Ένας Έλληνας στους ισχυρούς της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας

Ένας Έλληνας στους ισχυρούς της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας

Ο Μιχάλης Ζάχαρης διαπρέπει στον κλάδο του φαρμάκου στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Θεωρείται από τους σημαντικότερους και πλουσιότερους Έλληνες επιχειρηματίες στον κόσμο με προσωπική περιουσία, η οποία ανέρχεται στα 1,9 δισ. δολάρια. Η συνεισφορά του στον φαρμακευτικό κλάδο είναι μεγάλη καθώς είναι ιδρυτής των εταιρειών Kos Pharmaceuticals και Vatera Healthcare Partners αλλά και συν-ιδρυτής της Arisaph Pharmaceuticals.

Ο Μιχάλης “Μάικλ” Ζαχάρης, μόνιμος κάτοικος της Νέας Υόρκης, βρίσκεται σταθερά τα τελευταία χρόνια στις λίστες του περιοδικού Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Για το 2013 κατέλαβε την 792η θέση στη λίστα του γνωστού περιοδικού και το όνομά του φιγουράρει δίπλα σε εκείνα άλλων σπουδαίων Ελληνοαμερικάνων επιχειρηματιών όπως ο Τζον Κατσιματίδης, τα αδέρφια Τόμ και Άλεκ Γκορς, ο Τζώρτ Αργυρός και άλλοι.

Η ιστορία του είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα καθώς στα πρώτα του βήματα τίποτα δεν προμήνυε την σημερινή εξέλιξη των πραγμάτων. Ο κ. Ζάχαρης ξεκίνησε τις σπουδές του στο Ουισκόνσιν, υπηρέτησε στον πόλεμο της Κορέας και έπειτα έπιασε δουλειά σε φαρμακευτική εταιρεία, ενώ παράλληλα σπούδαζε στο πανεπιστήμιο σε νυχτερινό τμήμα για να πάρει το πτυχίο του. Από το 1961 μέχρι το 1972 εργάστηκε στα Εργαστήρια Miles ενώ αφού αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Carroll απέκτησε το PhD του στο Πανεπιστήμιο DePaul.

Η εμπειρία που απέκτησε στην φαρμακευτική τον βοήθησε να στήσει στη συνέχεια τη δική του επιχείρηση, μαζί με τον συνέταιρό του, Φίλιπ Φροστ με τον οποίο το 1972 ίδρυσαν την «Key Pharma-ceuticals», που ειδικεύεται στα φάρμακα για την καρδιά και το άσθμα. Η πρώτη επιχειρηματική απόπειρα είχε τεράστια επιτυχία με τις πωλήσεις της Key Pharma-ceuticals να εκτοξεύονται στα 836 εκατ. δολάρια, πριν συγχωνευθεί με τη Schering-Plough, το 1986. Το 1988 σειρά έχει η ίδρυση της Kos Pharmaceuticals Inc. Η δημιουργία του φαρμάκου κατά της χοληστερόλης Niaspan ήταν το κλειδί της επιτυχίας.

Το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του οφείλεται κυρίως στις στρατηγικές κινήσεις που ακολούθησε κατά τη διάρκεια της επιχειρηματικής του πορείας. Εν αντιθέσει με τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά και συντηρούν επί δεκαετίες τις εταιρείες τους στο εξωτερικό είθισται όταν μια επιχείρηση σημειώνει ανοδική πορεία να εξαγοράζεται από κάποια μεγαλύτερη. Αυτό ακριβώς συνέβη με την περίπτωση της Kos Pharmaceuticals , η οποία το 2006 πέρασε στα χέρια της Abbott Labs, έναντι του ποσού των 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πέρα από την επιτυχημένη πορεία που έχει καταγράψει στον κλάδο του φαρμάκου ο κ. Ζάχαρης είναι ευρέως γνωστός και για το φιλανθρωπικό του έργο. Έχει κάνει σημαντικές δωρεές στο Columbia University Medical Center, στο Weill Cornell Medical College of Cornell University, στο Tufts University School of Medicine, στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης, στο Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγο και στην Metropolitan Opera.

Είναι από τα ιδρυτικά μέλη του οργανισμού «Πίστη: υποτροφία για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό». Παραμένει μέλος στη Σχολή Ιατρικής στο Tufts University και μέλος του Συμβουλίου επισκεπτών του Ιατρικού Κέντρου του Columbia University. Την ίδια στιγμή είναι στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Ωνάση και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αμερικής.

Διαβάστε περισσότερα: 

Θέλουν να «χτίσουν» τον γίγαντα της παγκόσμιας αγοράς φαρμάκων

Έντονη κινητικότητα στο κλάδο της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας