Το «deal του αιώνα» επιχειρεί (ξανά) η Pfizer στην φαρμακοβιομηχανία

Το «deal του αιώνα» επιχειρεί (ξανά) η Pfizer στην φαρμακοβιομηχανία
Photo:

Ανεβάζει την προσφορά της στα 106 δισ. ευρώ για την εξαγορά της AstraZeneca - Αρνητική η απάντηση της δεύτερης σύμφωνα με το Bloomberg. 

Δεν το βάζει κάτω η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία που επιχειρεί να κάνει το deal του αιώνα.  Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer ανακοίνωσε ότι αύξησε την προσφορά της για την εξαγορά της βρετανικής AstraZeneca σε 63 δισ. στερλίνες (106 δισ. δολάρια), προσθέτοντας ότι η τελευταία εξετάζει την πρόταση αυτή.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη προσφορά ύψους 58,8 δισ. στερλινών ή 46,61 στερλινών ανά μετοχή δεν έγινε δεκτή με την Pfizer να επανέρχεται με στόχο να ενισχύσει το βεληνεκές των προγραμματισμένων αντικαρκινικών φαρμάκων της, ώστε να δημιουργήσει σημαντικές μειώσεις στο κόστος και τη φορολογία της.

Η AstraZeneca ανακοίνωσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιό της θα συνεδριάσει για να συζητήσει την πρόταση της Pfizer και ότι θα εκδοθεί νέα ανακοίνωση, «όταν πρέπει». Σύμφωνα με το Bloomberg η απάντηση θα είναι εκ νέου αρνητική.

Οι μετοχές της AstraZeneca διαπραγματεύονταν σχεδόν στις 30 στερλίνες πριν από ένα έτος, αλλά η εμπιστοσύνη στα προγραμματισμένα αντικαρκινικά φάρμακα της εταιρείας ενισχύθηκε έκτοτε πολύ. Οι επενδυτές δήλωναν πριν τη νέα πρόταση της Pfizer ότι ανέμεναν μία προσφορά τουλάχιστον 50 στερλινών ανά μετοχή και ήθελαν αυτή να προβλέπει περισσότερα μετρητά. Η τελευταία προσφορά προβλέπει 32% σε μετρητά και 68% σε μετοχές και διαφέρει πολύ λίγο από την αρχική αναλογία 30% και 70%, αντίστοιχα.

Ωστόσο, η εξαγορά αυτή, που θα αποτελούσε τη μεγαλύτερη βρετανικής εταιρείας που έχει γίνει ποτέ από ξένη εταιρεία, προκάλεσε πολιτική αντιπαράθεση στη Βρετανία. Σε μία προσπάθεια να εξομαλύνει τι σχέσεις με τη βρετανική κυβέρνηση, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer Ίαν Ριντ απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, υποσχόμενος να ολοκληρώσει ένα σημαντικό νέο ερευνητικό κέντρο στο Κέμπριτζ που σχεδίαζε η AstraZeneca και να διατηρήσει ένα εργοστάσιο παραγωγής στο Μάκλσφιλντ. Ο Ριντ τόνισε, επίσης, ότι ποσοστό 20% του εργατικού δυναμικού του διευρυμένου ομίλου στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης θα είναι στη Βρετανία.

Η τιμή της μετοχής του βρετανικού ομίλου διαμορφώθηκε στις 48,17 στερλίνες, παρουσιάζοντας μικρή μεταβολή. Η μετοχή είχε κερδίσει έδαφος στο τέλος της χθεσινής συνεδρίασης του χρηματιστηρίου λόγω της φημολογίας ότι η Pfizer θα επανερχόταν με βελτιωμένη προσφορά.

Διαβάστε περισσότερα: 

Θέλουν να «χτίσουν» τον γίγαντα της παγκόσμιας αγοράς φαρμάκων

Ένας Έλληνας στους ισχυρούς της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας