενώ η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή».

Πηγή: fortune.com